Suomalaiset ovat urputtajakansaa. Kuljetaan nyrkit taskussa ja hoetaan; ”kyllä kirveellä olisi töitä”, ”pitäis lähteä eduskuntaan ja näyttää herroille”, ”muualla maailmassa pysäytetään joukkoliikenne, kerran muu ei auta” ja ”otettas vaikka Ranskan keltaliiveistä mallia”.
Eli suomalaiset ovat sisäänlämpiäviä murisijoita, kun muualla tartutaan toimeen, onko näin? Vai onko niin, että protestin ja mielenosoituksen kohde on väärä tai liian kaukainen omasta elämästä tässä ja nyt?
Elokapina, jolla halutaan hallituksen julistavan ilmastohätätilan, luulisi olevan ”mannaa” eduskunnan oppositiolle. Oppositio kun on yrittänyt kaataa hallituksen päälle kaiken mahdollisen maan ja taivaan välillä. Eikö siis kansanedustaja Sebastian Tynkkysen ja muiden puoluetovereiden olettaisi riemusta kiljuen olevan mukana istumassa Mannerheimin tiellä!!
Käsittääkseni Sebastian oli peukuttamassa kyseisen tien tukkimista turverekkamiekkarin ja autoilijoiden protestissa, miksi, jos kerran liikenteen pysäyttäminen noin kovin riepoo Elokapinan osalta? Eräs syy on aiheen ”käsinkosketeltavuus”. Ihmisten on vaikeaa hahmottaa asioita kauas tulevaisuuteen. Toinen syy on poliitikkojen ”irtopisteiden” kalastelu ja tämän tietää aivan hyvin myös Tynkkynen aatetovereineen.
On helpompaa vastustaa valtion velan kasvua, kuin suurta tuntematonta, josta ei edes olla yksimielisiä ja olemme jo maan povessa kun ja jos ilmastonmuutos toteutuu. Politiikka on vaikea laji. Tehdä poliittisia ratkaisuja päivänpolttaviin ongelmiin, niiden ratkomisiin oikeudenmukaisesti. Toisaalta taas hahmottaa tulevaisuutta kauas huomisesta.
Mikä on luonnon kantokyky? Entä jos/kun maapallo ei kestä nykyistä kulutusta? Alueet kuihtuvat ja kansainvaellukset alkavat kohti pohjolaa elinkelpoisuuden toivossa? Kykeneekö kapitalismi enää uusiutumaan niin, että se löytää keinot kääntää kelkkaa kestävävään kehitykseen? Ei kykene, väitän.
Ei politiikan kauaskantoisuuteen näkeminen ja toimiminen tarkoita, etteikö pidä olla ajan hermolla ihmisten ongelmissa, heidän taloudellisissa tuskissa ja monissa yhteiskunnan byrokraattisten vaikeuksien ratkomisissa.
Palatakseni vielä Elokapinaan. Me vanhat jäärät syytämme ja arvostelemme passiivisia nuoria, jotka on pilattu tietotekniikalla, eikä liikkuminen saati yhteiskunnalliset asiat heitä kiinnosta. Eikö me tätä ole kaivattu, että nyt kiinnostaa ja ovat ryhtyneen tuumasta toimeen!
PS:
Olen koko aikuisikäni ollut mielenosoituksissa tukkimassa Mannerheimin tietä, milloin mistäkin syystä. Ei yhteiskunta tai Helsinki ole niihin kaatuneet. Olen onnellinen, että olen mielenosoituksienkin kautta voinut vaikuttaa hyvinvointivaltion kehittämisessä. Ja kuulkaa, olin viime valtuustokaudella taustalla ja myös mukana mielenosoituksessa oman sairaalamme puolesta. Kaduttaa vain, ettemme hoksanneet pysäyttää liikennettä istumalla Kihniön raitilla – olisimme ainakin yhden tai kahden autoilijan mielen pahoittaneet. Mutta näkyvyyttä totta tosiaan olisimme saaneet ja sehän asian viemiselle eteenpäin on se tärkein kohde.
.
Taas Hannulta pohdittua ja oikeaa asiaa puolueiden puuta heinää politiikkapuuron sijasta !
Aika paljolti samaa mieltä Heikin kanssa. Hyvä avaus Hannulta ja lavengtanee edes hieman tätä keskustelua.
Onneksi Hannun tekoset ovat jo vanhentuneet.😀
Niin siis kysyisin; mitkä tekoset?
Melekein kaikki
Maapallo ei kestä ihmisten lisääntymistä ja Suomessa ollaan pulassa kun väki vähenee…
Olen tuon Elokapinan yhteydessä miettinyt heidän vaatimustaan ilmastohätätilan julistamiseksi. Mitähän he sillä mahtavat tarkoittaa?
Pari päivää sitten heidän edustajiaan haastateltiin uutisissa ja toimittaja kysyi, mitä heidän mielestään hallituksen pitäisi tehdä, jotta Suomi olisi hiilineutraali jo neljän vuoden päästä eli 2025.
Eipä heiltä löytynyt vastauksia. Pelkkä vaatimus hätätilan julistamisesta ei paljon auta, jos heillä itselläänkään ei ole ehdottaa keinoja, joilla homma saataisiin hoidettua.
Ehkä hallituksen pitäisi hankkia BUK-ohjusjärjestelmiä lentoliikenteen pelottamiseksi?
En pitäisi ihmeenä vaikka vesikaasun lisääntyminen yläilmakehässä osoittautuisi suurimmaksi lämmön lisääjäksi.
Vesikaasu on huomattavasti hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
Suuri osa maasta nousevasta vesikaasusta tiivistyy sateeksi ennen nousuaan lentokoneiden lentokorkeudelle.
Lentokoneiden päästöissä on vesikaasua, jota tuulet eivät välttämättä tuo alailmakehiin.
Vettä on aina karannut Tellukselta. Osasyynä voi olla vesikaasumolekyylin keveys.
H2O: 2×1+16, CO2: 12+2×16, NO2: 14+2×6, N2: 2×14
Pitäisi pystyä määrittämään vesikaasumäärän muutos yläilmakehissä.
NO2: 14+2×16.
Koska auringon säteily lämmittää voimakkaita kasvihuonekaasuja, helpottuu niiden nousu yläilmakehiin
Suurin ristiriita noissa mallinnuksissa on, ettei niissä osata todellisuudessa ottaa huomioon pilvien eli vesihöyryn vaikutusta tilanteeseen.
Niinpä nuo mallinnukset vetävät reippaasti yli todellisuudessa mitattujen lämpötilojen ja kauhuskenaariot ovat sen mukaisia.
Totta on se, että saastumista pitää lopettaa, mutta CO2 ei ole se saaste.
Arrheniuksen umpinaisissa pulloissa tekemä koe on harhaanjohtava, koska maapallo ei ole pullo eikä Arrheniuksen pulloissa ollut metaania, hiukkasia, vesihöyryn muodostamia pilviä, meriä, kasvillisuutta jne. jne.
Joo, näyttää siltä, että hiileen tuijottajat ovat olennaisesti väärässä.
Minun olisi pitänyt tarkistaa tietojani Wikistä.
Vesikaasun arvellaan aiheuttavan jopa 70% kasvihuoneilmiöstä ja lentoliikennettä pidettiin huomattavana tekijänä.
Vesikaasu näyttäisi lisääntyneen rinnan pikkutekijän eli hiilidioksidin kanssa ja pöhkövaivaa potevat syyttävät hiilidioksidia.
Jos aletaan polttaa autoissa vetyä, syntyy vesikaasua, joka ei välttämättä nouse yläilmakehiin. Pitäisi tutkia. Mutta lentokoneisiin ei vety sovi.
Jos metaanin (H4C) poltossa käytetään pitkiä piippuja, voi ongelmia aiheutua.
——-
Typpioksiduuli, ilokaasu, N2O, on vaikutukseltaan kolmesataakertainen kasvihuonekaasu hiilidioksidiin verraten.
Sitä vapautuu maatalouden lannoitteista. Se ei ehkä kovin helposti nouse korkeuksiin, mutta koska se on pitkäikäinen, niin sitä kertyy.
Mutta jos typpilannoitus lopetetaan, tulee nälänhätä.
Saksalaisten lisääntyvä hiilenpoltto ei lienekään niin haitallinen kasvihuoneilmaston kannalta kuin luulisi. Mutta se lisää täällä hiili- ja typpihapposateita. Tiedä häntä sitten, muuntuuko typpioksidi typpioksiduuliksi.
——
Hiilineutraaliuteen pyrkiminen on siis melko vähäarvoinen tavoite.
Tätä se tarkoittaa eli vielä suurempaa hätää !
HS Ympäristö | Suon keskellä nököttää mökki, josta tutkijat tarkkailevat herkeämättä planeettamme tilaa – Yksi heistä on Annalea Lohila, ja hänellä on elintärkeää kerrottavaa: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000008268301.html?share=cbc4b36f7683bff9b6dd35a81e4bd0b5
Eivät elopellet mitään todellista tarkoita, koska heillä ei ole mitään todellista vaihtoehtoa tai keinoa tehdä mitään.
Kyse on puhtaasti suuresta innosta olla olevinaan jotain maailmanparantajia ja saada nimensä esiin.
Koko pellelauman puuhastelu on lähinnä säälittävää pelleilyä.
Jos meinaisivat tejhdä jotain esimerkillistä, lopettaisivat asuntojensa liian lämmityksen, toiselta puolelta maapalloa tuodun ruuan ja chileläisen punkun nauttimisen, alkaisivat kasvattaa oman ruokansa ja kieltäytyisivät yhteiskunnan tukiaisista sekä kävelisivät ja fillaroisivat matkansa.
Se vain vaatisi, että pitäisii tseään likoon ja sehän ei tälle pellelaumalle käy, koska sähkö tulee töpselistä, raha seinästä ja lkämpän vuokrarahat sossusta.
Tuskinpa istuvat tammikapinaa taikka helmikapinaa tuo maa on silloin pakkaen puolella kyllä siinä takapuoli sanoo nouse hyvä mies ennenkun ne jäätyy umpijäähän terv tepivaari
Onhan tämä ”kapina” lähinnä vitsi
Olen minäkin ollut tukkimassa Mannerheimintietä, pitää heti kompata Hannua siitä että se on kivaa touhua. Me marssimme sensuurijärjestelmää vastaan, tukimme tosin tietä vain n. 10 minuutin ajan mutta silti. Hämeenkatua Tampereella on marssittu monetkin kerrat, sotaa vastaan, sananvapauden puolesta, yms.
Ei minulla ole mitään mielenosoituksia vastaan, mutta kuten kirjoitin juuri äsken: mielenosoittaminen on helppoa. Se on korkeintaan ensiaskel. Miten päästään seuraavaan?
Hurraaminen tai buuaaminen eivät muuta maailmaa. Ne ovat ihan kivoja juttuja ja peukutan, mutta ne eivät muuta maailmaa.
Minä en ole ollut koskaan liikenteen tiellä, tai olen kyllä oikein montakin kertaa, mutta minulla on ollut aina poliisin lupa. Siellä Tampereellakin muutaman kerran Pirkkahallin kulmilla.
Helppohan sitä olisi julistaa vaikka ilmastosuperhätätila mutta mitä hyötyä siitä olisi? Elokapina on kopioitu ulkomailta ja se on siellä olevalle nuorisolle kivaa yhdessäoloa jossa voi tuntea itsensä hyväksi ihmiseksi. Ja kavereiden kanssa voi sitten jakaa jänniä kokemuksia siitä miten poliisi kantoi pois tieltä ja tilatun pizzan syönti jäi kesken.