Se potkaisi takaisin.

Eilen, kun ruuanlaittoon ryhdyin. Minä kun en tuommoisiin keraamisiin liesitasoihin ole tottunut, tuskin totunkaan. Siis vanha kunnon puuhella … helteelläkin, kun en muuta osaa.

Oikeaoppisesti laitoin muutaman sytytetyn lehtisuikaleen alakiertoon, syttyi; sytytin hellan ja muhkea savun pöllähdys sisälle. Se tämä hemmetillinen helle potkaisi savut sisälle. Lisää alakiertoon palavaa lehtisilppua; alkoi vetää.

Savua huusholliin kuitenkin sen verran tuli, että ”kehut” vaimolta sain.

Puuhella on mainio mutta on silläkin varjopuolensa.

Näissä asioissa ihan manuaali ilmapuntari on hyvä ennustettavuuslaite, jos muistaa käyttää.

12 vastausta artikkeliin “Se potkaisi takaisin.”

  1. Sama on kostealla matalapineella. Ei muuta, kun alatuhkaluukkuun paperia lisää, että varmaan vetää.
    Kerran tapahtuiniin, että savuhälytin alkoi vinkumaan ja samalla hälytys meni palolaitokselle.
    Äkkiä soitto, että älkää tulko, homma hallinnassa.

  2. Silloin kun on kyseessä liesi, jossa leivinuuni lämmitetään erikseen ja hella erikseen; on kyseessä savun yläkierto ja alakierto ja se alakierto on helteellä ongelmallisin.

  3. Meillä on näillä helteillä hella ihan kaikessa rauhassa, kukaan ei kajoa. Ihan tarpeeksi lämmintä ilmankin, joten lämmitetään sähköllä, se mitä tarvitaan. Eikä sitä vetoa pysty kukaan ennustamaan, meillä on saunassa ihan sama juttu ja kuitenkin eri päivinä. Kuitenkin vaan tuntuu, että aamuvarhaisella olisi veto parhaimmillaan. Eikä muuta kuin Forssan Lehteä tötterölle ja kanavaan koko mitalle. Senhän näkee jo siinä onko yhtään vetoa ja sitten tikkuja perässä, sen ei auttaisi välillä sammua.

    1. Sanoisin, että nuo puulämmitteiset tulisijat vaan ovat lähestulkoon kaikki yksilöitä. Niiden hyvät ominaisuudet tulee omaksua ja ne oikuttelut ja niiden välttäminen tulee sekin kokemuksen myötä opiskella. …. Jaa, ettäkö jotenkin tuntuisi tutulta, kyse ei silloin liene liesistä.

  4. Osasin puuhellalla tehdä todella mielenkiintoisia munakkaita, se ei vaan koskaan suju sähköisellä. Induktioliesi on hieno keksintö mutta… en vaan osaa yhtä hienosti.

  5. Tuli sitten puhdistettua tuo hellan hormisto, tuhkaimuri kun meillä on ja olihan sitä aihettakin, puoli pöntöllistä hokea kun tuli 10l säiliöön, hellan kansikin tuli imuroitua. Nyt vetää.
    Mitä hellan kuumuuteen tulee, aika vähän se melko nopea ruuanlaittto lämpötilaa nostaa. Uutisissa muuten eilen kerrottiin jokamiehen kikka viilentää huoneistoa puhaltamalla huoneilmaa ulos. Kuulosti tutulta, meillä kun sitä on toteutettu koko hellejakson ajan; toimii.
    Taitaa olla jo puolenkymmentä kesää kun se meillä on ollut käytössä.

  6. Jos puulieden sutarointi on kunnossa ja tuhkat poistettu säännöllisesti ja sitä käytetään päivittäin, vedossa ei juurikaan ole ongelmia sytytettäessä.
    Se ”kylmätulppa” piipun sisältä pitää vain saada pois juuri pienin ”tuhkaluukkusytykkein”.
    Nämä säätilat ja pitkät lieden käyttämättömät tauot vähän haastavat.
    Mutta persoonallisiahan nämä ovat ja myös hormien kunto, pituudet/ korkeudet.

  7. Totta haastelet Heikki; meillä vaan tuo puuliesi ehti olla muutaman päivän käyttämättömänä kun hermostuin tuohon induktiolieteen. Se vaan on liian nopea ja hallitsematon minun ruuanlaittometodeihini.

  8. Ei meille ole mennyt yhtään astiaa uusiksi. Minä nyt vaan en henkilökohtaisesti ole ihastunut tuohon induktiolieteen.
    Kyllä nyt ihan valurauta-astioista lähtien olen käyttänyt.

  9. Oma juttunsa noissa keraamipinnoitetuissa liesissä on puhdistus. Pitää olla partaterän terävä liesiskraba, jolla höylätään piintynyt lika tavan tästä lieden pinnalta pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *