Eipä olla paljon opittu yli 2000 vuodessa, siitä kun eräs huudettiin ristille. Samanlaisia joukostahuutelijoita riittää nykypäivänä, ellei enemmänkin.
En nyt tässä ala jeesustelemaan, mutta tällainen ajatus tuli vaan mieleeni.
Sopivan mansellismielinen blogialusta
Eipä olla paljon opittu yli 2000 vuodessa, siitä kun eräs huudettiin ristille. Samanlaisia joukostahuutelijoita riittää nykypäivänä, ellei enemmänkin.
En nyt tässä ala jeesustelemaan, mutta tällainen ajatus tuli vaan mieleeni.
Juutalaiset taisivat tykätä huonoa, kun Jesse oli pannut hyrskynmyrskyn Jerusalemin temppelissä ja julistanut myös, ettei tule jäämään temppelistä kiveä kiven päälle erilleen hajoittamatta. Itkumuuri on jäänyt kuitenkin muistoksi siitä temppelistä.
Jesse oli hyvä tarinan kertoja. Nyky Ihmiset on olleet tällä planeetalla n 200 000 vuotta.
Tuoreet tiedot ovat mullistamassa käsityksen ihmiskunnan historiasta: Nykyihminen levisi Eurooppaan paljon oletettua aiemmin https://www.is.fi/tiede/art-2000006169675.html
Vaikka tekninen kehitys on ollut huimaa, väliin huomaan pohtivani (korpifilosofin pitää miettiä kaikenmaailman asioita) olemmeko me ihmiset kehittyneet kahdessatuhannessa vuodessa juuri ollenkaan.
Esimerkiksi yli 2000 vuotta sitten vaikuttaneen filosofi Platonin jälkeistä filosofiaa on sanottu pelkäksi reunahuomautuksiksi Platonin filosofiaan.
”Platonin perustama Akatemia toimi 900 vuotta ja sen vaikutus länsimaiseen itseymmärrykseen ja tieteen kehitykseen on ollut suunnaton. Sen piirissä työskenteli alkuaikoina niin nerokkaita tieteentekijöitä, että ”eri maiden tutkijoista ei tällä hetkellä voitaisi panna kokoon samanlaista akatemiaa, jolla olisi tieteen kehitykselle yhtä suuri merkitystä (Oiva Ketonen).” – Esa Saarisen kirja ”Filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin”.
Ainakin ”Aavikko kansoilla on” samat huivit ja viitat päällä ja tavat mm kivitetään ihmisiä, ei ne paljon ole muuttunut
Saattanet Marko näillä aavikon kansoilla tarkoittaa tuaregeja; heillä on ollut historian ajan matriarkaalinen hallinto; islamilaisia tosin mutta mitään kivittämisiä heillä ei liene edes ollut.
Nuo huivit; käytännöllisiä aavikon pölyä vastaan, kuin myöskin viitat.
Tuaregien yhteiskuntajärjestelmä on edelleenkin varsin sivistynyt.
Kehitys on hidasta ja kulttuuri jossa kameli 🐫 on arvokkaampi kuin nainen…
Ei tuokaan aina pidä paikkaansa; tuttavani, jolla oli melko pyylevä vaimo, lomaili Libyassa, berberimies tarjosi hänen vaimostaan (hämäläinen) kymmenen kamelia ja oli pettynyt kun kauppoja ei syntynyt.
En sitten tiedä, montakohan kamelia savolaisnaisesta olisi joutunut maksamaan.
Sinutkin kivitettäisiin vääräuskoisena, käyhän kokeilemassa 💀
Korona pistää järjestykseen…
Me kuvitellaan olevamme parempia koska on sivistys. Sivistyksen ohut lakana on vain puettu nykyihmisen päälle.
Etruskit muotoilivat kielensä sanoja suomea muistuttamaan, vai oliko päin vastoin?