Tarvitaan vasemmistolainen mediatalo

 

Iltapäivälehtien likasankojournalismi otti selkävoiton nyt käydyissä kuntavaaleissa. Kun tähän lisätään YLE: n kokoomusvetoinen uutisointi, niin voidaan pitää ihmeenä kuinka Sanna Marinin hallitus sai kuitenkin annetuista äänistä 56,1%. Tuloksesta huolimtta valtamedia hehkutti hallituspuolueiden surkeaa vaalitappiota.

Siihen nähden, että eduskunnan oppositiolla oli omien vaalitöiden ja kampanjoiden rinnalla vaalityötä tekemässä iltapäivälehtien roskalööpit, Sanoma oy:n voima sekä Matti Apusen junailema Ylen hallitusta vastaan suunnatut ajakohtaisohjelmat, voidaan vasemmiston ja hallituspuolueiden kannatusta pitää hyvänä.

Edellämainitut tahot poraavat nyt huonoja äänestysprosentteja. Kuinka ne kehtaavat. Itse ovat kansalle syöttäneet päivästä toiseen milloin mitäkin sensaatiouutista hallituksen toimista, pääministeriä kohtaan suoranaista ajojahtia ym. Lööppijournalismilla isketään surutta päättäjiä vyön alle ja annetaan ymmärtää kuinka pahoja ja kansan vastaisia hallitusvastuussa olevat poliitikot ovat.

Maailmalla on kuollut koronaan miljoonia ja taas miljoonia. Meillä porskutetaan todella pienillä luvuilla. Korona on hoidettu maailman parhaiten. Missä on valtamedian kiitokset Sanna Marinille ja hänen johtamalleen hallitukselle? Mutta kun se on syönyt yhteiskunnan rahoilla aamupalaa – on siinä sitten paha ja vastuuton ihminen. Kun on vienosti sanottu, että entäs ne aiemmat pääministerit? On alkanut köhiminen ja nopsasti vaihdettu puheenaihetta.

Alustuksen jälkeen päästään otsikkoon. Vasemmistolainen työväenliike tarvitsee oman mediatalon. Sen voisivat perustaa laidasta laitaan olevat vasemmistopuolueet sekä ammattiyhdistysliike, joka on kautta työväenliikkeen historian kuulunut ehdottomana osana työväenliikettä.

Työväenliikkeitä piru nokkii ellemme ala tehdä nopeita ratkaisuja. Tiedämme hyvin miten käy jos äärimmäisen kovaa, oikeistolaista ideologiaa ja talouspolitiikkaa ajavat kokoomus ja perussuomalaiset polkevat jalkoihin valtamedian tuella suomalaisen työväenliikkeen. En haluaisi nähdä sitä työtätekevien ja heikoimmassa asemassa olevien sortoa, joka kovan oikeistopolitiikan seurauksena joutuisimme kokemaan. Saimmehan siitä jo esimakua roppakaupalla Sipilän hallituksen aikana. Ja ylipäätään aina kun kokoomus on päässyt huseeraamaan eri hallituksissa.

Olisi pikaisesti saatava työväenliikkettä kokoava seminaari, jossa yhdessä lyötäisiin ilman sarvia ja hampaita viisaat päät yhteen ja käytäisiin läpi: Mitä on tehtävä? Vasemmistolaisella työväenliikkeellä on ja on ollut historian saatossa ideologisia eroja, voimakkaitakin. Siitäkin huolimatta, meidän on löydettävä yhteinen sävel, millä pysäytetään oikeistolainen vyörytys.

Toki oikeiston ja äärioikeiston vyöry on myös kansainvälinen. Kuitenkin meidän tehtävä työväenliikkeenä on ajaa kansallisesti suomalaisen työväestön, syrjäytyneiden köyhyyteen ajettujen ihmisten asiaa. Emme saa viestejämme läpi valtamedioiden kautta. Työväenlehdet eivät istu täydellä teholla työläiskansaan.

Oikeistolainen valtavirtamedia tarvitsee vastavoimaa. Tehdään sellainen. Suomalaiset ansaitsevat muutakin kuin valheellista, oikeistolaista propagandaa ja halpamaista törkyjournalismia. On aika työväenliikkeen nousta ja tarjota vastavoima perustamalla mediatalo jonka turvin alamme saada oikeaa viestiä ja sanomaa perille.

57 vastausta artikkeliin “Tarvitaan vasemmistolainen mediatalo”

  1. Medioiden suhteen pitää paikkansa ettei meillä ole mediaa joka kertoisi tasapuolisesti. Lisäksi on erittäin kevyttä jatkuvaa mustamaalausta jolle ei ole otsikkoa enempää perustetta.

  2. Kieltämättä marxilaiset kodin, uskonnon ja isänmaan vastaiset voimat juhlivat viimmesen päälle.

    (Sanna ”haistatteli” noille arvoille vaalikonevastauksissaan, olivat kai hänen ideologiansa vastaisia.)

    1. Koti; kaikkihan arvostavat kotiaan. Uskonto; kaikille se ei edusta evlut-kirkkoa. Isänmaa, hieman tunkkaiselta vaikuttava sana, syntymämaa olisi mielestäni raikkaampi ja syntymämaataan tulee arvostaa.

  3. Toki kuntavasleissa olisi pitänyt ottaa kantaa kuntien hallituksiin eikä maan hallituksiin. Joissakin kunnissa varmaan otettiinkin. Keskustalla lienee eniten hallituspaikkoja kunnissa.

  4. Valtuutettuja:
    SDP+vas+vih 1449+508+432=2389
    Keskusta 2448

    Keskustaryhmä:
    kesk+PS. 2448+1350=3798

      1. Ei pidä sekoittaa kuntahallintoa ja valtion hallintoa. PS tässä teki vaaleissa imagopolitiikkaa epäanalyyttisesti.

        Keskusta on mukana hallituksessa vain maakuntauudistuksensa takia. Ilman sitä ei keskusta olisi ollut tässä hallituksessa päivääkään.

        Keskustaa nöyryytettiin tässä kaupassa viimeisen päälle ja PS lisäsi löylyä. Itse olisin persuna muotoillut propakandan toisin.

        PS, keskusta ja KD ovat sisaruksia keskenään. Sisarusten ei pitäisi riidellä keskenään.

        Enemmistö suomalaisista ei pidä yltiönationalistisesta RKP:n ydinteemasta eli pakkoruotsituksesta.

        Marxilaisuutta kannattaa aika harva.

        Vihreät vaarantavat kansalaisten työpaikat ja leivän.

        Vähemmistö kansasta kannattaa maakuntauudistusta.

        Ei tuo kaupanteon tuloksena syntynyt hallitus hyvältä vaikuta. Tulee mieleen mafiaryhmät, jotka jakavat keskenään reviirit kansalaisten tappioksi.

        Jos hallituspuolueilla on nyt 4800 valtuutettua, se ei ole muiden kuin keskustan ja RKP:n ansiota.
        Jos nyt olisi kokoomuksen, PS:n, KD:n ja keskustan hallitus, niin hallituspuolueilla olisi valtuutettuja paljon enemmän.

        1. Mutta kannatusta vähemmän, todennäköisesti eivät olisi päässeet tähän asti.

  5. Eikös niitä vasemmistolaisia medioita ole Kansan uutiset ja Tiedonantaja, joita lukee vain muutama vannoutunut kommunisti?
    Eihän sitä propagandaa ja potaskaa tervejärkinen viitsi edes lukea.

    1. Joskus viime vuosituhannella tykkäsin lukea silloin tällöin Kansan Uutisia, koska lehdessä pyrittiin analysoimaan maailman menoa.

      1. Kansan Uutisissa oli aikanaan erittäin terävä toimituskunta.
        Saman voi todeta Demokraatista.
        Vasemmistolaisten toimittajien terävä pää on haudassa tai keikkuu siinä reunalla.

  6. Voitaneen sanoa etä niin teke myös Erkon uutiset Aamulehden omistaa nykyään Erkon painotalo
    Ja ei nyky joiurnalisteihin ole luottamista terv tepivaari

  7. Epäluotettavimmat mediat ovat kaikki puoluemediat tai niihin selvästi sitoutuneet kuten Suomen Uutiset, Demokraatti, Kansanuutiset, Suomenmaa ja lööppilehdet kuten IL ja IS, jotka ovat kallellaan kokoomukseen. Edelleen kokoomuksen vahvasti sidoksissa olevat Verkkouutiset, US, jopa AL.
    Sitten on maakuntien kepulaiset, Ilkka, Pohjalainen, KSML ja Kaleva .Täytyy olla erityiset silmälasit, että noista riippumatonta tietoa löytää.
    Mittareina voi käyttää esim. Sotea ja hallituksen päätöksiä, jotka ovat erityisesti opposition ja oppositiota tukevien medioiden uutisointia.
    Kysymys; mitkä mediat tukevat hallituksen / eri hallitusten toimintaa ?

    YLE poliittisessa valvonnassa olevana on hyvin tasapuolinen kannoissaan. Sanomalehdissä HS.
    TV-kanavissa MTV3 ja TV4 ovat oikeistokanavia.
    Yleensä voidaan sanoa, että mainosrahoitteiset mediat ovat johonkin päin kallellaan- yrityksiin ja niiden taustavoimiin.
    Yle on mainosrahariippumaton tasapuolinen media.

    Median rahoitus on suuri ongelma. Ne rahoitetaan pääosin yritysten mainostuloilla tai tilaajamaksuin paitsi YLEn tasapuolinen vero. Ja puoluemediat mainosrahoin ja puoluetuen turvin.

    Perusta siinä sitten joku uusi media somen sillisalaatin joukkoon.

    FB:n uusi ”Tampereen kuntapoliikka2” on poliittisesti tasapuolisesti ylläpidetty.
    Vanha FB-sivusto, ”Tampereen kuntapolitiikka” on nyt enää persu Erkki Seppäsen ylläpitämä, koska vanha huomattiin olevan myös persu-some.

    1. No Erkon H-S ja nyt myös Aamulehti joka nykyään on Erkon omistama enpä sanoisi vasemmiston lehdiksi kumpaakan terv tepivaari

  8. Mediat ovat opportunisteja.

    Sinänsä John osuu siinä kantaan, että tutkitusti toimittajat ovat lähes yksinomaan punavihreitä, jos katsotaan mitä puolueita he kannattavat ja tukevat muutoinkin. Ei se toki tarkoita etteikö toimittaja voi olla fiksu ja ymmärtää puolueellisuutensa.

    Mutta näin yleisesti – Sipilää ensin rakastettiin, ei mitään väliä että oli myrkyttänyt työntekijöitään, fuskannut veroissa ja vaikka mitä. Sitten hän muuttui pahikseksi ja ei ollut mitään väliä tekikö hän hyvää vai pahaa, aina huonona.

    Marin on nyt juuri tuossa samassa siirtymäkohdassa. Ei ollut mitään väliä miten pahoja virheitä teki, aina oli täydellinen. Nyt media näkee hänet painolastina. Median laiva kääntyy nopeasti.

    1. ”Toimittajat punavihreitä”, liitä tutkimus !?
      Aikanaan se oli yleinen toteamus johtuen Tampereen YKK:n toimittajatutkinnon suorittaneista 70- luvulla.
      Tärkeintä ovat näkyvät pääkirjoitustoimitajat ja ns. ”lööppihaukat”. Esimerkkeinä molemmat Ip-lehdet, joilla on kokoomuksen valkoinen käsinauha. Ml. täällä Tampereella Al:n päätoimittaja Jussi Tiensuu.
      Toimittajat yleisesti ottaen ovat hyvin laajasti kolutettuja ja yhteiskuntatietoista sivistynyttä väkeä. Heilläkin on puoluekantansa, joka ei saisi näkyä riippumattomassa lehdistössä.

  9. Onhan tuosta jonkinlaisia tutkimuksia tehty.

    Journalismin opiskelijoista 31 prosenttia äänestäisi vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa, jos vaalit olisivat nyt. SDP:tä äänestäisi 8%. Näin siis keväällä 2020.

    Tuollaisen tuloksen sai Turun ammattikorkeakoulusta medianomiksi (AMK) valmistuva Ville Mäkilä kyselytutkimuksena tekemänsä opinnäytetyön ”Kenen joukoissa seisot? – perusteella.

    Arvomaailma journalistiikan opiskelijoilla on myös hyvin vihervasemmistolainen.

    Opiskelijat katsovat, että toimittajan tulee edistää työssään monikulttuurisuutta ja pyrkiä lisäämään ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaaroista. Suurin osa journalismin opiskelijoista suhtautuu myönteisesti maahanmuuttoon.

    Opinnäytetyö
    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/337783/M%C3%A4kil%C3%A4_Ville.pdf?sequence=2&isAllowed=y

  10. Loput 35 % oikeistoa ?
    Ei tuo tutkimus kerro mitään lehdenteosta ja toimittamisesta saati sisällöstä. Siihen vaikuttavat aivan muut tekijät kuin joidenkin toimittajien puoluekanta.
    Jo periaatteessa kukaan työnantaja riippumattomassa lehdistössä ei kysy puoluekantaa palkatessaan toimittajia. Eri asia voi olla puoluelehdissä.
    Jos ei näistä asioista tiedä mitään, on turha edes kommentoida .

    1. Linkit ovat sitä kivoja, että niiden takana olevia tekstejä voi lukea.
      Kaikkia nämä tekstit eivät kiinnosta, vaan he tyytyvät omien mieltymyksen mukaisiin ajatuksiin

      ***************************************************************************************
      https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/337783/M%C3%A4kil%C3%A4_Ville.pdf?sequence=2&isAllowed=y
      .
      Aiempia tutkimustuloksia journalismin opiskelijoiden poliittisista asenteista ei ole laajasti ennen tehty. Vuonna 2015 Tampereen yliopistolla tutkittiin koulutusalan yhteyttä opiskelijoiden poliittiseen orientaatioon. Ilmeni, että punavihreät arvot saivat selvästi eniten journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa kannatusta. Kyselytutkimukseen vastasi 44 Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijaa. (TARU-projekti 2016)
      .
      Journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa suosituin puolue oli vihreät 47,7 prosentin kannatuksella. Samalla vihreiden kannatus oli journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa suurempaa kuin millään muulla Tampereen yliopiston koulutusalalla. Toiseksi eniten kannatusta sai vasemmistoliitto 27,3 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin puolue oli SDP 11,4 prosentin kannatuksella. Yksikään kyselyyn vastannut journalistiikan ja viestinnän opiskelija ei kertonut äänestävänsä perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja. (TARU-projekti 2016)
      ***
      .
      4 TULOKSET
      .
      Vastauksissa ilmenee, että suurin osa journalismin opiskelijoista kannattaa vasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja. Oikeistolaiset ja konservatiiviset arvot eivät saaneet laajaa kannatusta.
      .
      Puolueista selvästi eniten kannatusta saivat vihreät ja vasemmistoliitto (ks. kuvio 1). Kysymyksessä ”Mitä eduskuntapuoluetta äänestäisit, jos vaalit olisivat nyt?” 31 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa.
      .
      Kokoomusta kannatti yhdeksän prosenttia, SDP:tä kahdeksan prosenttia ja perussuomalaisia kuusi prosenttia vastaajista. Liike Nytiä kannatti kaksi prosenttia vastaajista ja ruotsalaista kansanpuoluetta yksi prosentti.
      .
      Yksikään vastaaja ei ilmoittanut äänestävänsä keskustaa tai kristillisdemokraatteja. 17 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi.

  11. No kysehän oli toimittajien puoluekannasta.

    ””Toimittajat punavihreitä”, liitä tutkimus !?” Vastasin kommentillani tuohon sinun esittämääsi kysymykseen.

    Vaikka halusi on kova, niin et kuitenkaan ole tämän sivuston diktaattori, joka voi kieltää minulta kommentoinnin.

    1. Juha U,–kyllä hän on ja itse jäin tauolle näiltä sivuilta hänen ylivoimaisuutensa sanelemana.
      Mutta hyvää Juhannusta vaan kaikille ja hymyillään kun taas ta-va-taan.

        1. Ei, vaan täällä pesivät synkkää kateutta ja alemmuudentuntoa sairastavat ja elämässään vähän kokeneet ja nähneet yhdenaatteen mestarit, erityisesti per…..t.

          1. Ainakin yksi ylivertainen, kaiken tietävä, kaiken osaava ja kaikki vaikuttajat tunteva löytyy…

      1. Kyllä Arvi jäi pois siksi, että kauheasta persujen kuntavaalipropagandasta huolimatta ja kultamitalin odotuksesta ei edes pronssia tullut, vaan ruosteinen rautaläntti jäi kouraan.

        1. Kyllä Arvi jäi pois erityisesti jatkuvasti harrastamasi persupaskankauhannan vuoksi karjalainen.

  12. Tuntuu kyllä käsittämättömältä ajatus, että toimittajan aatemaailma ei vaikuttaisi hänen työskentelyynsä millään tavoin.

    Toimittajan oma aatemaailma vaikuttaa esim. lähteiden käyttöön, niiden määrään ja valintaan sekä lähdekritiikin tarkkuuteen. Toimittajan tuottamaan sisältöön voi vaikuttaa myös omat tai muun toimittajakunnan ennakkokäsitykset.

    Kannattaa myös tutustua toimittaja Pekka Vahvasen Keskisuomalaisessa julkaistuun kirjoitukseen kymmenen vuioden takaa. Aikaa on kulunut, mutta tilanne ei tuosta ole juuri muuttunut. Pikemminkin päinvastoin.

    Ehkä nuo Vahvasen, joka siis itsekin on toimittaja, ajatukset avartavat kunkin omaa ajatusmaailmaa.

    https://www.ksml.fi/paikalliset/2701337

    1. Ehkä on syystä avata hieman linkkiä, kun tuo yks’ ei ilmeisesti viitsi sitä tehdä.

      Joillakin oman kannan jankkaaminen korvaa tiedon hankinnan.

      **********************************************************************************
      https://www.ksml.fi/paikalliset/2701337

      Toimittajien mielipiteet vaikuttavat sisältöön

      Hiljattain istuin helsinkiläisessä anniskeluravintolassa. Siellä päädyin keskustelemaan Ylen politiikan toimittajan kanssa toimittajien poliittisista mielipiteistä.

      Keskustelukumppanini vannoi, että toimittajat ovat ammattimaisia, eivätkä heidän toimiinsa poliittiset tai muut sympatiat ja antipatiat vaikuta.
      Vartin keskustelun jälkeen hän kuitenkin kertoi minulle muun muassa, että Jussi Halla-aho on ”rasisti ja paskiainen”
      *

      KUN ELINKEINOELÄMÄN valtuuskunnan johtaja ja kaikin puolin hieno mies Matti Apunen vaati viime vuoden lopulla selvitystä toimittajien puoluekannoista, toimittajat nousivat takajaloilleen.

  13. Niin että toimittajakaan ei tiedä mitään toimittajan työstä ja journalistiikasta?

    Kuka sitten tietää? Itseään ei saa nimetä vastaukseksi kysymykseeni, vaikka mieli tekisikin.

  14. Mikäs tässä kismittäisi. Tuosta sinun ”tietämyksestäsikin” on vain sinun oma sanasi, eli ei mitään konkreettista näyttöä.

    Paljon puhetta, vähän villoja.

      1. Olisiko tässä parempi linkki?
        *
        https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/337783/M%C3%A4kil%C3%A4_Ville.pdf?sequence=2&isAllowed=y
        .
        Aiempia tutkimustuloksia journalismin opiskelijoiden poliittisista asenteista ei ole laajasti ennen tehty. Vuonna 2015 Tampereen yliopistolla tutkittiin koulutusalan yhteyttä opiskelijoiden poliittiseen orientaatioon. Ilmeni, että punavihreät arvot saivat selvästi eniten journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden keskuudessa kannatusta. Kyselytutkimukseen vastasi 44 Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijaa. (TARU-projekti 2016)
        *
        4 TULOKSET
        .
        Vastauksissa ilmenee, että suurin osa journalismin opiskelijoista kannattaa vasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja. Oikeistolaiset ja konservatiiviset arvot eivät saaneet laajaa kannatusta.
        .
        Puolueista selvästi eniten kannatusta saivat vihreät ja vasemmistoliitto (ks. kuvio 1). Kysymyksessä ”Mitä eduskuntapuoluetta äänestäisit, jos vaalit olisivat nyt?” 31 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa.
        .
        Kokoomusta kannatti yhdeksän prosenttia, SDP:tä kahdeksan prosenttia ja perussuomalaisia kuusi prosenttia vastaajista. Liike Nytiä kannatti kaksi prosenttia vastaajista ja ruotsalaista kansanpuoluetta yksi prosentti.

