Helsingissä on talven myötä tullut näköjään oikea blinibuumi.
Uutisoinnissa katselin, millaisia blinejä nämä trendikokit oikein taikovat. Amerikkalainen panncake, sanoisin.
Jopa Ville Haapasalon hatsapurit, georgialaiset täytetyt, uunissa paistetut, juustotäytteiset piiraat mainittiin blineinä.
Kyllä meillä blinejä on aina syöty ja Eestin reissuillani niitä useinkin syönyt.
Blinitaikinan raaka-aineet;
Vehnäjauhoja + tattarijauhoa
Maitoa
Kananmuna
Sokeria
Suolaa
Ruokasoodaa
Ruokaöljyä
Voita
Ainesosien määrät riippuvat taikinan määrästä. Paistetaan oikein kuumalla pannulla ja hyvin ohuiksi, paiston jälkeen kukin blini voidellaan voilla.
Syödään esimerkiksi smetanan, rahkan, hillon tai hunajan kera. Blinit ilman sokeria syödään kalan, mädin, juuston tai valkosipulisen jauhelihan kera
Hakusanalla venäläinen blini, löytyy tietoa.
Oikein tehtyjä nostatetusta ”hapantaikinasta” voissa paistettuja saa vain hallin Nygreniltä.
On se niin kärykäs operaatio keittiössä, että marssin halliin.
Savustettua mätiä tai oikeaa kaviaari. Venäläistä valkosipulisuolakurkkua, hunajaa ja kapriksia.
Vodkaryyppy kuuluu asiaan sekä hapokas valkoviini, esim. Riesling
… ja smetanaa tietenkin
Oikeata kaviaaria, Beluga kaviaaria minulla ei mitenkään ole varaa ostaa, kilohinta kun alkaa sieltä 1500€/kg; toisaalta, kotimaisten kalojen mädistä valmistettu (itse), maistuu kyllä minun suuhuni.
Viinin päälle en oikeastaan ymmärrä mitään.
Aitoja venäläisiä blinejä ei tehdä hapatetusta taikinasta, jos tehdään hapatetusta taikinasta, on se Venäjän ulkopuolinen versio.
Suomessa paistetaan blinejä mutta Suomesta länteen ei.
Tarkoitan hapatetula nostatettuja joko juurella tai soodalla.
Se soodan lisääminen ei oikeastaan ole niinkään nostattamista varten vaan sooda saa aikaiseksi ohuessa taikinassa semmoisen pitsimäisen rakenteen.
Blinin tulee olla pitsimäisen ohut, ollakseen venäläinen.
Blinipannuksi meilläkin kutsutaan tuota useampireikäistä, valurautaista lettupannua.
Soodalla tulee ikäänkuin ilmavampaa kuten nostatuksella.
Pitsimäisen saan muurinpohjalätyissä lisäämällä taikinaan vahvaa kermaviiliä vehnä-ohra-maitopohjaan juoksevan voin kanssa.
Konsteja on monia.
https://wtd.fi/suuri-blinihuijaus-2/
En sitten ole ainut, joka tuota blinibuumia ihmettelee.
Aika hyvä juttu.
Mutta, kun tuon hänen ohjeensa katsoo, se on kuin muurinpohjaletun taikinan ohje paitsi, siinä vehnäjauhojen ohesta puuttuu hiukan ohrajauhoja ja maidon lisäksi hiukan kermaviiliä, muuten sama.
Eli nyt kyllä tulee kysymys, mitä ne ns. muut blinit ovat, joita täällä Suomessa blineinä tehdään ja myydään oikeina blineinä ? Ja joiden ohjeet kerroin aikaisemmin taikinan nostatuksesta soodalla tai juurella. Lisukkeet ovat samat.
… vai oliko niin, että perinteisesti paikallisesti ei ollut ohrajauhoja ja kermaviiliä yleisesti saatavilla ?
Tuosta blinitaikinan teosta; lueskellut olen, että taikinan resepti vaihtelee mutta itse blini (suomeksi lettu), tehdään venäjällä tai venäläisittäin ohueksi ja kahden blinin ero syntyy täytteiden mukaan, makeat täytteet, suolainen blini, suolaiset täytteet, vähemmän makeutta.
Suolaiset blinit tarjoillaan usein ns eturuokana ja makeat jälkiruokana.
Jäljempänä vähän ammattihenkilön pohdintaa blineistä.
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2020/01/venalaiset-blinit.html
Tuo blinijuttu on aika hyvä esimerkki käsitteistön sopasta, mitä milläkin tarkoitetaan, vaikka kaikki olisi hyvää.
Tämä kertoo paljon, joka oli antamassasi linkin ohjeissa:
Venäläiset blinit
6 dl maitoa
30 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
175 g tattarijauhoa
80 g vehnäjauhoa
2 dl olutta (lager tai pils)
1,5 tl suolaa
4 keltuaista
4 valkuaista
Tällä ohjeella minäkin olen tehnyt joskus blinejä, mutta työläisyydestä johtuen harvoin ja poikkeuksena nostatus juurella tai soodalla sekä poikkeuksena reikäpannu, jossa ne kohoavat paksuksi letuiksi ilman pitsireunaa. Täytteet venäläiseen tapaan.
Muurinpohjalettuja ja krepsejä taas aiemmin mainitsemallani ohjeella laakealla muurinpohjalettupannulla pitsireunuksin.
,,, mutta täytteet ovat olleet mitä sattuu, mutta ei koskaan venäläisiä blinitäytteitä, eli :
– paistettua ja maustettu jauhelihaa erilaisine kastikkeineen
– jäätelöllä
– hilloilla jne..
Nygren myy näitä paksuja ”reikäpannublinejä” ja täytteitä myös.