Ovatko Hyvinvointialueiden vaalit demokraattiset?

 

Kansanedustajien osallistumista tuleviin aluevaaleihin perustellaan demokratialla. Jos noin olisi, miksi sitten kansanedustaja ei olla yhtä aikaa europarlamentaarikko? Karsastan ajatusta kansanedustajien istumista kolmella merkittävällä pallilla yhtä aikaa.

Täytyy olla melkoinen taikuri takinkääntöineen, että voi samaan aikaan kansanedustajana olla valtion asialla, aluevaltuutettuna Hyvinvointialueen puolesta ja vielä oman kaupunkinsa/kuntansa edunvalojana. Turha väittää, etteikö nuo aiheuttaisi ristiriitaa.

Tampere tulee jo muutenkin kahmimaan suuren määrän paikkoja, ilman julkisuudessa näkyviä kansanedustajia. Jos pirkanmaalaiset kansanedustajat asettuvat sankoin joukoin ehdokkaiksi, keräten huimia ääniä, jää maakunnan reuna-alueilla olevien ehdokkaiden mahdollisuudet aika olemattomiin.

Toki suurista puolueista voi ääniharavien lisäarvon tuottavan kokonaisäänimäärissä muutamia paikkoja myös kasvukeskuksien ulkopuolelta, mutta oletan silti aluevaltuustoista tulevan melko epädemokraattisia. Kovasti epäilen kaupunkien edustajien huomiovan riittävästi pienten ja keskisuurten kuntien asukkaita ja heidän palvelun tarpeitaan.

Valtakunnallisissa vaaleissa maa on jaettu alueittain, joista valitaan määrätty määrä kansanedustajia. Miksi näin ei voisi olla myös Hyvinvointialueiden kohdalla? Tampere olisi yksi alue ja Pohjois-Pirkanmaa toinen jne. Näin saataisiin koko Pirkanmaata kattava aluevaltuusto.

Äänestäjien ei tarvitsisi äänestää ”sikaa säkissä”, koska lähidemokratia takaisi tutustumisen ehdokkaisiin helpommaksi. Myös ehdolle asettuvat olisivat pääsääntöisesti omien alueidensa parhaita asiantuntijoita.

Ilmeisesti ensimmäiset vaalit käydään, kuten on suunniteltu, ellei koronan neljäs aalto sotke suunnitelmia. Kehottaisin kuitenkin tulevaisuutta silmälläpitäen harkitsemaan vaalien uudelleenjärjestelyjä.

Hannu Tiainen

Kihniö

4 vastausta artikkeliin “Ovatko Hyvinvointialueiden vaalit demokraattiset?”

  1. Eniten ihmetyttää miten näitä ”päättäjiä” on jokaikisiessä lautakunnassa, hallituksessa yms,,,varmasti tulee asioiden päällekkäisyyttä ja moni ajaa omia etujaan,,,

  2. Joo eihän tässä ole järjen häivääkään. Sanoisin että yksi tehtävä per henkilö piisaa. Jos tulet uuteen valituksi, vanhasta pitää lähteä.

  3. Totta on, että Pirkanmaan hyvinvointialueella Tampere tulee olemaan hallitsevassa asemassa. Haja-asutusalueen kunnille ei jää edes edustuksen rippusia.

    Samoin tulee käymään jokaisella alueella, missä on isompi keskuskaupunki.

    Hannu on oikeassa myös siinä, että eturistiriitoja tulee välttämättä, kun sama päättäjä on kolmella tasolla päättämässä.

    Ei myöskään liene sellaisia superihmisiä, joiden aika ja kyvyt riittävät kunnolla perehtyä kaikkiin niihin asioihin, joita kolmen vastuualueen työskentely tuo tullessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *