Kotikaupunkieni esittelyjä, tässä yksi – Lahti

Kun arki matkailun osalta on niin hankalaa Suomessa, niin ajattelin  esitellä monelle tuntematonta toisenlaista Lahtea kuin vain Salpausselän kisoja.

Kuvahaun tulos: Ossi kivekkään kivilinna heinola

Mikähän tämä on  ja missä ? Mutta ei ole Lahden kaupungintalo.

Lahti on yksi kaupungeista, joista kahdeksassa olen asunut matkan varrella. Lahti on luonnon kauneudeltaan samaa tasoa harjuineen ja järvineen kuin Tampere.

Se on teollisuuskaupunki keskittyen historiallisesti erityisesti puuhun huonekaluineen ja puujalosteineen niin kuin Tampere toisilla teollisuuden aloilla. Lahti oli ns. ex- Suomen Chicago ja Suomen Karjalaisten Kaupunki. Se on samalla kulttuurisesti edistyksellinen Sinfonia Lahtineen, teattereineen, Mukkulan Kirjailijakokouksineen, Salpausselän kisoineen, Kansainvälisine Urkuviikkoineen, Tiirismaan kuoroineen,  taiteilijoineen kuten tuo linkki alla kertoo Olavi Lanusta ja hänen Kariniemen mäellä olevasta veistopuistosta keskellä Lahtea. Kariniemen kukkulan etelärinteen alapuolella on myös pikku Vesijärven vesiurut, jotka ovat Suomen upeimmat ja vanhimmat jo 90- luvulta.

Vesijärven satamasta pääsee vesitse Vääksyn kanavan kautta aina Jyväskylään saakka tai vielä muita reittejä pitkin edelleen Päijänteeltä sekä  pohjoiseen ja itään.

Lahti on myös Helsingin Yliopiston haarakonttori, yliopistokaupunki ympäristöekologian laitoksineen.

Lahden maakuntalehtiä lehtiä Etelä-Suomen Sanomia ja Itä-Hämettä julkaisee Mediatalo ESA, joka on osa Keskisuomalaista nykyään. Omistajasuvut olivat erittäin vauraat Kivekkäät / Mesiäiset Lahti-Heinola-alueilla. Palveluksessa oli vielä  90-luvulla yli 1 000 työntekijää kirjapainoineen.

Heinolassa on Ossi Kivekkään rakennuttama kivilinna, jonka graniittikivissä ei ole yhtään samalaista. Yllä kuva. Ossi oli erikoinen patruuna, josta alla haastattelu. Hän oli niin erikoinen mies, että voisin kirjoittaa hauskan kirjan hänestä. Mutta oli / on siellä useita hyvin erikoisia persoonia muitakin alkaen Kankkosesta Litmaseen ja Äiteehen puhumattakaan raastuvanoikeuden tuomarista Baby-Rantasesta ja Korhnin taitelijasuvusta.

Aika kuultaa upeat muistot – Lahdestakin.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/17/vallan-ja-bisneksen-mies-ossi-kivekas

https://yle.fi/uutiset/3-11793450

 

5 vastausta artikkeliin “Kotikaupunkieni esittelyjä, tässä yksi – Lahti”

  1. Mulla taas ei ole kun yksi kotikaupunki se jossa olen syntynyt muut ovat olleet aina vain asuinpaikkoja
    Mutta kukin sanoo oman mielensä mukaan miksi tse haluaa terv tepivaari

  2. Noinkin voi sanoa enkä minä muden nimittelyä sano vääräksi minulle on vain yksi kotikaupunki ja se on samalla syntymä kaupunki
    muut ovat vain asuinkuntia terv tepivaari

  3. Kävin Lahdessa viimeksi tammikuussa 2020. Perinteisesti Sibeliustalossa ollut iso kulttuuritapahtuma kahdesti vuodessa ja olen ollut vapaaehtoisena aina mukana.

    Saapi nähdä päästäänkö tammikuussa 2022 taas. Kesä 2021 on jo peruttu.

    1. Olen ollut alusta alkaen koko talon syntyä auttamassa ja käyttämässä lukemattomat kerrat. Tampereella vaikuttaa nyt Antti Vihinen, joka oli meikäläisen aikoihin talon johtaja.
      Parvella näkyy Erkki Krohnin aikaansaamat uusrenessanssiset urut.
      Toivotaan parasta kaikille konserttitaloille, että tämä koronalukko saataisiin avattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *