Eläkerahastot paisuvat, mutta kateusindeksi vain pysyy

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisten-tyoelakevarat-kasvoivat-alkuvuonna-11-miljardilla/8160214#gs.2evp0h

”Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 11 miljardilla 233 miljardiin euroon, kertoo työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö Tela.”

Työeläkevarojen kasvu on jatkuvaa, mutta silti kateusperiatteen nimissä päätettyä taitettua indeksiä eivät demut ja vasurit suostu kumoamaan.

Kuitenkin asiantuntijat ovat todenneet, että indeksin poistaminen toisi valtiolle miljardin verran lisää verotuloja, mikä olisi talouden kannalta todella merkittävää.

Ei voi kuin ihmetellä tuota demujen kateutta eläkeläisiä kohtaan.

Tosin eivät ne kokkaritkaan ole tuohon kateuteen syyttömiä, koska Kataisen hallitus otti käyttöön eläkeläisten raippaveron, mitä vastaavaa veroa ei palkansaajilla ole.

20 vastausta artikkeliin “Eläkerahastot paisuvat, mutta kateusindeksi vain pysyy”

  1. Kateusindeksi; voihan sen nyt näinkin nimittää. Jokainen hallitus tekee päätöksiä; jonkin eduksi tai haitaksi. Eipä kait niitä muuksi voine muuttaa.
    Joskus toitotettiin, että eläkevarat eivät riitä.
    Minä en ole kenellekkään kateellinen, en palkasta jos en eläkkeestäkään, tulen omillani toimeen ja kun se kateus ei tietääkseni lisää kenenkään tuloja; se siitä.

    1. Toitiotettiin ja toitotetaan, että eläkevarat eivät riitä, vaikka määrä kasvaa koko ajan ja ne suurimmat ikäluokat ovat vauhdilla siirtymässä monttuun.
      Se, mikä tässä ihmetyttää, ettei kateusindeksiä poisteta, vaikka sen poiston seurauksena rahavirrat kansany´taloudessa sekö verotulot kasvaisivat merkittävästi.
      Sinänsä jonkin hallituksen päätökset voidaan muuttaa, jos järki riittää.
      Edelleen kyse ei todellakaan ole eläkeläisten kateudesta, vaan kyse on oikeudenmukaisuudesta, mikä kateusindeksin kannattajilta täysin puuttuu kuten raippaveronkin kannattajilta.
      Sen sijaan siellä selkeästi on ahneus eläkeläisten eläkkeiden saamiseksi muille jaettavaksi, kun useaan kertaan on jo ehdotettu eläkerahastojen ottamista valtion haltuun.

  2. Eläke rahoja ei pidä edes harkita valtion hoitoon silloin nistä voi sanoa ei ole rahaa niistä valtion pitää pysyä erossa kokonaan terv tepivaari

  3. Taitettu indeksi runnattiin voimaan Lipposen hallituksen toimesta 1995. Silloin maksettiin laman viuluja ja ko. indeksi piti olla voimassa vain muutaman vuoden.
    Hallituksia on tullut ja mennyt, mutta taitettu on indeksi on kurittanut eläkeläisiä jo 26 vuotta.
    Kun Antti Rinne lupasi 2019 sen kuuluisan vappusatasen, (joka sekin jäi toteutumatta), sanoin vaimon kuullen ruman sanan ja että: ”Satasia sinne ja satasia tänne! En ymmärrä tuota miestä! Taitettu indeksihän tässä pitäisi korjata ja tehdä indeksin jyrsimiin eläkkeisiin pieni tasokorotus” Minun tietääkseni se ei ole rahasta kiinni, vaan jostakin ”pirun pelistä”.😒
    ——————————————–

    ”Parin viimeisen vuosikymmenen aikana esim. eläke-etuuksia on historiallisen systemaattisesti heikennetty. samaan aikaan eläkerahastot ovat kasvaneet ennätyksellisen suuriksi, ja niihin kertyvästä rahamäärästä on muodostunut maamme pääomakeskittymä.”

    Lainaus on kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd) kirjan ”Eläkeläisten taitettu itsetunto” (2015) takakannesta.😒

    1. Demareilta kun kysyttiin, että millloin taitettu indeksi poistetaan, tuli vastaukseksi rähäkkä nauru tyyliin ”älä unta nää”.
      Valtiontalouden kuluihin indeksin poisto ei vaikuttaisi juurikaan, mutta sen rahan kierto taloudessa ja verotulot parantaisivat valtion taloutta merkittävästi.
      Siksi onkin todella vaikea ymmärtää demujen ideologista roskaa.

  4. Noinhanne sanoo ja taitaa olla myös niin tulihan tuo autolle ns käyttömaksu ja sanottiin että olis vaanmuutman vuoden no aikki tietää että onkin ollut muutaman vuosikymmenen
    Ja kyllä tuo laki on ja pysyy onko pelkästään demujen asia tuskinpa vaan on terv tepivaari

  5. Ei se nyt huono juttu ole että sukanvarressa on vähän pennosia mutta kieltämättä teennäinen puutostila on valtion hallinnossa vähän huonoa peliä.

    1. 80-vuotiaat ovat jo eläkesäästönsä hyväkseen saaneet, nyt elävät lyhytikäisten köyhien säästöillä.

      1. Jos nyt elinaikaodote nousee, niin eläkettä leikataan syntymävuoden perusteella niin, että ”omakustannusaika” riittää yli 80:n vuoden.

        1. Rahastojen jatkuva arvonnousu kattaa ne eläkkeet reippaasti ja ”lyhytikäisten köyhien säästöt” jäävän katkeruuttaan rähiseville nuoremmille ikäluokille.

            1. Mitäpä Mage, jos koittaisit ymmärtää tosiasiat.
              Rahastojen arvo on noussut runsaasta 50 miljardista yli 200 miljardiin.
              Eiköhän siinä ole katetta suurten – koko ajan pienenevien – ikäluokkien loppueläkkeille ja taatusti jää teille kitiseville nuoremmille ikäluokillekin.
              Rahastojen arvo nousi 11 miljardia, joten eläkkeisiin ei mennyt edes kaikki saatava raha.
              Lisäksi sinun on turha syyllistää suuria ikäluokkia, koska he ovat jo vähenemässä ja nuo koko ajan lisääntyvät pitkäikäiset ovat niitä nuorempien ikäluokkien edustajia.
              Myös on huomioitava, että te käytätte noita eläkkeitänne etukäteen erilaisina yhteiskunnan palveluina ja erilaisina tukiaisina, mitä ei aiemmin ollut edes olemassa.
              Se kaikki on pois tulevaisuuden eläkkeitänne.

  6. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/laurioinonen/elakelaisia-koyhyyteen-ajava-taitettu-indeksi-palautettava-ansioindeksia-noudattavaksi/

    Taloudellisen laman varjolla 1990-luvun puolivälissä silloinen Lipposen hallitus ajoi läpi ns. taitetun eli leikatun eläkeindeksin. Tämän eläkkeisiin tuhoisasti vaikuttavan ratkaisun sanottiin olevan tilapäisen. SDP ja kokoomus tuolloisen hallituksen pääpuolueina mestaroivat leikatun eläkeindeksi, missä eläkkeet seuraavat ansiotason kehitystä vain 20 prosenttia ja 80 elinkustannusindeksiä.

  7. Lipponen täytti tänä vuonna 80 vuotta, eikä ole vaatinut ainakaan julkisesti paluuta entiseen, vaikka nykyisen menettelyn piti olla väliaikainen.
    Enemmistö Lipposen aikalaisista kansanedustajista on jättänyt melskaamisen sikseen. Toki Kiljunen jaksaa kiljua. Sukuvika?

