Pitäisikö kehua itseä?

 

Huomenna 19.5 saamme asettaa vaalijulisteet. Siitä viikon päästä alkaa ennakkoäänestys. Veikkaan koronan takia ennakkoon äänestävien runsasta kasvua. Jos tähän mennessä ei ole tehnyt vaalityötä, nyt alkaa olla kiire.

Pitäisikö nyt siis ehdokkaiden alkaa kilvan kehua itseään? Suomalaisten on tunntetusti kovin vaikeaa itse alkaa mainostaa, kehua retostella rinta rottingilla omaa erinomaisuuttaan. Meillä pienissä kunnissa olemme hyvissä asemissa, koska täällä tunnetaan toinen toisemme.

Toisen puolueen ehdokas, ystäväni kertoi sosiaalisessa mediassa, ettei aio kampanjoida, muuta kuin sen kirjoituksensa verran. Tuumin, että olen miettinyt ihan samaa. Kerron nyt kuitenkin Kyykystä ylös vaalijulisteemme kahdesta teemasta. Avoimuudesta ja yhteistyöstä kuntalaisten kanssa.

Avoimuus

Koko nelivuotisen valtuustokauden olen vaatinut lisää avoimuutta, jopa valtuustoaloitteen muodossa. Se oli myös edellisten vaalien yksi pääteemamme. Olen huomannut kaikkien puolueiden hehkuttavan avoimuuden puolesta.

Kysyn, riittääkö se, kun kehotetaan käymään lukemassa kunnan sivuilla eri hallintojen pöytäkirjoja? Valitettavasti ne eivät kerro oikeastaan muuta kuin päätösehdotus/päätöksen. Ja jos asia tulee valtuustoon, on ne käyty ryhmissä läpi ja itse kokouksessa kuulemme tosi harvoin valtuutettujen puheenvuoroja. Pois sulkien talousarvio ja tilinpäätökset. Näissäkin yleensä vain yksi puhuja ryhmää kohti käyttää puheenvuoron. Valtuuston kokoukset pitäisi olla myös puhujalavoja kuntalaisten suuntaan.

Valtuuston puheenjohtajistolle kiitokset, että työjärjestykseen on laitettu ”muut esille tulevat asiat” jolloin ryhmämme on voinut nostaa esille asioita joista olemme halunneet tarkempaa tietoa, koska emme kuulu kunnanhallitukseen. Näin myös asukkaat ovat päässeet edes hieman perille, kun paikallismedia on kiitettävästi uutisoinut esille nostamiamme asioita.

Ei avoimuutta yksin ole se, että paikallislehtemme esittelee kuntamme tulevaisuuden suunnitelmia, jossa kunnanjohtaja avaa vastauksillaan näköaloja eri toimiin. Avoimuutta olisi, että eri ryhmät, kunnanhallituksen jäsenet ja valtuutetut kertoisivat mitä hahmotellaan, mihin aiotaan ja miksi. Siksi yhä enemmän kuntalaistilaisuuksia. Mielestäni tämän valtuustokauden aikana on tapahtunut edistystä.

Yhdessä kuntalaisten kanssa

Olen pyrkinyt olemaan tiiviissä yhteydessä kuntalaisiin. Tunnustan epäonnistuneeni osin, koska tarkoituksena oli pitää tilaisuuksia joihin asukkaat voisivat tulla kertomaan huolia ja murheitaan, kysymään kunnan tilanteesta ja eri suunnitelmista, mutta resurssini ei oikein riittänyt aktiiviseen toimintaan sillä taholla. Toki olen kirjoittanut, tavannut paljon ihmisiä ja avoimesti tuonut niitä asioita keskusteluihin, jotka ovat olleet sallittuja.

Itseäni on suunnattomasti häirinnyt, kun olen joutunut usein sanomaan, etten voi puhua keskeneräisistä asioista. Aina pitäisi olla lakikirja kädessä tai kysellä mikä on sallittua ja mikä ei. Tärkeintä olisi jo ennakkoon tehdä yhteistyötä kuntalaisten kanssa, eikä vasta sitten kun asiat ovat jo pitkälle valmisteltuja. Tästä yksi esimerkki oli tällä valtuustokaudella oman vuodeosastomme lakkauttaminen. Esitin tilaisuuden järjestämistä muutamia kertoja, mutta kun se ei edennyt, niin ryhmämme sellaisen järjesti. Kuinka ollakaan, Puumila veti väkeä paikalle, käytiin avoin ja antoisa keskustelu, jossa ihmiset saivat kertoa huolensa sairaalan kohtalosta.

Yhteistyö kuntalaisten kanssa on myös yhteistyötä kunnan ja erilaisten yhdistysten kesken. Kihniö 100 puitteissa tehtiin hyvää yhteistyötä, kun suunniteltiin juhlavuodelle ohjelmia. Tiedän päättäjien toimivan monien yhdistysten toiminoissa, hyvä niin. Yhä enemmän kaipaan kunnalta tukea ja yhteistyötä ns. kolmannen sektorin kanssa. Eri järjestöissä tapaa kuntalaisia ja heidän kuulumisia. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää järjestöjen välille yhteistyötä, koska väki vanhenee ja vähenee.

Vaikka nuo kaksi teemaa nostin esille, totta kai jos saamme valtuustopaikan/paikkoja, tulemme olemaan kaikilla tasoilla aktiivisia ja pitämään kuntalaiset ajantasalla sekä yhteistyötä tehden.

Hannu Tiainen

Kyykystä ylös yhteislistan

Kunnallisvaaliehdokas.

6 vastausta artikkeliin “Pitäisikö kehua itseä?”

  1. Sanoisin Hannu, tuskin itsensä kehuminen paljonkaan hedelmää kantaa; lienet siksi tunnettu henkilö kunnassasi, tuskin itsensä kehumiseen kannattaa alistua.

  2. He, jotka ovat saaneet niin hyvässä kuin pahassa aikaiseksi tiedetään. Mitkään lupaukset, kauniit kuvat tms. eivät vaikuta muihin kuin satunnaisiin ohikulkijoihin. Sinut varmasti tunnetaan hyvien asioiden ajajana yli puoluerajojen.
    Minä täällä Tampereella äänestän tunnettua aikaansaajaa- kaikki kaiken vastustajat kierrän kaukaa. Katson varmasti, ettei numeron kiekurakaan muistuta mitään näistä.

    1. Juu, kyllä Tampereella kannattaa äänestää näitä ”aikaansaajia”, jotka ovat kusseet talouden mennen tullen.
      Korona-avustusten piti nostaa talous plussalle, mutta jo nyt yhdistetään koululuokkia suuremmiksi ja budjetti menee miinukselle.

  3. Ehdokkaan ei kannata kehua itseään vaan äänestäjiä:

    ”Te olette niin hienoja jätkiä ja jätkättäriä, että joka naama ansaitsisi ainakin viisinkertaisesti rahaa nykyiseen verraten.”

  4. Kävin itsekin puoluetoimistolla videota tekemässä ja ihailin julisteita – joissa tosin on yksi nimi joka juuri poistui keskuudestamme. Mutta nyt käydään vaaleja ja kävi miten kävi, on hyvä fiilis että vaaleja käydään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *