Yksi vegaani-nainen toi minulle soijapohjaisia ”lihankorvike”pihvejä. Tuo nainen sanoi minulle ettei hyväksy eläinten käyttämistä ihmisravinnoksi ollenkaan.
No , paistoin pari niistä pannulla tilkassa öljyä ja kyllä minun suuni sanoi niistä että; hyi helkutti. Sahajauhojako tässä pitäisi alkaa syömään ??
Sanon niinkuin wagner yhdessä viivi ja wagner-sarjistripissä, että syön mitä haluan syödä vaikka olenkin sitten ”murhaaja” ja sika.
Enpä ole itsekään näiden soijapohjaisten ystävä lainkaan.
Sen sijaan sen voin todeta että lihapullia en enää osta, koska Poutun muu-pullat ovat yksinkertaisesti maukkaampia, ja samalla terveellisempiä. Siinä on kantavana aineena kotimainen herne.
Jaa, niitä en ole maistanutkaan kun teen aina lihapullat itse
Eipä noita lihapullia tule ostetuksi, kun sekoitan 50/50 hirveä tai peuraa ja rasvaista sikanautaa pulla-ainekseksi.
Maku on todella aivan eri kuin kaupan ”likimain lihapullissa”.
Eilisissä iltauutisissa vertailtiin naudanlihaa ja riistan lihaa keskenään; ihan tieteellisesti.
Lopputulema riistanlihasta vs naudanliha, varsinaisia makueroja ei havaittu, lammaskin oli joskus riistaa maukkaampaa.
Nuhteita saivat kyllä metsästäjätkin riistalihan käsittelytaidoistaan.
Itä-Suomen riistanliha todettiin maukkaammaksi, lännessä kun sorkkaeläimet ruokailevat pelloillakin.
Teksti kannattaa kyllä lukea.
Poroa ei edes luokiteltu riistaksi; poronrehu.
Maistoin boltseja ja ne maistuvat juuri boltseille; mitä ne ovat= jotain herne-kasvis-papu-soija-sotkua.
Kaupan lihapullat ovat järjestään jätelihapullia eli roskaa, jotka vain pierettää.
Itse tehdyt tai opetusravintolat Ahlmanin tai Wivin aidot ovat todella lihapullia.
– 500 g sika-nautaa hallista tai tiskiltä, minimirasvaista, ehdottomasti ei pakattua
– pussi ranskalaista sipulikeittoa
– korppujauhoa 1/2 dl
– muna
– 2dl kermaviiliä
– ei suolaa ( sipulikeitossa on)
Vispikoneen taikinavarsilla sekaisin tai käsin vaivaamalla ja vetäytymään 1 h
Pyöritä märillä käsillä leivinpaperille leivinpelli täyteen.
Voisulaa siveltimellä pintaan
Uuniin 200 c n. 30 min. Kääntele välillä ja anna ruskistua.
Juu hevosenliha on myös hyvä osa-aine kotitekoisissa pyöryköissä.
Pidän boltsien mausta. Mutta maha kiittelee liian voimallisesti haitaten seuraelämää.
Vaimo toi kerran vahingossa noita Poutun jotain kasvis-muupullia. Maistuivathan ne kuten muutkin valmislihapullat … meidän kanoille, Mirri ei välittänyt.
Ne vegaanit jotka ei tajua mitä syövät eivät sitten hyväksy mitään sellasta johon ovat itse fanaatikkoja
Mutta tuossa on esim juhakoolta hyvä resepti lihapullista ei ne siitä parane ja itse tehtynä niistä tulee aina parhaita
Ilman naudan taikka sianpihviä en ala oleen hyväksyy sitä joku vegaani tai ei niin se on terv tepivaari
Kyllähän se niin on että liharuoka voi samantien olla hyvää. Sitä sen verran harvoin täällä syödään että kyllä siihen sitten panostetaan.
Mutta arjessa on yhä helpompi syödä yhä monipuolisemmin kasvispitoisesti. Se on ihan jees juttu, etenkin kun ei siihen pakoteta, vaan voi valita.
Kotimaiset kasvikset ovat voimamme. Täällä kasvaa terveellistä.
Joka aterialla tulee kasvikset mukan milloinkaan ateriani ei ole vaikkapa vihannes vaikkapa raastetta vailla
Keitoissa ne on mukana vihannes paloina
Mutta pelkkään vihnnekseen en usko mitä ruokaan tulee keittojen pitää sisältää aina lihaa muodossa jos toisessa helpointa sinne on tietysti jauheliha mutta hernekeiton teen aina sian savustetusta potkasta
Jonne hiukan makeeta sinappia ja raakaa sipuli rouhetta sitten ei tarvii kun alahuulen jonka päälle sen keiton lusikoi
Ylpön ohjetta noudattaen syökää ja juokaa ihan mitä vaan mutta vähän kerralla no tuo juoma puoli jää alkon osalta minulta kyllä väliin
Ja enpä ole vielä saanut alkoa jolle sanoisin olipa hyvää maultaan hyi hittolainen kun olikin pahaa
No ei se maku ole minun absoluuttiseen asenteeseen ainoa syy jos joku ei tiedä minulle tulee migreeni kohtaus päälle
ja sen tekee jo aivan pikku annos teelusikka riittää terv tepivaari
Minun käsitykseni mukaan soijaa on ennen pidetty hätäravintoja, josta on aggressiivisella mainostamisella tehty jotain superruokaa.
Ostin takavuosina soijaa, kun sitä kuulemma voi käyttää jauhelihan korvikkeena. Sahanpurulta se maistui, ja kokeilu jäi yhteen kertaan.
Soija on kylläkin siinä mielessä hyvä, että siinä on paljon valkuaista.
Mutta niin on myös tavallisessa ja maukkaassa hernekeitossa! Ja luultavasti tästä syystä hernekeitto on hyvä pitämään nälän loitolla, vaikka siinä ei olisi lihaa murenettakaan.
Tuota härkäpapua en ole kokeillut, voi olla hyväkin juttu. Eikö tuota härkäpapua käytetä myös nyhtökaurassa, jota en ole kokeillut. Olen uskonut niitä, jotka ovat kokeilleet.
Monasti yksinkertaisista etelässä tehdään muka hienoja kaiken maailman maustein
Tuskinpa poromiehellä niitä tunturissa on mukana suolaa ja talvella vettä saa lumesta ja kesällä purosta poroa sinne ja leipää siinäpä ainakin itsellä on tunturissa muonaa
Pieni sian ihraa jolla pannua rasvaa ja matka jatkuu taas hyvin ravittuna terv tepivaari
Eilen tuli tehtyä Tammisen naudan paistista pihvejä, paksuus n kolme sormen leveyttä, maustoin mustapippurilla, sumacilla ja suolalla. Lisukkeena oli kaalisalaattia, uppomuna päällä, tankoparsaa maustettuna rohtosarviapilalla. Itsetehty maustevoi; basilikalla ja tillillä. Sanoisin , että tuli aika hyvää.
Ruokavalioni on kaikessa animaalisuudessaan kasvisperäinen. Mutta kun Salesta on saanut puoleen hintaan laitimmaisen päivän kanaa, niin sitä on tullut syötyä ehkä liikaakin.
Minä olen lopettanut iän ikuisen keittiöveitsien ja välineiden kalistelun. Raaka-aineiden metsästyksen marketeista.
Ostamme lähes 90 % päivittäisestä ruoasta opetusravintoloista, Wivistä, Tredusta tai Ahlmanilta. Satsaus on pienempi kuin itse valmistaminen liikahankintoineen ja iän ikiusen saman kaavan tai omien konseptiruokien nauttiminen. Ja makumaailma on laajentunut uudelle tasolle. Aikaa säästyy kaikkeen muuhun mukavampaan erityisesti luontoon, puutarhaan, Merikantoon ja Volvon moottoriin.
Joskus sitten, kun on joku kiva idea, mitä ei muualta saa niin… helppoahan tuo on kuin heinänteko.
Ja, kun kaupunkikeittiö on mitä on.
Ihan yllättäen aika monella ei ole varaa syödä noissakaan paikoissa ja matkatkin maksavat vähävaraisille liikaa.
Toki toisilla on, millä mällätä ja brassailla…
No mulla ei Ahlmannille maksa välttämättä mitään koska tuo on kävelymatkan päässä
Ja varsinainen ruuanvalmistaja se ei ole vaan sieltä voi ostaa maatalous tuotteita elikkä raaka lihaa maitoa jugurttia plus monia muita tuotteita miitä maatalous tuottaa
Ja itse maksan hiukan enemmän kun tiedän ettei tuote ole ollut viikko tolkulla jossain tukku portaan kellarissa
Eikä kyse kuitenkaan ole mälläämisestä taikka brassailusta vaan parempaa laatua hakemassa terv tepivaari
Kyse oli nyt valmiiden aterioiden syömisestä eikä tarvikkeiden ostosta.
No oli valmiina taikka tuotteena itse teen ruokani itse ja haen materiaalin Ahlmannilta raaka tuotteina
Lihapullatkin on näin lihapullia eikä mitään roipetta joita nuot kuppilat syöttää taikka marketit myy
Mutta osalla kansaa ei taidot riitä itse tekeenruokaa valittevasti terv tepivaari
Tuskinpa Timo noin asiaa on kirjoittaessaan miettinyt lainkaan ja jos on Timo varmaan sanoo mitä kommentin pitää sisältää terv tepivaari
Sepä tämän keskusta-asumisen etu on. Nuo koulutusravintolan noutoruoat tulevat huomattavasti edullisemmaksi kuin juosta kaupoissa raaka-aineiden perässä, säätyy aikaa ja vaivaa eikä tule hukkaa. Voit hoitaa kävellen kaiken.
Mitä ihmeen brassailua tämä on ?
Nuot opetus keittiöt on liian kaukana miulle joten en niissä ole käynyt kun kerran Ahlmannilta haen liha ruuan lähes kokonaan on hiukan kalliimpaa kun marketeissa mutta eipä tarvii pelätä että olisi viimeinen käyttöpäivä huomenna
Ja en ole saanut vielä vanhaa lihaa jotenka jatkuu sieltä lihapuolen osto samalla kerralla maito tuotteet joita myös jugurtit ovat ja maito on tosi hyvää ei ole jopin makua kuten kaupan täysmaidossa on
Mutta kokeilkaa kerran olen varma että mieli muuttuu niin paljon parempia Ahlmannin tuotteet ovat terv tepivaari
Ihminen on lihansyöjäeläin.
Ostin aamulla 1 kg nautasikajauhelihaa ja 400 g sikanautajauhelihaa. Kypsytin ne ja samalla 1 l pitkäjyväistä riisiä + 2,5 l vettä kypsymään. Sitten ne sekaisin ja pari sipulia silputtuna sekaan, tietysti myös suolaa ja mausteita.
Siten tuli taas yhdellä kertaa lähes 6 litraa hyvää jauheliharisottoa. Pitää miehen tiellä.
Samalla ostoskerralla ostin vielä kaksi uunilenkkiä ja 400 g siivutettua palvilihaa. Tietysti reissumiestä, kermajuustoa ja täysmaitoa.
Eipä ole ihminen mikään lihansyöjäeläin vaan sekasyöjä, ollut jo kymmeniä tuhansia vuosia.
Ei minulla ainakaan mitään raateluhampaita/vastaavia ole.
Vihanneksia ja kasviksia syön tosi paljon.
Niin teen minäki sekasin menee kaalit ja porkkanat ja perunat joskus viskaan rusinoita porkkana raasteeseen ja Ylpön ohjeen mukaan vähän kerralla ja usein terv tepivaari