Jari Ehrnroth: EU-liittovaltio on utopistinen yritys

Jarska toivoisi, että ihana liittovaltiounelma olisi mahdollinen, mutta toteaa, ettei unionin sakilla ole liittovaltion pykäämiseen tarvittavaa yhteistä eurooppatunnetta.
Myös Santeri Alkiolla oli sama liittovaltiounelma sata vuotta sitten, mutta lienee kokenut myös, että yhteinen eurooppatunne puuttui.

Nuo kaksi järjen jättiläistä ovat ilmeisestikin päätyneet samaan johtopäätelmään kuin minäkin: Tarvittava ”eurooppatunne” puuttuu. Ei ole solidaarisuutta eikä lojaliteettia tarpeeksi. Loisimishalua ja kotiinpäinvetoa sitäkin enemmän.

.”Osavaltiot” ovat sisäisestikin hajanaisia. Belgiankin (liittovaltio sekin) hallituksen aikaansaaminen on pariin otteeseen vienyt kaksi vuotta. Jugoslaviassa jugoslaviatunne katosi, kun diktaattori Tito kupsahti. Tsekkoslovakiasta tsekkoslovakiatunne lakkasi, joka johti romppeitten jakoon. Saksa yhdistyi, mutta keskinäinen solidaarisuus lienee kehitysvaiheessa edelleen.
Espanjasta on puuttunut espanjatunne, Italiasta italiatunne. Italia pitäisi jakaa pohjoiseen ja etelään. Ranskan siirtolaisilta puuttuu ranskatunne. Siellä on varustauduttu torjumaan sisällissotaa. Ukrainan rajojen sisältä uupuu ukrainalaistunne. Turkki pysyy kasassa diktatorisin ottein. Kreikkalaisten loisimishalu eurolla raunioitti koko maan.

Se, joka luulee rakentavansa tukevasti hottoiselle perustalle, on mieltä vailla.

En jaksa pohtia mielettömyyttä yhtä kyytiä. Täytys saada välillä troppia.

13 vastausta artikkeliin “Jari Ehrnroth: EU-liittovaltio on utopistinen yritys”

  1. EU on utoiaa jenkki faneille koska he vastustaa EUUta terv tepivaari

  2. He jotka vastustavat EU-liittovaltiota, eivät välttämättä vastusta EU:ta siinä muodossa kuin se perustettiin.

    Jos liitovaltio todella saataisiin väännettyä Saksan ja Ranskan johdolla, niin suomaisten asema syntyneessä valtiossa olisi kuin teiskolaisten asema Tampereessa. Saksalaiset ja ranskalaiset määräisivät liittovaltion budjetista ja varojen käytöstä.

  3. Saksa ja Ranska jakaisivat unionin keskenään saksan- ja ranskankielisiin alueisiin tai pakottaisivat molemmat freudentalistityyliin. Italia ja Espanja haistattaisivat pitkät koko liitolle, elleivät taipuisi pommikoneiden avulla.

    Suomen puolustuskykyä pitää vahvistaa unionin varalta ja jäämerelle pitää saada yhteys.

    1. Tuskinpa Norja suostuu antamaan jäämerelle Suomelle yhteyttä terv tepivaari

  4. Jos hirviö nimeltään EU-liittovaltio syntyisi, se olisi susi jo syntyessään. Paitsi että yhtenäisyyden tunne puuttuu, se olisi jo hallinnon puolesta liian suuri: eteläisin maa Portugali, pohjoisin maa Suomi.- (Että Kiina? Sama heimo, sama kieli. Että USA? Ei trimmaa syntymäajan puolesta eikä historiankaan puolesta. USA:n pää- ja peruskieli on englanti.)

    Jos EU:n liittovaltio syntyisi, se olisi parhaimmillaankin oligargia, jossa Isot maat määräisivät suunnan ja vauhdin ja jossa kukoistaisi nepotismi, korruptio ja rikollisuus. Pahimmillaan se olisi George Orwellin kuvaama dystopia.

    Nykyinen EU olisi ok. homma, jos palautettaisiin rajavalvonta ja jokainen maa voisi päättää itse maatalousasioistaan, metsistään, ja EU-troikka ja kumppanit rupeaisivat puhumaan asiaa liittovaltiohöpötyksen sijasta eli virhe nimeltä EURO korjattaisiin.
    Nimimerkki Huonoa peläten, parasta toivoen.

  5. Ennustaminen on vaikeaa – etenkin tulevaisuuden

    On vaikeaa kuvitella Ruotsin ja Tanskan alistumista Saksan komentoon.

    Jos Suomi liittyisi EU-liittovaltioon. se lähtisi, uskoisin, varsin pian pois siitä asemansa muututtua kestämättömäksi.

    1. Jos Suomesta tulisi eu-osavaltio, niin persuja olisi joka nurkalla ja HK:n hermanskit riekaleina. Suomi on vapaa maa tavalla tai toisella.

  6. Britannia on Euroopan suurimpia maita väestöllisesti ja taloudellisesti. Tästä huolimatta Britannia sai tehdä töitä ”niska limassa” ennen kuin pääsi irti EU-puljusta. On myös otettava huomioon, että Britannialla on vahva selustatuki nimeltä USA.

    Suomen v-median toimittajat eivät ole vieläkään toipuneet brexitin aiheuttamasta järkytyksestä, mikä näkyy pahansuopuutena ja sivityneenä veetuiluna Johnsonia ja Britanniaa kohtaan.

    Jos/kun Britannian kaltaisella maalla teki tiukkaa päästä pois EU:n
    sutkipuljusta, miten sitten sama onnistuisi Suomen kaltaiselta maalta? No, tapahtuuhan niitä ihmeitäkin. Sitä en kylläkään jaksa uskoa, että EU-troikka ja kumppanit heivaisivat liittovaltiosuunnitelman romukoppaan ja ottaisivat järjen käteen.

  7. Suomi ei tarvitsisi erotessaan unionin kanssa erillistä sopimusta, jos liittyisi EFTAan. Norja ei hyväksynyt Britanniaa EFTAan, koska pelkäsi sen määräysvaltaa. Suomi mukaan mahtuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *