Niin paljon, niin turhaan?

Koronavirus on melkoinen vitsaus ja se tuli selväksi jo alkuvuodesta, kunhan ymmärsi lukea asiantuntijoiden eikä poliitikkojen puheita. Koitin noudattaa ohjeita, varovaisuutta monenlaista, enkä minä siitä mitalia ansaitse, ihan vain itsesuojeluvaistoa. Silti tuntuu aika tyhmältä nyt, kun tilanne on räjähtänyt täysin käsille.

Inhimillisyys selittää

Turhaan etsin selitystä ihmisten päämäärätietoisesta pahansuopaisuudesta. Aika pieni kourallinen on kansalaisia, joiden intressissä on levittää tartuntatautia. Ihmisten käytös on ns. lajityypillistä käytöstä. Ketut leikkivät, sudet metsästävät, ihmiset kokoontuvat. Lajityypillisen käytöksen vastustaminen vaatii strategiaa, pään sisään menemistä, erityisen osaavaa porkkanan ja kepin yhdistelyä.

Jotain kiehtovaa siinä kuitenkin on, miten eri tavoin käsittelemme tilannetta. Moni tietenkin menee pandemiasta paniikkiin, se on ymmärrettävää. Osa on kovin varovaisia, osa taas ei vaan jaksa varovaisuutta, ehkei alunperinkään tai ehkä taisteluinto loppui kesällä. Liian moni on kuitenkin heittänyt pyyhkeen kehään. En syytä heitä, mutta haluaisin tottavie ymmärtää heitä ja vielä tärkeämpänä haluaisin valtiovallan ymmärtävän heitä, jotta jotain voisi tehdä. Voiko olla niin, että tiukat täyssulut ovat ainoa tapa ohjata joitain ihmisiä? Olemmeko me niin joustamattomia, vai sietääkö käyttää sanaa – typeriä?

Jos olet tähän asti lukenut, lienee jo selvää että tässä blogauksessa ei ole jyrkkiä vastauksia, lähinnä kysymyksiä. Internet on täynnä vastauksia, toinen toistaan tohelompia, mutta kysymyksiä kaivataan lisää. Kenties valtiovallankin, esimerkiksi THL:n, pitäisi hieman laajentaa kyselytutkimuksiaan ymmärtääkseen kansalaisten käyttäytymistä ja motivaattoreita. Kun tiedämme mikä ihmisiä motivoi, voimme ohjata lempeästi näitä motivaattoreita johtamaan ihmiset turvallisempiin valintoihin. Suora käsky on aina kankea keino ja parempi tulos saadaan keinoilla, jolloin ihmiset kokevat itse tekevänsä valintansa ja pitävät niitä hyvinä.

Riski vastakkainasetteluun on suuri

Moni koronasta eri tavoin kärsinyt on vihainen ja moni, aina toimittajia myöten, osoittelee sormella ihmisiä. Milloin syyllinen ovat perussuomalaiset lihavat miehet, milloin nuoret punavihreät opiskelijat, milloin ruutupaitaiset ja milloin vasenkätiset. Nyt jos koskaan vastakkainasettelu on hengenvaarallista, sillä se voi ajaa ihmisiä tekemään typeryyksiä pelkästään vihapäissään.

Ehdotan akuutiksi koronan hoitolääkkeeksi vanhaa ja arvostettua reseptiä, jonka nimi on armo. Nyt on aika olla kanssaihmiselle armollinen, ymmärtää häntä, auttaa häntä ja tukea häntä toimimaan niin, että tämä painajainen päättyy ennemmin kuin myöhemmin. Turhaan odotamme valtiojohdon tekevän tätä puolestamme, mutta se ei ole ongelma. Armoon kykenee meistä jokainen.

14 vastausta artikkeliin “Niin paljon, niin turhaan?”

  1. Hesarissa oli tänään juttua siitä miten Helsingissä on nyt aloitettu erikoinen käytäntö: yökahvilat. Ravintola täytyy laittaa tunniksi kiinni, sen jälkeen sen saa avata mutta siellä saa myydä korkeintaan mietoja alkoholijuomia, eli pilsneriä yms. alkoholiprosentiltaan korkeintaan 2,7 vahvuisia juomia. Meno vaikutti kyllä melkoiselta, ihmisiä -lähinnä nuoria- oli jonoissa asti ja jonkun paikan ulkopuolella jonkinlaisessa muodostelmassa joka ei ollut jonoa nähnytkään. Jotkut olivat ottaneet omia juomia koska vessasta löytyi tyhjiä keskiolut tölkkejä. Jotkut nuoret totesivat, ettei hommassa ole mitään järkeä jos koronaa aitotaan torjua ja että olisi ”ihan fine” jos ravintolat olisivat kokonaan kiinni, mutta koska ne ovat auki niin tulee tunne ”ihan sama siiten” ja tulee lähdettyä. Eli ihmiset odottavat, että heidän puolestaan päätettäisiin, mikä on turvallista. Itse tiedostan hieman samaa ajattelua jossain määrin esimerkiksim maskin käytön suhteen: jos ei ole suositusta niin ei viitsi käyttää kun muutkaan eivät käytä.

    Miten mahtaa Helsingin käydä seuraavien viikkojen aikana? Auttavatko nuo uudet määräykset vai ovatko ne liian pehmeitä, halutaanko miellyttää kaikkia jolloin lopputulos on sekasotku josta ei ole paljon mitään hyötyä? Helsingin ja Uudenmaan päättäjistähän tämä nyt on kiinni.

  2. Voidaan oikeutetusti kysyä, miksi Kiina on saanut asiat järjestykseen ja saanut tulpattua jo useaan kertaan viruksen leviämisen ?
    Miksi se leviää holtittomasti vailla toivoa USA:ssa ja Venäjällä jne. Ruotsissakin ?
    Se vastaus on helposti löydettävissä, kun tällainen pandemia niin, kuin sotakin koskee kaikkia kansalaisia arvoon, varallisuuteen tai ihonväriin katsomatta.

    Silloin haetaan hätätilan strategia, välttämättömien toimintojen turvaaminen, kriisiviestinnän osaajat ja käskyorganisaation johtajat ja toimeenpanijat.
    Silloin ei kysytä, että sopiiko teille, että panisitte putiikkinne kiinni tai se, että suosittelemme, että menisitte turvaan pommikellariin jne…

    Tätä hätätilan mallia Kiina on toteuttanut.
    Me toteutamme meidän malliamme siinä uskossa että kyllä tämä tästä kohta ja, että eletään nyt vaan, kyllä se rokotus kohta tulee.

    Minä olen vakaasti sitä mieltä, että valmiuslaki on pakko ottaa uudelleen käyttöön ja Uusimaa suljetaan. Ja saatetaan sulkea pahimpia pesäkkeitä muuallakin. Kevät oli esimerkki, miten homma hanskattiin, ja esimerkki siitä, että ihmiset eivät toimineen sen jälkeen niin, kuin toivottaisiin, vaan lähtivät rilluttelemaan kuin sodan jälkeen konsanaan panemaan säkkijärven polkan tahdissa maailma täyteen lapsia.

  3. Mitä sitten ovat omat varotoimeni. ?? No, en käytä joukkoliikennettä pahimpina ruuhka-aikoina. En mene ruokakauppaan pahimpina ruuhka-aikoina. Sen verran kuitenkin olen ”vastuuton” että en kasvomaskia käytä.

  4. Kiinassa on toki helpompi toimia, koska ei ole mitään rajaa toimille.

    Mutta se ei ole ainoa tapa. Referoin jälleen maltillisen tieteen suuntaan. Syksyn aikana on selvinnyt, että STM:llä on ollut joku tosi outo poliittinen taistelu, kun ovat katkaisseet välinsä jopa hoitajajärjestöihin, mitä ei tiettävästi ole koskaan ennen tehty.

    En minä syytä sormella ketään syylliseksi, mutta osoitan avoimella kämmenellä koko hallituksen suuntaan: tiede ja faktat ovat ystäviänne, jos haluatte ongelman korjata. Kaikki muut ratkaisut ovat enemmän tai vähemmän nopanheittoa.

  5. Kun tiede ja faktat vaihtuvat riippuen tieteilijästä ja politiikka tieteen ymmärtäjistä ja ymmärtättömistä päättäjistä, valmista ei tule ilman yhdistettyä ja vain parasta tietoa. Mitä tiedettä Tengel edusti ? Varma tieto on sulut ja karanteenit sekä pakko. Sen tiedekin pystyy todistamaan toimivaksi, ei muuta tässä pandemiassa.

  6. Tengel ei koskaan pystynyt referoimaan mihinkään tutkittuun tieteeseen, hänellä oli vain aasinsiltoja jotka jo hyvin varhain osoitettiin virheeksi.

    Onneksi on herra Pueyon kaltaisia ihmisiä, jotka keräävät tietoa, referoivat, vertailevat, tutkivat ja kokoavat samaan sekä tutkimuksia että kokemuksia.

    Egoa tiede ei voi korjata. Moni päättäjä – firmoissa ja politiikassa – ei vain voi hyväksyä mitään toimi jotka tulevat ulkoapäin. Oman kädenjäljen saaminen on kaiken A ja O.

  7. Kyllähän niitä tietäjiä, kohtahan niitä tulee idästä.

    Mielestäni ministeri Kiuru sanoi kerrankin viisaasti, hänen mielestään koronasta ei eroon päästä ilman rokotetta.

    1. Siinä on se tieteen kärki ja järki ja toinen on pakko. Muu on psykologiaa ja sosiologiaa, jotka siihen pitää yhdistää. Jos politiikka vielä pahasti sotkisi – huono juttu niin, kuin on malli USA:