    Demaripuolueen jäsenistö on eläköitynyt, vaan kiljuminen on vähäistä. Jalmari Finnen ”Kiljusten herrasväki” oli familomaanista. Demarit eivät yleensä taida olla familomaaneja? Lipponen saattaa vähän olla, joten hänen hiljaisuutensa saattaa joistakin tuntua vähän oudolta.

  8. Asiasta toiseen:
    Palkkojen nousu etenkin kunnan ja valtion töissä on tullut mahdolliseksi valtavan velan oton kautta. Kestävän talouskehityksen kannalta olisi palkkakehityksen pitänyt olla maltillisempaa.
    Velka aiheuttaa velkaorjuutta, eikä orjuus ole välttämättä hyvä asia.

    Oma valuutta olisi asettanut pientä rajaa velkaantumiselle. Jos ay olisi pyrkinyt ulosmittaamaan itselleen lisäarvon, niin tämä olisi johtanut devalvaatioihin, joka olisi lisännyt inflaatiota, jonka taitettu indeksi olisi osittain korvannut.
    Valuutan arvon reagointi suhdanteisiin olisi tuonut paremman työllisyyden ja se osuus, mistä eläkeyhtiöt eläkkeitä maksavat olisi ollut suurempi.

    Talouden syöpä nimeltä euro on luomassa Suomeen laajan pieneläkeläisten joukon. Eurottaminen oli Lipposen varsinainen moka. Taitetulla indeksillä sen sijaan on järkiperusteet.

  9. Indeksien merkitys eläkkeisiin.

    Indeksoinnin tavoitteena on suojata eläke rahanarvon heikkenemiseltä ja parantaa sitä yleisen elintason nousun myötä.
    Varoittavia esimerkkejä ei tarvitse etsiä kaukaa. Suomessa sotien jälkeen ensimmäisen kansaneläkelain mukaiset ilman indeksisuojaa toimineet eläkerahastot hupenivat ilmaan inflaation myötä. Venäjällä 1990-luvun muutoksissa rahanarvon romahtaessa eläkkeiden ostovoima mureni murto-osaan aiemmasta, ja maahan syntyi laaja eläkeläisköyhälistö.

  10. Elli Eläkeläinen ja se taitettu indeksi.

    On vuosi 2014 ja Elli eläkeläinen on 75-vuotias.
    Ellin eläke on tämänpäiväinen valtakunnallinen naiseläkeläisten keskiarvo, 1376 euroa kuukaudessa.
    Ellin eläke olisi ilman taitettua indeksiä 206 euroa korkeampi.
    Jos laskelma tehtäisiin ansiotasoindeksillä, Ellin eläke olisi 564 euroa suurempi eli 1940 euroa kuukaudessa. Vuonna 2014 valtakunnallinen keskimääräinen palkka oli nimittäin 324 euroa. Mutta tosiasiassa Ellin eläke on vajonnut 42%:iin, eli kauas luvatusta tavoitteesta.
    ———————————————–
    Edellä oleva on lainaus Kimmo Kiljusen kirjasta ”Eläkeläisten taitettu itsetunto”. Kirja julkistu 2015)

    Elli Eläkeläinen kuuluu ikäluokkaan, joka on rakentanut Suomesta hyvinvointivaltion. Ja näin Ellin ja hänen kohtalontoveriensa työ ja uurastus ”palkitaan” taitetulla indeksillä tekemällä heistä eläkeläisköyhälistöä, joista monen moni seisoo leipäjonossa ja katselee häpeissään varpaitaan.

    Tulkoon vielä sanotuksi, että kansanedustaja Kimmo Kiljusen ja monen muun vaikuttajan, jolla on sydän paikallaan, mielestä taitetun indeksin korjaaminen ei ole pois tulevien eläkeläisten eläkkeistä, vaikka niinkin puhutaan, vai sanoisiko, että sujuvasti valehdellaan.

  11. Korjaus edelliseen. Piti olla ”Vuonna 2014 valtakunnallinen keskimääräinen palkka oli nimittäin 3240 euroa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *