Suomalaiset lähtivät liki parikymmentä vuotta sitten Afganistaniin, kriisinhallintatehtäviin mutta palasivat Afganistanin sodasta. Miten siinä näin kävi?
Euroja paloi miljoonatolkulla/vuosi, siis veroeuroja, kalustoa tuhoutui melko mittavasti, sinkkiarkussakin palattiin, sotavammoja, niin henkisiä kuin fyysisiäkin tuli.
Suomalaiset siis osallistuivat USA:n sotimiseen ja rahoittivat sitä.
Mitä ja paljonkohan Suomi tästä kaikesta hyötyi; +/-0. Pelkästään tappioita.
Poliittisena terminä oli kriisinhallinta mutta enää puhutaan vain Afganistanin sodasta. ollaan palattu siihen realistiseen tosiasiaan, että kyseessä oli alunalkaenkin sotatoimi USA:n rinnalla.
Suomalaiset ovat siis osallistuneet vähintäänkin neljän suurvallan sotatoimiin.
30-vuotinen sota, (Ruotsi), II maailmansota (Natsi-Saksa), Irakin sota (USA), Afganistanin sota (USA).
Luulisi näiden sotaseikkailujen riittävän pienelle kansalle ja veronmaksajille.
Tämän aamun uutisoinnissa asiaa käsiteltiin amerikkalaisesta näkökannasta.
Toisaalta, sotahan ”myytiin” suomalaisille poliitikoille humanitaarisena operaationa, vaan kuinkas sitten kävikään kun tämä ”Sotajussi” tuli puolustusministeriksi ja hän vielä lisäsi ”vettä myllyyn”; piti mahdollisimman paljon miellyttää jenkkejä.
Mitä merkitystä suomalaisten toiminnalla Afganistanissa on ollut on jäänyt minulle vähän epäselväksi. Kallen tavoin en osaa oikein mieltää suoranaiseksi sotimiseksi vaan olen kuvitellut että pääpaino olisi ollut olla mukana hankkeessa jossa maahan yritetään juurruttaa länsimaisia arvoja ihan positiivisessa mielessä. Etunenässä nostaa koulutuksen tasoa, parantaa naisten asemaa ja päästä sharian hammas hampaasta julmuudesta.
Niin tai näin taas kerran on käynyt toteen vanhojen sananlaskujen viisaus. Ei ole kaikki karkaukset saaliiksi ja että ei kannettu vesi kaivossa pysy. Mutta yrittää pitää toivorikkaan hyvien asioiden puolesta mielessään hokema että yrittänyttä ei laiteta.
Olen moneltakin kantilta pohtinut tuota Irakin ja Afganistanin sotaa; suomalaisten osuus on, kuten sanoit, minimaalinen. Toisaalta, suomalaiselle veronmaksajalle todella kallis ja mielestäni aivan turha. Ei siellä saatu kriisiä hallittua, ei oikeastaan pysyvää humanitaarista apuakaan kuin hetkeksi.
Me emme, länsimaalaiset osaa vieläkään ymmärtää, että kulttuuria ei niin vain vaihdeta, edes sotilastoimilla.
Sen osoitti aikanaan Korean sota, Vietnamin sota, Irakin sota ja nyt Afganistan. Edes aiempi Afganistanin sota Neuvostoliiton toimena, ei muuttanut kulttuuria. Neuvostoliitto sentään kymmenen vuoden jälkeen, oppi sodan mahdottomuuden.
Sanoisin, kallista sotaseikkailua ja nimenomaan veronmaksajille.
Kulttuurimuutos kestää muutaman sukupolven eikä sitä voida ulkopuolisena paljoakaan ohjailla.
Ne jotka ovat maanmiehinä nauttineet avustamme ovat sikäläisittäin luopioita. Entä mikä sitten muuttuu jos heidät nyt tuodaan pois? Ellei tuoda ei sekään muuta itse maan kulttuuria.
”II maailmansota (Natsi-Saksa), ”
Ellei suomalaiset olisivat ottaneet pirulta, Natsi-Saksalta apua, emme olisi kestäneet venäläisten odotetavissa olevaa toista hyökkäystä. Venäläisen, Molotovin mukaan Suomi oli ratkaisematon ongelma. Tämän ajatuksen Molotov esitti vieraillessaan Berliinissä 1941, vähän ennen kuin saksalaiset hyökkäsivät Neuvostoliittoon.
*..*..*
Taustaa jatkosodalle
Ulkoasiain kansankomissaarin Molotov Berliinissä marraskuussa 1940
http://www.histdoc.net/historia/NaSo1940-11-12.html
Muistio Saksan Johtajan [Hitler] ja Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan ja ulkoasiain kansankomissaarin Molotovin välisestä keskustelusta. Läsnä valtakunnan ulkoministeri, apulaiskansankomissaari Dekanosov sekä lähetystöneuvos Hilger ja herra Pavlov, jotka toimivat tulkkeina, lokakuun 12. päivänä 1940
Valtakunnanulkoministeri von Ribbentrop (oik) vastaanottaa ulkoasiain kansankomissaari Molotovin (kesk) Berliinissä marraskuussa 1940 (still-kuva uutisfilmistä, ohjelmasta ”Panttipataljoona”, Yle 1988).
–
Molotov vastasi, että Johtajan lausumat ovat olleet yleistä laatua ja hän yleisesti ottaen on samaa mieltä näistä näkemyksistä. Hänellä oli puolestaan se näkemys, että niin Saksan kuin Neuvosto-Venäjän intressissä on se, jos molemmat maat tekevät yhteistyötä eivätkä taistele keskenään.
Lähtiessään Moskovasta Stalin antoi hänelle tarkat määräykset ja kaikki, mitä jatkossa lausutaan, on Stalinin näkemyksen kanssa yhtä pitävä. Hän oli yhtä mieltä Johtajan kanssa siitä, että saksalais-venäläisen sopimuksen osapuolet ovat saaneet siitä merkittäviä etuja. Saksa on saanut turvallisen takamaaston, millä kuten tunnettua on ollut suuri merkitys tapahtumien jatkokululle sotavuoden aikana. Puolasta Saksa on saanut merkittäviä taloudellisia etuja. Kun Liettua vaihdettiin Lublinin voivodikuntaan, on vältetty kaikki mahdollinen kitka Venäjän ja Saksan välillä.
Viime vuoden Saksan ja Venäjän välistä sopimusta voidaan pitää tarkoitetulla tavalla täytettynä paitsi yhdessä kohden, nimittäin Suomessa. Suomen kysymys on vielä ratkaisematta ja hän pyysi Johtajaa sanomaan, onko Saksan ja Venäjän sopimus, sikäli kun se koskee Suomea, edelleen voimassa. Neuvostohallituksen näkemyksen mukaan tähän ei ole tullut muutoksia.
Neuvostohallituksen näkemyksen mukaan viime vuoden Saksan-Venäjän sopimus edusti vain osaratkaisua. Sillä välin on ilmaantunut muita kysymyksiä, jotka joka tapauksessa täytyy ratkaista.
(merk.) Schmidt
Berliini, 16. marraskuuta 1940.
*******************************************************************
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jatkosota
Toukokuussa 1941 Suomen hallitus teki päätöksen hyökkäyksestä Neuvostoliittoon siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto ensin hyökkäisi Suomea vastaan.[8] Muussa tapauksessa Suomi oli päättänyt pysyä puolueettomana.[9] Neuvostoliitto lopulta pakotti Suomen ottamaan ensimmäisen askeleen pois puolueettomuudestaan, vaatiessaan kauttakulkulupaa Hankoon.[9] Sellainen lupa olisi ollut suureksi vaaraksi Suomelle, koska tämä olisi luonut yllätysmahdollisuuden Neuvostoliitolle Suomen miehittämiseksi, sillä Helsinki oli matkan varrella Hankoon.
Neuvostoliitto vastasi pommittamalla sotilaskohteita Suomessa lentokoneilla ja tykeillä. Suomi pidättäytyi vastaamasta tuleen ja yritti vakuutella puolueettomuutta uudessa sodassa. Suomen ja Neuvostoliiton välillä vältyttiinkin merkittäviltä sotatoimilta muutaman päivän ajan. 24. kesäkuuta 1941 Neuvostoliitto evakuoi lähetystönsä Helsingissä.
Suomen armeija aloitti suurhyökkäyksen Karjalankannaksella Korpiselän suuntaan 10. heinäkuuta
*
Irakin sota (USA),
Hmm .. Muistikuvani mukaan liittoutuneissa oli lähinnä USA ja britit.
’****
Irakin sota oli aseellinen konflikti, jossa Yhdysvaltain ja Britannian johtama kansainvälinen liittouma syrjäytti diktaattori Saddam Husseinin hallinnon Irakissa vuonna 2003. [ Lähde : Wikipedia]
Vai että ryssän hyökkäys Suomeen oli sota natsi-Saksan rinnalla, kun mailla oli keskinäinen sopimus?
Jo on paskaa.
Afganistanin ongelma ei todellakaan poistu itsestään. Siellä vallitsee kulttuuri, joka on vallalla kaikkia varsin isossa osassa maailmaa; varsinkin Lähi-Idässä; naisella ei ole mitään oikeuksia, vain velvollisuuksia; mitä me länsimaiset pystymme asiaan vaikuttamaan? Se on sikäläistä kulttuuria, meillä on omamme.
Turha lienee tyrkyttää muunlaista kulttuuria alueelle-
Suomi osallistunut sotiin, jatkoa , osa 2.
Blogin avauksesta ”30-vuotinen sota, (Ruotsi)”
*
Kun suomalaiset taistelivat Saksassa, ei Suomi nimistä valtiota ollut. Nykyisen Suomen alue oli osa Ruotsia – ruotsalaiset valtaajat hallitsivat suomalaisia.
******************************************************
30-vuotinen sota ei ollut ainoa.
1100 -luvulta asti suomaliset ovat joutuneet osallistumaan (turhiin) sotiin ruotsalaisten rinnalla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sodista
Luettelo Ruotsin sodista
Tuhlaustahan tuo oli – mutta olen antanut ymmärtää että jotain pientä jäi käteen. Ymmärsin, että yhteistyö kansainvälisten joukkojen kanssa ja armeijan uudet opit olivat hyödyllisiä. Minulle jäi käsitys että useampikin sotilas on saanut uusia oppeja mukaan.
Toki ne olisi varmasti voitu saada halvemmallakin.
Sille ei kukaan näytä antavan arvoa, että länsi vei Afganistaniin 20 vuotta laajaa sivistystä, naisten aseman nostoa, humaanisuutta, jotka eivät mihinkään häviä, vaan nousevat naiset edellä tuhkasta taas kerran.
Nostan hattua kaikille osansa antaneille, vaikka soitilaallisesti se monia kirvelee. Biden teki oikein ja pani toimeen sen, mitä suupaltti aikaisemmin oli uhonnut.
Hattu nousee myös korkealle Suomen erikoisjoukoille ja Haavistolle, joka näytti taas kerran kansainvälisen diplomatian kykynsä.
Mielestäni aika selkeästi annoin kommentissani arvoa
Niin annoit- hyvä !
Ehkäpä jo lähikuukaudet paljastavat toimiiko nykyien Taliban yhteiskunta paremmin, etenkin naisia kohtaan, kuin se, joka hallitsi Afganistania vuosina 1996–2001.
.
.
Epäonnistumisen syyt
Voitaisiinko asia ilmaista tiivistettynä : Länsimaat yrittivät muuttaa Afganistania 20 vuodessa vaikka muutokseen olisi tarvittu satoja vuosia – ’eikä välttämättä koskaan’
.
*****************************************************************
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bd9608d3-84e9-4df8-94e9-183b0a14c882
Suomalainen Johanna työskenteli Afganistanissa 8 vuotta – kertoo nyt, miksi kansainvälinen operaatio epäonnistui
Epäonnistumisen syyt
Kansainvälinen yhteisö epäonnistui, vaikka jossain onnistuttiinkin, mutta se pitää muistaa, ettei tuollaisesta maasta tule 20 vuodessa niin kuin Suomi, eikä välttämättä koskaan, sillä Afganistanissa on omat käsityksensä demokratiasta ja tasa-arvosta.
Afganistanin virallisen oikeusjärjestelmän ongelmana oli Valeniuksen mukaan massiivinen korruptio, ja siksi afgaanit käyttivät mieluummin talibanoikeutta, koska päätökset tulivat sen kautta nopeasti, eikä talibaneja voinut lahjoa.
Taivaan kiitos, että ulkoministerinä on näinä aikona Haavisto eikä eräs entinen jonka nimeä en viitsi mainita.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtioneuvosto
Suomen valtioneuvosto
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipil%C3%A4n_hallitus
Pääministeri Juha Sipilä
Ulkoministeri Timo Soini
,************************************************************
Timo Soini hoiti ulkoministerin pestin moitteettomasti.
,************************************************************
Putositko kärryiltä ulkoministeri Pekka Haaviston al-Hol-tutkinnassa? Näin prosessi etenee seuraavaksi
Perustuslakivaliokunnan käsittely on kestänyt kohta vuoden.
[ Lähde : IS 1.12.2020]
Soinilla ei ollut mitään aktiivista tekemistä Afganistanin kanssa. Haavisto on hoitanut asioita ammattidiplomaatin ottein.
Asioita voi yrittää sotkea ja mustamaalata.
”Soinilla ei ollut mitään aktiivista tekemistä Afganistanin kanssa.”
Olisiko pitänyt olla?
,************************
*
Mielestäni jonkun ihmisen mollaaminen vihjaillen ei ole kovinkaan fiksua.
,************************
*
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4e7fedc9-c6bb-4db3-97c1-8e6750a1bac6
Rikos näyttää tapahtuneen, mutta miksi Pekka Haavistoa ei voi siitä laittaa syytteeseen?
*
Lopullisesti Pekka Haaviston vapautti poliittisesti riippuvainen elin – eduskunta.
,************************
Täytyy ihmetellä mitä Haavisto on tehnyt Afganistanin evakuoinnin yhteydessä mitä joku muu ei olisi pystynyt tekemään?
Tapahtumaa oli hoitamassa liuta ihmisiä.
Mitä hittoa Soinia tähän sotket, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.
Heikki kannattaisi lukea ajatuksella muiden kommentteja.
*******************************************************************
Eemeli , 5.9.2021 19:23
Taivaan kiitos, että ulkoministerinä on näinä aikona Haavisto eikä eräs entinen jonka nimeä en viitsi mainita.
[ Vihjailun avaaminen ei pitäisi olla vaikeaa ,edes Heikille]
… ja mitä hittoa Haaviston joku ”sisäinen soppa” kuuluu tähän hyvin hoidettuun Afganistan projektiin.
… ja mitä hittoa tähän alustukseen kuuluu koko maailmanhistorian kertaaminen sekavine linkkeineen.
Täytyy ihmetellä mitä Haavisto on tehnyt Afganistanin evakuoinnin yhteydessä mitä joku muu ei olisi pystynyt tekemään?
Tapahtumaa oli hoitamassa liuta ihmisiä.
Satu Hassi on ollut vastuupaikalla näkemässä, mitä on oikeasti tapahtunut.
Lukijalta | Afganistan on opettanut kansanedustaja Satu Hassille kaksi asiaa:
https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000008236550.html?share=7df4d5289c1e9172c054bd28a93e2c8a
Soini monen mielestä häpäisi Suomen kun lirkutteli Turkissa jossa se erdookkani oli heittänyt vastustajiaan urakalla vankilaan, että Suomi ja Turkki jakavat samat arvot. Joopa joo jakavat.Sanoi eräs kolumnisti, että ei anna Niinistö Soinille eläkevirkaa vaikkapa Norjan suurlähetiläänä. Ei ole onneksi anatanut.
Mistä tämä juttu on peräisi?
”Sanoi eräs kolumnisti, ” – niin, että kuka?
Ovatko kaikki ministerit saaneet presidentiltä eläkeviran? – ei kai ..
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201701122200052650
–
12.01.2017
.
Soini on korostanut tuomitsevansa Turkissa tapahtuneet ihmisoikeus- ja lehdistönvapausloukkaukset.
.
Ankarassa puhuessaan Soini sanoi olevansa huolissaan siitä, että kuolemanrangaistus saatetaan ottaa Turkissa uudelleen käyttöön, ja otti esiin opposition toiminnan merkityksen.
.
*….* -*….* -*….* -*….* –
.
Toisaalta on muistettava, että Turkki on suostunut puskuroimaan melkoisen määrä pakolaisia maahansa.
IL:
”Soini otti yhteen Turkki-asiassa vasemmistoliiton kanssa jo joulunalusviikolla.
– Mitä tapahtuisi, jos pakolaissopimus irtisanottaisiin, niin kuin esimerkiksi vasemmistoliitto haluaa? 3,1 miljoonaa pakolaista on jo nyt Turkissa. Jos sieltä nyt vedetään räppänä auki ja he lähtevät Kreikkaan ja ties minne – voiko tällaista puhetta millään pitää vastuuntuntoisena? Soini sanoi työmiehen tuumaustunnilla 22. joulukuuta.”
*…* ****************************************************************
Tässä asiassa olen erimieltä Soinin kanssa:
.
IL: ”Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja Soini kutsui Suomelle erittäin tärkeiksi.”
Tällä menolla ja herkkähipiäinen primadonna johdossa Turkista ei tule koskaan EUn jäsentä. Vai että erittäin tärkeetä. Tosi hyvä, että se äijä ei ole enää ulkoministerinä.
Pelottelevatko muslimit lapsiaan ilmastonmuutoksella?
Kertovatko muslimit lapsilleen ja nuorilleen kulttuurimarxilaisia satuja: Ihminen on sosiaalinen konstruktio. Jos henkilö kokee syntyneensä väärään sukupuoleen, hän on poikkeuksetta naisen ruumiiseen syntynyt mies tai miehen ruumiiseen syntynyt nainen, ja hänellä on oikeus teettää sukupuolenkorjaus verovaroilla.
Toisaalta sukupuolia on useita, ja sukupuoli-idintiteettejä on melkein yhtä paljon kuin tähtiä taivaalla.
Jos muslimilapsi kysyy tässä vaiheessa:”Jos täti kokee olevansa setä, vaikka onkin täti, ja setä kokee olevansa täti, vaikka onkin setä, miten sitten sukupuolia voi olla useampia kuin kaksi?”
Lyökö lapsen vanhempi lasta suuta vasten, vai sanooko hän lapselle: ”Ymmärrät sitten isompana, että on hyvin rumaa sanoa ääneen, ettei keisarilla ole vaatteita:”