  15. Tätä nykyä äärioikeistolaisia ovat kaikki, jotka ovat maolaisuudesta oikealla. – Brittinäyttelijä Laurence Fox.

  16. Se miksi nykyään on niin paljon ”äärioikeistolaisia”, ”natseja”, ”rasisteja” jne. selvenee aika hyvin seuraavasta videosta: YouTube, Maria Asunta haastattelee Mikko Pauniota -”Rotuteoria – SDP ei enää sytyttänyt – Mikko Paunio valitsi perusuomalaiset”, 2.4.2021.

  17. Vastauksena Hannun otsikkon: Tarvitaan ! Erityisesti siksi, että täällä myllää populistinen media ja vielä kasvaneempi äärioikeistolainen persupopulistinen some.

    1. Miksi muka tarvitaan lisää potaskaa?
      Meillä on kaksi, joita lukee minimaalinen idealistisakki.
      Ylen toimitusvastaava on tehtäväänsä kouluttamatn vasurifemakko, joka valitsee ideologiaansa sopivat toimittajat ja hyväksyy ideologiaansa tukevat jutut.
      Pääosa toimittajista ja heihän esimiehikseen ylennneistä entisistä toimittajista on vihervasureita ja se näkyy lehtien jutuissa ja juttulinjoissa.

        1. Missähän minä kertaakaan olen viitannut Suomen Uutisiin Karjalainen?
          Älä tulkitse asioita oman asenteellisen ideologiasi putkinäön läpi, vaan lue tekstit ihan sellaisenaan.

            1. Olisikohan se vaikka, että toimittajakoulutuksessa vaihdettaisiin vihervasuriänkyrät asiallisempiin.
              Myös opetuksen sisältöön pitäisi puuttua selkeästi.
              Edelleen muun kuin vihervasuritoimittajien puuhastelemiin medioihin pitäisi suhtautua idologisesta putkinäöstä poikkeavasti eli hyväksyä muukin kuin ”ideologisesti oikea totuus”.
              Onhan se nimittäin täysin demokratiaa nakertava ”vitsi”, että enemmistä toimittajista on tietynlaisen vihervasuri-ideologian kannattajia.
              Se vain näkyy uutisoinnissa mm. siinä, että tietynlaisia uutisia esitetään eri valossa pelkästään toimittajan ideologian perusteella.
              MM. tätä eloterroristien toiminnan uutisointia voi pitää esimerkkinä siitä, kuinka laiton terroristinen toiminta on ikäänkuin laillista…

              1. Vastaan, että täysin amatöörin ja asioista tietämättömän vastaus, joka on poliittisesti jyrkästi asennoitunut ja, jonka perusteella ei edes voi jatkaa keskustelua.

              2. No vastaukseksi tuli ylimielisen kaiken tietävänsä luulevan, demokratiaa halveksivan potaskaa.

              3. Täyttä asiaa juhak !

                ********************************************************************************
                Asioista tietämättömän juorulehdessä työskennelleen amatöörin kanssa ei voi todella keskustella.

  18. Joku nimitteli työskenelleeni juorulehdissä. Oikaisu ymmärtämättömälle: olen työskennellyt noin 13 vuotta maakuntalehdistössä, noin 11 vuotta yleisaikakauslehdissä, joista ei yksikään ollut ns. juorulehti. Toinen perustajajäsen Seiskan lanseerausta valmisteltaessa, en päivääkään töissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *