patriotismi, nationalismi, imperialismi

Keskustelussa olisi hyvä, että osallistujat olisivat yksimielisiä käytettävien sanojen merkityksestä.

Kirjailija Orwell paalutti käsityksekseen, että patriotismi tarkoittaa puolustuksellista asennetta ja nationalismi hyökkäävää asennetta.
Kielipelejä on monenlaisia, sanoi muuan Wittgenstein, ja että eri kielipeleissä sanojen merkitykset voivat olla erilaiset.

Nationalismi voidaan myös rajata käsittämään rakkautta omaa kansallista ryhmää kohtaan. Vanhoja kansallisia ryhmiämme ovat mm suomalaiset, suomenruotsalaiset, romanit ja saamelaiset.

Nationalismi voi olla puolustuksellista eli säilyttävää tai myös laajentumishaluista, jolloin sitä voi kutsua imperialistiseksi ylimielisyydessään.

Tässä yhteydessä patriotismin osalle jäisi valtiollisen olemassaolon turvaaminen, jonka hyväksi rajojen sisällä olevat etnonationalistiset ryhmät voisivat toimia yhdessä. Esimerkiksi somali, joka olisi valmis aseellisesti puolustamaan Suomea, olisi suomalainen patriootti, suomalainen siksi, koska maamme nimi on suomi.

Maahan tullut etnonationalistinen ryhmä saattaa kokea kotouttamistoimenpiteet imperialistisina ja siksi vastustaa niitä.

Se, että yksien rajojen sisällä on lukuisia kansallisia ryhmiä, on omiaan luomaan ristiriitoja kansallisten ryhmien välillä. Jos näillä ristiriidoilla on kansakuntaa heikentävä vaikutus, voidaan kansallisten ryhmien tahallista lisäämistä pitää epäpatrioottisena tekona.

Eri etnoryhmillä on erilaisia käsityksiä oikeasta ja väärästä. Tämä aiheuttanee suurimmat ristiriitatilanteet. Esimerkiksi joillekin Telluksen seuduille vakiintunutta kannibalismia voisi olla vaikea hyväksyä. Ja monet suomalaiset kielitaidoiltaan apinan asteelle jääneet alkaisivat kutsua hyväksymättömiä rasisteiksi, vaikka kyse olisi vain normiristiriidan tiedostamisesta.

4 vastausta artikkeliin “patriotismi, nationalismi, imperialismi”

  1. Näkisin että ei se suuri ongelma tarvitse olla että on väkeä monesta suunnasta yhdessä. Se on suuri ongelma, jos ei ole selvää mikä heitä yhdistää.

    Jos jokin yhdistää, silloin on jotain yhteistä puolustamisen arvoista, jotain jonka äärelle kerääntyä.

  2. Ei liene suuri erhe määritellä patriotismi isänmaanrakkaudeksi ja rakkaus taas ilmenee kohteensa ymmärtämisenä ja palvelemisena.

    Palveleminen voi ilmetä lukuisin eri tavoin ja joitakin voi masentaakin se, ettei kykene palvelemaan rakkautensa kohdetta.

    Sunnuntaisin järjestetään jumalanpalveluksia kirkoissa. Käydään tekemässä sisäistä tiliä.ja hakemassa anteeksiantoa heikkoudesta. Anteeksiannosta sydän saa uutta voimaa.

  3. Suomennettuna omin sanoin:

    Patriotismi: voimakas, omalle paikkakunnalleen, oman maan perinteiselle isänmaalliselle aatteelle täysin uskollinen jopa henkensä uhalla

    Nationalismi: Kokea voimakasta kansallistunnetta olla jonkun maalainen jossakin valtiossa

    Imperialismi: valloitushaluinen, sotaisa, vain omaa etuaan katsova valtio

  4. Jos jokin kansalaisryhmä samaistuu voimakkaasti toiseen valtioon voidaan puhua irredentistä kansallisesta ryhmästä.
    Esimerkiksi suomenruotsalaiset hakivat aikoinaan pyrkimyksilleen tukea Ruotsista.
    Nykyään suomenruotsalaiset ovat erääntyneet Ruotsista ja ovat Ruotsiin muuttaneina halunneet tunnustusta suomenruotsalaisuudelleen vähemmistökielenä ja -kulttuurilleen, vaan eivät ole saaneet, ehkä siksi että skånelaiset seuraisivat esimerkkiä.

    Koska on Somalia ja Venäjä, niin nekin ovat irredenttejä kansallisuuksia. Siitä voi olla kriisitilanteessa haittaa.

    Virossa ja Latviassa on merkittävä irredentti venäläinen kansanryhmä.

    Inkeriläiset on suomalainen irredentti väestöryhmä Venäjällä. Stalinistit kokivat Karjalaan muuttaneet suomalaiset vaarallisena irredenttinä väestönä. Siksi siihen kohdistettiin vainoa.

    Romaneja on Euroopassa 10 miljoonaa, meillä 10 tuhatta, mutta heillä ei ole omaa valtiota.

    Saamelaisia on Norjassa 40 tuhatta ja heitä pidettiin ugreina uhkana, jonka takia heitä yritettiin norjalaistaa. Ruotsissa on saamelaisia Tampereen leveydelle saakka, kaikkiaan 10 tuhatta. Suomessa saamelaisia on vain 6 tuhatta. En tiedä kuuluvatko koltat tuohon lukuun.

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Etnonationalismi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *