Provosoin:
1. 200 vuotta sitten, aina vielä 1990 -luvulle massatyöpaikan oli luonut työnantaja riskeillään tehtaisiin, joita sitten patruunat johtivat luovasti ja useimmiten työväestään huolehtien mallikkaasti (mm. paperiteollisuus kokonaisuutena). Korkea osaaminen oli työnantajalla koulutuksineen sekä koulutetulla ydinpiirillä, työn suorittajat matalakoulutuksellista kädentaitoista massaväkeä.
2. Nyt nuo massatyöt ovat pääasiassa hävinneet erikostuneille konetöille ja massatyöpaikkoa ei ole eikä tule kehittyneisiin maihin. Riistäjät sijaitsevat Kauko-idässä, josta meidän riistäjämme rahtaavat halvalla tehtyjä tuotteita ja panevat rahat taskuunsa veroja ”suunnitellen” ja vältellen.
3. Uusi työ syntyy korkeatasoisen koulutuksen ( ei tarkoita vain korkeakouluja) kautta uusien yritysten ja innovaatioiden kautta. Sitä syntyy luonnon tasapainoa kunnioittaen, jopa kuluttamistamme jätteistä uuteen kiertoon. Uuden työn moraalisääntöjä kunnioitetaan, jossa voiton tuloksia jaetaan työntekijöille kuten esimerkiksi Ilkka Paanasen Supercell jne. kaltaiset yritykset. Terveydenhoidon laaja kirjo muine koko yhteiskuntaa palvelevina instituutioina.
4. Kuitenkin suuressa työn murroksessa eletään kuin entisessä pellossa yhteiskunnan takaamaa koulutusta ja sen maksajia, uuden työn yrityksiä , yhteiskunnan omistamia yrityksiä ja valtion yhteiskunnan ohjausta vieroksuen. Esimerkkeinä juuri terveydenhuollon erittäin laaja alue, jossa aina lopullinen vastuu on yhteiskunnalla niin virheiden teon kuin pandemian ym. osalta riskein, joihin ei ole osattu varautua maksetuilla veroilla yhteiseen kassaan.
Tämä ei ole sosialismia, vaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja vastuunottoa joka tasolla kykyjensä mukaisesti.
Tuon ohjelman laatija ansaitsisi persu -kunniamerkin.