Ennen Trumpin valtaa nousua voidaan puhua turvallisesta länsimaasta. Nyt tämä vaikuttaa kolmannen luokan valtiolta,,,, banaani valtiolta. Capitol suljettu juuri nyt ulkoisen uhan vuoksi. Trump’s Legacy ….Civil War???
Lehdet: Yhdysvaltain kongressirakennus Capitol suljettu ”ulkoisen turvallisuusuhan” takia https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007747670.html
Olen joskus pohdiskellut, että olisiko ollut parempi jos Britannian siirtomaa, nykyiseltä nimeltään USA, olisi jäänyt Britannian hallintaan niin kuin Kanada. Jos olisi jäänyt, Amerikkaan tuskin olisi raijattu yhtään mustaa ihmistä orjaksi, ja kehitys olisi muutenkin ollut parempi ja inhimillisempi niin siirtolaisille kuin maan alkuperäisasukkaille.
Tämä ajatus taisi syntyä jokunen aika sitten luettuani Charles Dickensin (kyllä, se kuuluisa Dickens, Tom Swayerin luoja) matkakirjan Yhdysvaltoihin 1840-luvulla.
Dickens ei saanut hyvää kuvaa maasta. Jenkit olivat omahyväisiä ja röyhkeänpuoleisia ja joka paikassa purtiin pikanelliä, jopa kongressissa, jossa edustajat roiskauttivat pitkiä tupakkisylkiä pitkin lattiaa.
Jokilaivalla kirjailija varoi kannella asettumasta alatuulen puolella, ettei olisi saanut tupakkasylkeä poskeensa.
Junassa kirjailija kohtasi komean näköisen intiaanijohtajan, joka oli käynyt heimonsa asioissa Washingtonissa pääkallon paikalla. Dickens kysyi mitä mieltä intiaanimies oli kongressista. ”Sieltä puuttui arvokkuus”, oli intiaanijohtajan vastaus.
Vaikka ottaa huomioon aikakauden (1800-luku) ja brittikirjailijan hienoisen ylpeyden omasta kotimaastaan, minusta olisi ollut parempi jos maa olisi pysynyt Britannian dominiona.
Tom Sawyerin loi Mark Twain.
M.T. ”sävelsi” myös Mustikka Suomalaisen (Hucleberry Finn) seikkailut Missisipillä. Tätä teosta pidetään amerikkalaisen kirjallisuuden helmenä.
Helmeksi on arvioitu myös mm. Louis Armstrongin laulama Moon River. Yksinkertainen ja kaunis. Siinä laulaja vertautuu H. Finn -romaanihenkilöön, joka lähti etsimään elämäänsä Missisipillä. Finnillähän oli sattumoisin matkalla kumppanina myös orjuutta maistanut henkilö.
Moon River löytyy Youtubesta.
Niinpä loikin. Muistin erheeni tuossa lukiessani ja lähdin korjaamaan sitä, mutta Eemeli oli jo tehnyt sen. Kiitos!
Minulla on kirjahyllyssä vanha kellastunut antikvariaattilöytö:
A. E. Johann
”Das Land ohne Herz”
v. 1942 painos 51 – 126 tuhatta
Saksani ei ole hääppöinen, mutta löysin kirjanmerkkini sijoitettuna yli puolen välin.
Mitään en sisällöstä enää muista. Mutta kirjan kannen alaotsakkeena näkyy olevan:
EINE REISE INS UNBEKANTE AMERIKA