Ministeripalkkiolaki
1 §:n 1. momentti: ”Valtioneuvoston jäsenille maksetaan tehtävän asianmukaisen hoitamisen vaatima palkkio.”
Palkka on vaatimusten mukainen. niin myös pääministerillä.
6 § : ”Pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.”
Tämä laki on yksikäsitteinen eikä salli ateriakorvauksia.
Marinin sapukoissa on siis rikottu lakia, vaikka eräs kaiken tietävä muuta räksyttää.
Se, kuinka paljon lakia on rikottu aikaisemmin muiden pääministerien aikana, ei ole selvillä, mutta Marin levitti ”etuuksiaan” reippasti aiempaa laajemmalle.
On myös avoin kysymys, kuka on asiassa se syyllinen, koska päätökset maksattaa pääministerin aterioita lienee tehnyt virkamies vaivautumatta edes tarkistamaan, onko asia verotuksellisesti selvä.
Asiassa kuvaavaa on, että VNK koitti salata sinänsä julkiset tiedot kaikin keinoin.
Marin muni asian omalta osaltaan vetkuttelemalla päivätolkulla ennen kuin ilmoitti, että tiedot julkistetaan.
Koko tapahtumaketju on tyypillista marinin halllituksen puuhastelua, missä asioita koitetaan salata lain vastaisesti ja lopuksi vedotaan ”saatuihin ohjeisiin”.
Jäljet johtaa sylttytehtaalle. Vaalit ovat tulossa ja Marinin suosiota yritetään laskea härskillä tempulla.
Joku on sotkenut asioita, mutta minulla ei ole käryäkään kuka.
De jure tietenkin edun asiattomasti saanut on se jota pitää katsoa, ”en tiennyt että tämä oli laitonta” ei ole mikään puolustus. On sangen mahdollista että Marin on itse yksiselitteisen syyllinen, vaikka aihe onkin mikroskooppisen pieni. Tai sitten on mahdollista että tässä ei ole mitään asiaa de jure lopulta. On aivan mahdollista että Marin ei ole tehnyt mitään väärin.
Tiedän vain yhden asian: kriisiviestintä tässä asiassa epäonnistui totaalisesti, täydellisesti ja absoluuttisesti. Tulen käyttämään tätä malliesimerkkinä kriisiviestintäkoulutuksissa. En vielä, mutta ehkä vuoden päästä, kun asia ei ole päivänpolitiikkaa.
Missä se sylttytehdas on? Iltalehden toimittaja Jarno Liski toi julkisuuteen, että pääministeri Marin maksattaa perheensä aamiaiset veronmaksajilla, laskut salataan.
Demokratiassa median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana. Ainakin pitäisi toimia.
Kun tutkiva journalisti Liski toi taannoin julkisuuteen esim. ministeri Katri Kulmunin esiintymiskoulutukseen liittyvät epäselvyydet, kuului vain hurraahuutoja ja hyväksyvää muminaa.
Kun samainen toimittaja toi esiin Marinin ateriacasen, punavihreä kaaderi on hyökännyt toimittajan kimppuun sosiaalisessa mediassa, esim. Twitterissä.
Ehkä toimittaja Liski ei ole tiennyt, tai ei ole välittänyt tietää, että nykyiseen postmoderniin uusmarxilaisuuteen kuuluu henkilöpalvonta samalla tavalla kuin kuin entiseenkin kommunismiin. Ei se ole miksikään muuttunut.
Toimittaja meni kajoamaan Pyhään. Sillä itsenäisen Suomen punaisin pääministeri, Sanna Marin, tekee ehkä sen mihin suuri ja mahtava Neuvostoniitto ei pystynyt talvi- ja jatkosodassa eikä sotien jälkeen – tuhoamaan Suomen itsenäisyyden.
Elvytyspaketin muodossa Marin on viemässä Suomea tulonsiirtounioniin ja sitä kautta liittovaltioon, sekä tehostaa tätä maamme itsenäisyyden tuhoamista ilmastovouhotuksella ja holtittomalla velanotolla.😒
Jarno Liski (s. 1984 on suomalainen toimittaja ja tietokirjailija, joka työskentelee Iltalehdessä. Hänet tunnetaan tutkivana journalistina, joka käsittelee jutuissaan usein taloussotkuja ja korruptiota, mikä on poikinut useita skuuppeja.
Liski tunnetaan paljastusjutuistaan, jotka käsittelevät erityisesti taloussotkuja ja valtiollisia toimijoita.
Paljastusjuttujen aiheita ovat olleet muun muassa:
Nuorisosäätiön väärinkäytökset.
Suomen Keskustan sisäpiirit.
Juha Sipilä.
Veronkierto ja verohallinto.
Katri Kulmunin ministeriön piikkiin kustannetut esiintymiskoulutukset.
Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat.
Tytti Yli-Viikarin rahankäyttö Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylijohtajana ja VTV:n itsesensuuri.
Sanna Marinin veroton elintarvike-etu Kesärannassa.
Tietokirjailijana
Liski on kirjoittanut yhdessä Salla Vuorikosken ja Jussi Erosen kanssa Ylegate-paljastuskirjan (2017), jossa puidaan vuonna 2016 tapahtunutta silloisen pääministerin Juha Sipilän ja Yleisradion toimintaa koskevaa kohua.
Vuonna 2019 julkaistiin Liskin ja Jyri Hännisen kirjoittama kirja Keskustan valtakunta: kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta, joka käsittelee Suomen Keskusta -puolueen, Juha Sipilän ja suomalaisen politiikan korruptiota.
Lisäys edelliseen. Lähde on Wikipedia.
Eiköhän tuonkin lain ole tehnyt eduskunta itse terv tepivaari
Erkki Tuomioja sanoo sen asian niin kuin se on:
”En ole pitkän poliittisen urani aikana nähnyt yhtä häikäilemätöntä ja perusteetonta media-ajojahtia kuin tämä ”aamiaisgate” jolla loataan Sanna Marinia. Hän ei ole syyllistynyt mihinkään muuhun kuin siihen, että on tarkkaan noudattanut virkamiesten useiden edellisten pääministereiden aikana vakiintuneiden käytäntöjen mukaisia ohjeita.
Se miten persut nyt kyselytunnilla mesoavat asiasta ei yllätä. Populistisilta poliittisilta puolueilta tätä voi odottaa, mutta medialta toivoisi että se olisi journalismin asialla, ei politiikan.”
——-
Itse kirjoitin tietämättä tuosta samaa juuri edellisessä kommentissani blogissani.
… mutta nyt osa lehdistöä, joka on opposition käsikassara, heiluttaa niin moraalista kuin ”laillisuuden miekkaa” itse vääryydellä.
Lisäksi siihen liittyy paljon niin Mariniin kohdistuvaa henkilökohtaista vihaa kuin myös keskusta-vaemmitolaista ( puna-viher) hallitusta vastaan. Ja se ilmenee täälläkin runsaissa populistien kommenteissa.
… eli itse asia, mistä on ollut kysymys, on hämärtynyt tässä tapauksessa täysin usvaan: eli häikäilemätön poliittinen ajojahti.
… ja tämä kertoo kuinka pölhökustaan asialla suomalainen lööppilehdistö on Marinin tapauksessa vrt. muut tunnetut päämiehet länsimaissa.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008019691.html
Eli Karjalaisen mielestä, jos joku muualla on toiminut väärin suuressa mittakaavassa, se on oikeutettua Suomessa pienemmässä mittakaavassa?
Valitettavasti moraalissa pienikin rike on väärin ja se pätee myös tähän asiaan.
Taitaa se ”pölhökustaa” luurata aivan muualla…
Tämä soppa voi johtaa siihen, että kaikkien ammattiryhmien luontaisedut pitää ottaa syyniin: autot, asunnot, sähköpyörät, lehdet, vapaa-ajan lomanviettopaikat, edustustilaisuudet tarjoiluineen, matkat, palkan lisäbonukset, ovatko ne oikeassa suhteessa saavutuksiin ja työn vaativuuteen. Ja yksi joka koskee eritysesti lehdistöä on LEHDISTÖKORTTI, joka on jokaisella luokitetulla toimittajalla ja, jolla pääsee kaikkiin kulttuuritapahtumiin, urheilumatseihin ja ties minne ilman pääsymaksua, vaikka siitä vierailusta ei juttua syntyisikään.
Tyypillistä sumutusta.
Aletaan jauhaa kaikesta muusta, jotta saataisiin varsinainen asia pois näkyvistä.
Nyt on kyse Marinin sapuskasta eikä mistään muusta.
Koitahan pysyä asiassa Karjalainen.
”:::luontaisedut pitää ottaa syyniin: autot, […] …, ovatko ne oikeassa suhteessa saavutuksiin ja työn vaativuuteen.
Useat työnantajat tarjoavat autoetua. Sitä varten ei esim. uudelta työntekijältä edellytetä mitään saavutuksia.
On sitten eria asia, että jos ei aikanaan saavuta yntään mitään, niin menettää työpaikkansa ja sen mukana sen auton.
Näin on ja se vasta on uhka melkoiselle määrälle yritysväkeä, jos niiden tuomaa etua ja saavutuksia aletaan penkomaan sekä myös verottajalle.
HK , 4.6.2021 07:48 – Onpa tosiaan sekavaa logiikkaa
HK :” ..ovatko ne oikeassa suhteessa saavutuksiin ja työn vaativuuteen.”
Ei tarvitse HK:n epäillä – kyllä työantaja pitää arvioinnista huolen, ainakin yksityinen työnantaja
Verotus on Suomessa aikalailla toimivaa, kun puhutaan palkansaajista. Työnantaja huolehtii veron perinnästä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a3ca2231-835d-4509-910f-4f8873697dd1
Marinilla on runsaasti seuraajia Intiassa, ja myös intialaismediat ovatkin siteeranneet ahkerasti esim. uutistoimisto AFP:n kirjoittamaa juttua aiheesta.
Kenties taitavimman sanaleikin takana onkin The Timesin omistaman, intialainen mutta englanninkielinen talousjulkaisu The Economic Times. Sen otsikossa Marinia kutsutaan vapaasti suomennettuna ”murovarkaaksi”.
Marin on sotkenut asiansa ihan itse. Viime helmikuussa hän poseerasi Time-lehden kansikuvassa ja luokiteltiin yhdeksi maailman nousevien johtajien keulakuvaksi. Ja sitten tämmöistä.
Marin on lähtenyt ihan omaa lapsellisuuttaan tähän leikkiin mukaan, olisi ollut hiljaa, niin kukaan ei puhuisi enään mitään. Tälläisia on yleensä ihan turha yrittää selittää ja väistellä. Ei niistä muuta, kuin otsikot suurenee.
Jos kuka katseli televisiossa kyselytunnin, sehän meni ihan huumoriksi. Siinä Marin yritti väistellä, mutta lopulta sotkeentui omiin sanoihinsa.
Hyvä, ettei ollut hiljaa. Sen seurauksena tullaan puuttumaan noihin etuihin, mitä minä aikaisemmin mainitsin.
Tällä Marinin tapauksella ei ole mitään tekemistä minkään oman virheen kanssa. Nyt keskitytään siihen, kuka oli aloitteellinen tämän sopan luomisessa joko puolueissa tai lehdistössä juuri vaalin alla.
Ja mistähän sinä Karjalainen sen muka tiedät?
Paskanjauhantaa…
Kun keskitytään siihen, kuka oli aloitteellinen tämän sopan luomisessa, se ilmeinen julki tullut on alivaltiosihteeri Lankinen, joka ei ymmärtänyt edes kysyä verottajan näkemystä päättäessään, että ateriat ovat lain vastaisesti ilmaisia.
Potaskaa ! Ei ollut lain vastaisia, vaan vasta tämän jälkeen lakia pitää muuttaa, että etu poistuisi.
Paskaa Karjalainen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/49c8d657-9999-437e-aa9f-d1f235b49f7f
”Ensin verottaja katsoi, että tuloverolain tarkoittama asuntoetu ja palvelut määritellään ministeripalkkiolain kuudennessa pykälässä. Tämän jälkeen verottaja katsoi, että kyseinen pykälä ei mahdollista ruokien tarjoamista.”
Mikähän tässä on Karjalaiselle liian vaikeaa ymmärtää?
Pitäisikö teksti kirjoittaa sel-ko-kie-lel-lä?
…vasta jälkeen päin annettuna lausuntona, eikä jo aikanaan kaikille samasta edusta nauttineille pääministereille.
Opi tulkitsemaan asioita oikein.
On kuule aivan sama, missä vaiheessa tämä lausunto on annettu
Se on kuitenkin tosiasia etkä millään potaskalla sitä nurin käännä.
Eri asia on, kuka asiassa on muninut, mutta silti se ei ole tulkinnanvarainen asia.
Laki selvästi luettelee sen piiriin kuuluvat asiat eikä siinä sanallakaan viitata aterioihin.
Ei nyt ollut kyse pääministereistä, vaan laista.
Laki ei todellakaan ole epäselvänormaalia suomen kieltä ymmärtäville, vaan vain munauksen tehneille, jotka koittavat selittää itseään kuiville.
Ymmärrän toki, että koitat ”tulkita” asioita Karjalainen, kun et tosiasialle mitään mahda.
Säälittävää potaskaa….
Henkilökohtaisuuksista voin todeta, että täytyy olla katkeraa, kun saa kriittisiä kommentteja, joita ei asiaperustein voi kumota, ja niitä pitää koko ajan poistaa.
Sekin on säälittävää….
Eduskunnassa olevat saa palkkio summan mutta eivät palkkaa
Syy siihen on he eivät ole työsuhteessa mihinkään he toimivat luottamus tehtävissä no nyt verottaja on antanut tuomionsa ja ne aamiais edut ovat verotettavaa tuloa terv tepivaari
Sanoisinpa vain , että eikö noilla kanistereilla ole neuvonantajaa joka sanoisi mitä sopii tehdä ja mitä ei? Ehkä onkin mutta pölvästitasoa.Erikseen ovat sitten ne jotka neuvovat poliittisissa asioissa.
On se vaan säälittävää, kun mitää kritiikkiä ei jonkun bloggarin blogissa Marinin puuhasteluista voi esittää, vaan kaikki poistetaan jollain tekosyyllä.
On tuo Marin-usko todella paha tauti…
Sinänsä mielenkiintoista, että Marinilla on niin kiire pääministerin töiden kanssa, ettei kerkeä muihin asioihin aikaansa käyttää.
Kuitenkin Mrinilla on niin penteleesti aikaa puuhastella kaupunginvaltuutettuna eikä se millään tavalla vaikeuta pääministerin tehtävien hoitoa ja edelleen pyrkii taas valtuutetun hommiin….
Miksiköhän tämä tuntuu jotenkin ristiriitaiselta????????
Nostetaan Marinin palkkaa, ehdotti tämä niin alisteinen kansalainen – vallankahvassa olevat ovat hänelle kuin jumalia – tekivätpä he mitä tahansa
Mariini ei saa palkkaa vaan palkkion ei hän ole työsuhteessa mihinkään siksi palkkio
Eikä ainakaan minulle kukaan ole minkäään asteen jumala
Loikkareita inhoan eniten ja niitähän on parissakin puolueessa viime aikoina ollut terv tepivaari
”Eikä ainakaan minulle kukaan ole minkäään asteen jumala” – uskon sinua
[ No , vaikka puolustelitkin, mielestäni, turhan innokkaasti edellistä pääministeriä.]
