https://www.hs.fi/talous/art-2000008459098.html
”Kasvavan tuulivoimaosuuden rasittaman sähköjärjestelmän toimintavarmuus on laskettu Norjan ja Ruotsin vesivoimaloiden ja siirtoyhteyksien varaan.”
Loistavaa suunnittelua.
Entä, kun ei sielläkään tuule ja Ruotsi sulkee siirtoverkon, kuten juuri teki?
Otetaanko hyppysähköä vai pannaanko virheet polkemaan sähkömyllyjä?
Ei järki noita utopian rakentajien päätä todellakaan pakota.
Kiitoksia myös hukkamyllyintoilijoille.
Tuulivoimasta tulee vihatuin energiamuoto: sattumaenergiaa, silpoo linnut, häiriköi luonnon monimuotoisuutta, pilaa maisemat, suuret voimalat aiheuttavat infraäänillä terveyshaittoja ihmisille ja koti/tuotantoeläimille, lyhyt käyttöikä, lopulta ongelmajäte.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d694adb1-6571-4212-9ae6-f1611fe2866d
Sähköteollisuuden likainen salaisuus – SF6-eriste on 23 500 kertaa hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu ja sen päästöt lisääntyvät nopeasti, syynä vihreä energia.
SF6-kaasua käytetään eristeenä esim. tuulivoimaloissa.
Ruotsi joutui käynnistämään voimalan, kun tuonti Puolasta tyssäsi Puolan kahden voimalan kautta.
Hätäsähkön saanti Norjasta vaikeutuu, sähköautojen siellä yleistyessä.
Luultavasti sähköistys etenee Venäjällä. Eikä Mäntymäen yksi tsernobil-tyyppinen voimala kauaa kestäne. Sen ikätavaritsi päästettiin eläkkeelle jo vuosia sitten lukuisten vikojen takia. Venäläiset lisäävät myös tuulivoimaa ja ottavat riskin munien jäätymisestä. Ehkä kuitenkin tarjoilevat sähköä mieluummin omille kuin suomalaisille.
kusessa ollaan koko saakelin sakki, laulaisi Irwin, jos eläisi.
https://fi-fi.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1138196373056955/
Tuulipuistot uhkaavat harvinaisia lintuja ja lepakoita kaikkialla maailmassa.
Tieteelliset todisteet viittaavat siihen, että uusiutuvan energian lähteet uhkaavat paljon enemmän luonnonvaraisia eläimiä ja lajien säilymistä, kuin mitä on väitetty ilmastonmuutoksen uhkaavan.
Lajien sukupuutto on vakava ongelma.
Ympäristönsuojelijat kuitenkin kehottavat meitä ottamaan käyttöön teknologioita, jotka nopeuttavat lajien sukupuuttoa.
Näistä tuhoisimpia ovat tuulivoimat.
Niin, kusessa ollaan.
Saksa sulkee täysin käyttökelpoisia ydinvoimaloita. Niin myös Ruotsi. Sähkön kulutus kasvaa voimakkaasti. Suomi haluaa kieltää turpeen, kivihiilen, öljyn, jne.
Päättäjät ovat suorastaan älyn jättiläisiä.
Niin sitten bonuksena – Saksan riippuvuus Venäjän toimittamasta kaasusta kasvaa.
Saksalaisten tulisi herätä vihreiden unesta ja tehdä kuten ranskalaiset tulevat tekemän -lisäämään ydinvoiman osuutta sähkön tuotannossa.
Kuulostaako fiksulta:
”Ruotsi käynnisti maanantaina 6. joulukuuta suuren öljyllä käyvän varasähkövoimalan Karlshamnissa, jotta Puolan sähköverkko ei kaatuisi. Puola oli pyytänyt naapurimailtaan apua peräti 1,7 gigawatin tehovajeen kattamiseksi.”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsi-riensi-sahkoongelmiin-joutuneen-puolan-apuun-kaynnistamalla-voimalan-sen-seurauksena-puola-voi-myyda-sahkot-takaisin-ruotsiin/8310566#gs.ja3ibp
….olisiko vain fiksumpaa että olisi kunnolla sitä ydinvoimaa…vai mikä ”ekoteko” on käynnistellä öljyllä toimivaa voimalaa…?
Tämä homma on jotain ihan käsittämätöntä????!!!!
Virheiden sokea utopia tosiasioista piittaamatta vaarantaa koko luonnon.
Ovatkohan nuo otsikon nimet jotenkin ladottu väärin, vai enkö minä niitä muuten vaan ymmärrä.
Jokatapauksessa Fingriidin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan tuotantokapasiteetti on omavaraista jossain vaiheessa vuonna 2023. Sitä katsoen Fingrid on vahvistamassa vauhdilla kantaverkkoa. Tuotantokapasiteetti nousee vuosikymmenen puoliväliin mennessä tuulivoma noin 4500 MW ja Olkiluodon osuus 1600 MW.
Kelpaa siitä sitten vaikka Venäjälle myydä.
Mikähän siinä on epäselvää?
Voisitko täsmentää?
Jossain vaiheessa 2023?
Siihen asti olemme tukevasti nimenomaan Ruotsin mielivallan alla, kun ruotsalaiset sulkevat siirtoverkon Suomeen, kuten juuri nyt.
Me olemme saaneet sähköä Ruotsista, mikäpuolestaan on saanut vesisähköä Norjasta ja tilanne on toiminut.
Nyt olemme Ruotsin toimenpireiden takia irti eurooppalaisesta verkosta ja hinta on yli tupla ruotsalaisiin verrattuna.
Ruotsi on saanut Puolasta sähköä, mutta joutui käynnistämään kakai öljyvoimalaa, kun Puolassa tuli pula.
Silti sähköä ei riittänyt Suomeen silloinkaan, kun Puola ei tarvinnut.
Myllysähkön intoilijat laskevat, että saamme sitä säätö- ja varavoimaa Ruotsista ja sen kautta Norjasta.
Valitettavasti Ruotsi on ”perinteiseen tapaan” osoittanut, että siihen ei voi luottaa.
Mikä on ”Myllypelle” ja ”Viherpelle”? Minä yleensäkin pidän siitä, että nimet kirjoitetaan niinkuin ne ovat. Oli sitten kyseessä puolue, ihminen, tai joku muu. Arvostella niitä sitten voi vapaasti yleisesti hyväsyttyjen normien mukaisesti.
Tarkoittaa siis, että sähkön tuotanto ylttää vuonna 2023 noilla mainitsemillani lukemilla. Tarkoittaa tietysti, että Olkiluoto lähtee viimeinkin viimeisimmän lupauksen mukaisesti. Sekä että, tuulimyllyjä rakennetaan sen mukaisesti, mitä niille on lupia haettu Fingriidiltä lähes 100 000 kappaleen mukaisesti. Sen sietää sitten jo Ruususen laskelmien mukaan senkin, että osa myllyistä seisoo poudalla. Nämä kaikki lukemat ovat kantaverkon rakentajilta, eli lähinnä Ruususen laskelmia.
Tuohon -pellenimittelyyn ottaisin minäkin kantaa; erittäin halveksuvaa nimittelyä mielestäni, sekä itseään korostavaa.
Pentin kanssa täysin samaa mieltä.
Kaikkeahan arvostella voi ja arvostellaan.
Te saatte rauhassa olla oma mieltänne.
Tosiasiassa on puhdasta pelleilyä kuvitella, että Suomessa voitaisiin tuottaa sähkö vain myllyillä ja paneeleilla ja niiden hiipuessa varasähkö naapurimaista.
Nämä, jotka siihen uskovat, ovat jonkinlaisia pellejä jalat tukevasti ilmassa.
Ydinvoimassa saatamme olla 2030 kohtuullisessa tilanteessa, mutta Loviisan voimalat alkavat olla lopuillaan ja niiden korvaaminen myllyillä ja paneeleilla on täysin vastuuton ajatus.
Tuulivoiman äärimmäisen suuri ongelma on, että sen tuotanto vaihtelee hullun lailla nollan ja nimelliskapasiteetin välillä. Katso artikkelistani kuvasarja tuulivoiman tuotannosta Suomessa pitkältä aikaväliltä:
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Kun Suomessa tuulee kunnolla, niin sähkön hinta painuu alas, jolloin hyödyllisen sähkön tuottaminen on kannattamatonta. Vastaavasti kun ei tuule, niin sähkön hinta ponkaisee taivaisiin, joka heikentää Suomen kilpailukykyä – ja jossakin vaiheessa sähköverkko kaatuu.
”Tilalle on tullut tuuli- ja aurinkovoimaa, jonka tuotanto vaihtelee voimakkaasti. Se kasvattaa osaltaan hintojen vaihtelua.”
.
https://www.hs.fi/talous/art-2000008456911.html
,
8.12.2021
.
Sähkön huippuhintojen taustalla on nyt useita huolta herättäviä ilmiöitä. Teollisuuskin joutuu miettimään, mitä tuotantoa voidaan pysäyttää kalleimman sähkön aikana.
.
HURJIEN hintojen taustalla on myös muita huolestuttavia ilmiöitä.
,
Ensinnäkin Euroopassa on suljettu kymmenessä vuodessa Ahoniemen mukaan yhteensä arviolta 90 000 megawattia joustavaa sähköntuotantokapasiteettia. Se on noin kuusinkertainen määrä verrattuna koko Suomen voimalakapasiteettiin.
.
Tilalle on tullut tuuli- ja aurinkovoimaa, jonka tuotanto vaihtelee voimakkaasti. Se kasvattaa osaltaan hintojen vaihtelua.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008471123.html
.
13.12.2021
.
MTV: Pohjoissavolainen kurkkuviljelijä tuhoaa viljelmänsä – sähkön hinnan nousu ajoi epätoivoiseen tilanteeseen
.
Kurkkuviljelmiä täytyy valottaa talvella parikymmentä tuntia vuorokaudessa, mikä kuluttaa paljon sähköä.
.
NILSIÄN Taimituote Oy:n yrittäjä Risto Taskinen joutuu lopettamaan kurkun viljelyn tältä kaudelta Hurjaksi paisuneen sähkölaskun vuoksi, MTV Uutiset kertoi.
