Vanhusväestön määrä kasvaa suhteessa työssäkäyvään väestöön. Tämä nähdään yhteiskunnan yhtenä kipeimpänä ongelmana. Mistä riittää hoitajia, riittääkö veronmaksajien kantokyky huolehtimaan yhä kasvavasta eliniän odotusarvoista? Yhä pidempään eletään, yhä kauemmin ollaan eläkkeellä.
Itseäni risoo huoltosuhteesta puhuttaessa, ikäänkuin eläkeläiset olisivat yhteiskunnan ja kuntien elätettäviä, joista nyt vaan täytyy tavalla tai toisella huolehtia. Jos sitä nyt ei suoraan sanota, mutta varmasti vanhusväestössä koetaan, että kuolisi pois yhteiskunnan tieltä.
Toki meillä on kunnissa Vanhusneuvostoja, ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmat jne. ja kyllä meillä Kihniössä on vanhusväestöä huomioitu ja satsattu erilaisin toimin henkisen ja fyysisen kunnon tukemisessa. Tietysti parannettavaa riittää.
Miten on, kokevatko palkansaajat ja nuoret meidät eläkeläiset taakkana? Entä kuinka yhteiskunnan ”kerma” suhtautuu meihin ihan arjessa, eikä vain juhlapuheissa ja ennen vaaleja? Jos meidät koetaan taakkana, niin on syytä kertoa muutamia asioita, jotka harvoille tulevat mieleen.
Eläkeläiset maksavat eläkkeistään tuloveroja lähes yhtä paljon kuin työssäkäyvät. Entäpä muut verot? Iso osa kihniöläisiä vanhuksia asuu kotona, maksaen kiinteistöveroja. On autoja, joista maksetaan yhteiskunnalle autoveroa, bensaveroa ja työllistetään korjaamoja, autoliikkeitä ja monien eri alojen pienyrittäjiä. Maksavat joka ostoksesta kulutusveroja yhteiseen hyvään. Tähän kun lisätään energiaverot ja arvonlisäverot, niin kuka kehtaa edes ajatella eläkeläisistä yhteiskunnan siivellä eläjinä?
Miten pärjäisi yhdistys ja kolmannen sektorin toiminnat ilman isoa eläkeläisten osallistujien määrää? Väitän, monien yhdistysten lopettavan toimintansa, jos eläkeläiset vetäytyisivät niistä pois. Mitä tästä voimme päätellä? Ainakin sen, että meidän eläkeläisten osuus yhteiskunnan yhtenä osana on rahalla mitattuna miljardien luokkaa, olettaisin.
Näin kunnallisvaalien alla puhumme lapsien, nuorten, lapsiperheiden hyvinvoinnin turvaamisesta ja hyvä niin, tarvitsemme myös kuntaamme uusia asukkaita ja työllisyyttä lisääviä yrittäjiä. Kaikista elinvoimasatsauksista tulevaisuuten, on kannatettavaa, mutta emme saa unohtaa vanhuksia, jotka ovat rakentaneet yhteiskuntamme ja oman kuntamme. Heidän kättensä töistä saamme nauttia monin eri tavoin, joita emme aina tule ajatelleeksi.
Miksi emme tekisi Kihniöstä eläkeläisten paratiisia, johon olisi mukava paluumuuttaa tai tulla uusina asukkaina kuntaamme viettämään rattoisia eläkepäiviä? Mikä työllisyysvaikutus sillä olisi palvelualoille? Muistakaa, me olemme vireitä toimijoita, osana yhä pyörittämässä yhteiskuntaa, vaikka kuinka voivottelisivat huonosta huoltosuhteesta.
Hannu Tiainen
Kyykystä ylös yhteislistan kunnallisvaaliehdokas
valtuutettu
Hyvä kirjoitus Hannu. Aivan ajankohtaista, jopa tämänkin alustan muutaman kirjoittajan mielestä eläkeläiset ovat mielestään rasite ja riesa; kateellisuuttakin olen joskus aistinut.
Jos ikää ja työuraa on vasta muutama kymmenen vuotta ja kova kiire sinne ”eläkeläistaivaaseen”, olen aina vastannut heille; ”savotoikaahan työuraa vielä lisää”. Kyllä se aika heillekkin koittanee.
Hienosti puhut kotikunnastasi; meillä ei oikein mallikkaasti tunnu menevän, politiikkaa tehdään lapsilla, koululaisilla, kunnan palveluilla jne ja joskus kovinkin kitkerään sävyyn.
Avauksesi oli hyvä, ei maistunut vaalipuheelta.
Huoltosuhteen esille nostaminen ja esilläpito on aivan ensiarvoisen tärkeää, koska ainoastaan tunnustamalla ja ymmärtämällä ongelman olemassaolo, siihen on mahdollista etsiä ratkaisua.
Keskustelun keskittyminen eläkeläisiin osoittaa taasen älyllistä laiskuutta, koska huoltosuhteessa on kyse koko yhteiskunnasta, ihan vauvasta vaariin tai vielä tarkemmin hedelmöityksestä hautaan.
Aivan samalla lailla osoittaa sitten älyllistä laiskuutta, kun kaadetaan vanhusväestön niskaan yhteiskunnan ongelmat tyyliin, mistä tulevaisuudessa otetaan rahat vanhusten hoitoihin, ikäänkuin he olisivat jotain jätettä. Ja kun huoltosuhteen yhteydessä puhutaan työperäisen maahanmuuton mahdollisuudesta korjata huoltosuhdetta, niin mikähän puolue joka silloin alkaa harrastaa ällyllistä laiskuutta??
htiainen, juurihan minä totesin keskustelun keskittymisen eläkeläisiin olevan älyllistä laiskuutta.
Työperäinen maahanmuutto huoltosuhteen korjaamiseen on mahdollisuus, mutta työperäinen maahanmuutto pitää olla taloudellista huoltosuhdetta parantavaa, ei heikentävää, tämä on kovin vaikea asia varsinkin vasemmalla laidalla myöntää ja ymmärtää.
Yleensä keskittyminen ei ole laiskuutta, mutta ehkä sinun tapauksessasi.
Useimmille muille keskittyminen merkitsee ponnistelua ja huolellisuutta.
Vihreät yrittävät heikentää huoltosuhdetta kaikin voimin roudaamalla tänne huollettavia maailman ääristä ja samalla hävittämällä tuottavan työn työpaikkoja.
Euro on ollut myös yksi saatana, koska se on lisännyt työttömyyttä eli lisännyt huollettavia ja vähentänyt huoltajia. Ja siksihän vihreät sitä erityisesti rakastavat kuin hullu paskaa.
Teknisesti ottaen eläkeläiset on rasite. Pitäisi huolehtia siitä, että rasite pysyisi kohtuullisena. Pitäisi esimerkiksi antaa eläkeläisille muuttotukea, jotta voisivat muuttaa halvempaan asuntoon, ettei asumistukea tarvitsisi maksaa.
Ana perhana lupasi pienituloisille eläkeläisille vappusatasen, mutta sitten kateus voitti, eikä antanutkaan. Kirjoittelee täällä väärällä nimellä. Jokaista epäillään. Täytyy kaivaa Ana esiin.
Hyvä avaus Hannulta
Kun maksaa tuloveroja aika lailla saman summan kun työssä oleva on myös oikeuksia
Harva työeläkkeellä pääsee veroista kokonaan eroon ne ovatkin monasti vain aivan alamittaisilla eläkkeillä mahdollista
Mutta kaikki ei asiaa huomaa ja vaikka sen julki tuokin sanotaan ette maksa veroja lainkaan tieto tuo ei voi olla terv tepivaari
Kyllähän pieneläkeläinenkin veroja maksaa, arvonlisäveroa. Sitä rahaa sitten hallitus roudaa etelän mafioosoille. Ei pitäisi ottaa vastuuta asioista, joihin ei meillä ole valtaa. Vallan ja vastuun pitäisi olla jotenkin tasapainossa.
Tuo ikärakennepyramidi on liian pitkä aikaväli 1917-2020. Sitä pitäisi tarkistella esimerkiksi ajalta 2000-2020 eli silloin kun vielä suuret ikäpolvet olivat vielä valtaosin töissä veronmaksajina (taloudellisesti)ja nyt, milloin ovat eläkkeellä. Myös miten veromaksukyky on tuona aikana muuttunut. Pyramidiin emme voi vaikuttaa, mutta sen sisältämiin talouslukuihin kyllä.
https://findikaattori.fi/fi/14
https://www.stat.fi/tup/suomi90/joulukuu.html
Huoltosuhde heikkenee kunhan me nykyeläkeläiset poistumme. Monet meistä saavat kohtuu eläkkeen ja autamme jälkikasvua lapsineen vielä jonkin aikaa…
Oikeistomme on valmiina iskemään etuisuuksiin ja se lienee ainoa keino. Halpatyövoiman tuonti on toinen keino, mutta ei ajatella millä heille maksetaan pienen palkan lisä?
Kukaan ei huomaa sellaista huoltosuhteen osuutta, jossa isovanhemmat ottavat osaa lasten, lastenlasten hoitoon ihan työnä ja myös monet taloudellisesti.
Mitenkähän osa pärjää omillaan, kun aika vanhemmista jättää ? Pärjäähän ne kuin on pakko, mutta… ?
PS puoluetta mainostan:
Tampereen osaston kokouksissa on kotihoidontuen turvaaminen ollut pitkään keskeisimpiä asioita.
Kotihoidontuki säästää yhteiskunnan rahaa (jonka poliitikot voivat sitten hävittää taivaan tuuliin).
Minä muuten ihmettelen porua siitä taitetusta indeksistä; eihän se ihan oikein mennyt, vaan tehty, mikä tehty, ei se siitä tekemättömäksikään muutu.
Minun täytyy myöntää, että eläkkeeseeni ja elämääni; täysin tyytyväinen olen.
Eläkkeeni ei nouse senttiäkään jos vain kadehdin suurituloisten ansioita/eläkkeitä.
Mielestäni säilyttää mielenrauhansa parhaiten tyytymällä ja sopeutumalla oleviin olosuhteisiin. Menot ja tulot suhteutettava balanssiin hakematta yhteiskunnan tukia.
Älä kadehdi muitakaan huijareita. Usko viisaampiasi. Tuomiolle huijarit pitäisi saattaa. Mitä niitä kadehtimaan, sielunsa menettäneitä.