*****************************************************************************
Minulle on ihan yks’ lysti millä nimellä pääministerin liksaa kutsutaan.
Onkohan noinkaan ja kyllä ne asiat itäisi rahan antajan tietää mitkä ovat verotettavaa tuloa ja mitkä ei
Nyt tais neuvonantajatkin oleen ulkona
Ja suurin petos on kansan pettäminen ettei se asia ole unohtunut nyt revitellään jonkun muun tekemisillä
Mutta kyllä Sanna sen kestää ja olikos Kataisella ja Stubilla aamiais etu tais olla terv tepivaari
Alexander Stubb ei asunut Kesärannassa [ eikä turvautunut valtion ruoka-avustukseen]
***********************************************************************************************
Kesärannassa asuneita pääministereitä
• A. K. Cajander[1][2]
• Jukka Rangell[2]
• Edwin Linkomies[2]
• Urho Kekkonen[6][2]
• Mauno Koivisto[2]
• Esko Aho[6][2]
• Paavo Lipponen[6][2]
• Matti Vanhanen[2]
• Mari Kiviniemi[7][2]
• Jyrki Katainen[8]
• Sanna Marin[9]
[Läde: Wikipedia]
Alun perin puhuttiin pääministerin saamasta aamu-aterian korvauksesta, 300 euro/kk.
Kun asiaa oli selvitetty, ilmeni että Marinin perhe sai 850 euron kuukausikorvauksen ruokamenoistaan.
[ verottomana – vastaa Marinin veroluokissa n. 1700 euro /kk verollisena ]
*****************************************************************************************
”ltalehden mukaan Marinin kaudella etua on käytetty enemmän kuin aikoihin, minkä lisäksi sen käyttämistä on peitelty salauspäätöksin viime keväästä tai kesästä lähtien.”
Pieni tietopaketti aiheesta:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008015562.html
ltalehden mukaan Marinin kaudella etua on käytetty enemmän kuin aikoihin, minkä lisäksi sen käyttämistä on peitelty salauspäätöksin viime keväästä tai kesästä lähtien.
Päivi Lipponen hermostui valtioneuvoston kanslian kommentista ja kertoi Iltalehdelle, että perhe maksoi aamiaisensa itse.
Ilta-Sanomat on kysynyt asiaa entisiltä pääministereiltä. IS:lle toimitettujen vastausten mukaan Antti Rinne (sd), Juha Sipilä (kesk) tai Alexander Stubb (kok) eivät ole hyödyntäneet etua. Katainen kertoi käyttäneensä etua kolmen kuukauden ajan.
Kyllä linkkejä maailmassa piisaa, mutta omia näkemyksiä asioista vain karvan verran. Tai sitten poimitaan sellaisia linkkeja, jotka tukevat omaa käsitystä ja lisäksi määrällisesti vievät asian metsään.
Jari Tervolta asiaa – vaikka se kuinka Marin-uskovaisia korventaakin.
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008023919.html
”Lain mukaan ”pääministereillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista”. Laki ei mainitse aamiaisia, ei aamiaistarvikkeita, ei kylmänä toimitettavia aterioita eikä minkäänlaista ravintoa. Kansalaisten ei kuulu maksaa pääministerin ja hänen perheensä aamiaisia. Näin yksinkertaista tämä on. Siis silloin, kun lakia noudatetaan eikä vain tulkita. Lakia voi tietysti muuttaa.”
Mielenkiintoinen on myös Tervon kommentti siitä, kuinka hääkulujutussa aktiivisin oli itse Marin…
Voi voi kun ottaa koville, voi voi ! Eikä loppua näy !
Itsepähän Marin juttua jauhaa.
Koville se näyttää ottavan nimenomaan Marin-uskovaisiss, jotka koittavat painaa roskan villaisella kaikin voimin.