Sekä alueella missä tämän toiminta nyt loppuu ei juuri työpaikkoja ole
Siitä vaan kaikki muuttamaan hesaan.
Maaseudun ilmastokuormitus vähenee ja työttömien elättäminen lisääntyy, mikä virheiden mielestä edistää ilmaston pelastamista.
Otsikko: Tuulivoimaa rakennetaan vauhdilla korvaamaan fossiilisia polttoaineita – Miten järjestelmä selviää talven kovimmista kulutuspäivistä, jolloin ei usein tuule?
*
Luulenpa, että saamme pian vastauksen HS:n kysymykseen.
*
https://www.hs.fi/talous/art-2000008459098.html
13.12.2021
.
SUOMESSA on tuulivoimaa jo noin 3 000 megawattia. Määrä vastaa nimellisteholla mitattuna melkein kahta Olkiluodon ydinvoimalan uutta kolmosyksikköä.
.
Viime perjantai-iltapäivän kaakkoispuhurissa myllyt jauhoivat hiilidioksidipäästötöntä sähköä 2 300 megawatin teholla. Se oli vain noin 400 megawattia vähemmän kuin Suomen nykyiset ydinvoimalat yhteensä pystyvät tuottamaan.
.
Perjantaina oli Etelä-Suomessa vain pari astetta pakkasta ja sähköä kulutettiin yhteensä noin 13 000 megawatin teholla.
.
Viime viikon tiistaina oli sen sijaan koko maassa kipakka pakkanen. Sähkön kulutuskin ylitti silloin 14 000 megawattia. Tuulivoimasta ei siinä tilanteessa ollut juuri apua.
.
Sää oli tyyni niin kuin usein pakkasella. Tuulivoimalat tuottivat sähköä vain noin 300 megawatin teholla.
[ siis – kolmesataa megawattia]
Eiköhän Fingrid ja sen tekninen asiantuntemus voida katsoa tässä maassa melkoisen korkealla olevaksi, eikä sitä parempaa oikeastaan voi olla. Ainakin niillä tiedoilla rakennetaan kantaverkkoa ja joudutaan laskemaan, mitä sillä ja miten paljon tullaan kuljettamaan. Toki ennustaminen on aina vaikeaa ja juuri siksi on on tuulivoiman osuus laskettu huomattavassa määrin ylenpalttisen suureksi.
Nämä tiedot perustuvat täysin Fingridin laskelmiin, minä tiedän sähkön tulevan pistorasiasta ja valot tulee katkaisijasta.
Fingrid joutuu vahvistamaan sähköverkkoja noin 3000 miljoonalla eurolla niiden haitallisten tuulivoimaloiden vuoksi – kenen taskusta arvelet otettavan sekin raha.
Eihän Fingrid ei ohjaa energiapolitiikkaa Suomessa – sen tekevät poliitikot
Eiköhän Fingrid tee parhaassa olemassa olevilla resursseilla, jottei päädyttäisi sähkön jakelun katkoksiin.
Sähkön jakelun ongelmana ei ole kantaverkko vaan riittämätön sähkön tuotantokapasiteetti Suomessa – nimenomaan kun ei tuule kunnolla, 300 megawattia tuulienergiaa ei paljoa auta, eikä myöskään tieto, että kovalla tuulella tuulimyllyjen tuotto on 2300 megawattia.
Suomi on varsin paljon riippuvainen tuontienergiassa – entäpä, jos naapurimaat eivät voikaan myydä sähköä huippukuorman ja tulettomuuden ’yllättäessä’.
Nyt jo Ruotsi osoitti karvansa ja se maksoi kaikille suomalaisille messinkiä, mutta pörssisähköön erehtyneille kultaa.
Juuri näistä syistä, eikä yksistään näistä, tavoitteena on sähkön omavaraisuus ihan lähivuosina, Mutta ei voida sähköä kuljettaa, vaikka miten suuria tuotantolaitoksia olisi, jos muutama tolpan väli on ”pelkkää paimenlankaa”.
Kaikenlisäksi Suomi pyritään pitämään sähkön tasahinnoittelussa, toisin kuin naapurimme Ruotsi, se vaan vaatii vahvan nerkon.
Et varmaan tarkoita Suomen kantaverkkoa, vai mitä?
PT: ’Mutta ei voida sähköä kuljettaa, vaikka miten suuria tuotantolaitoksia olisi, jos muutama tolpan väli on ”pelkkää paimenlankaa”.’
************************************************************************
https://www.fingrid.fi/kantaverkko/sahkonsiirto/suomen-sahkojarjestelma/
Valtaosa Suomessa kulutetusta sähköstä siirretään kantaverkon kautta. Fingridin vastuulla ovat kantaverkon valvonta, käytön suunnittelu, tasepalvelu, verkon …
*
Fingrid investoi kantaverkkoon vuosien 2015 – 2025 aikana yhteensä noin 1,2 miljardia euroa, mikä merkitsee vuosittain noin 110 miljoonan euron investointeja.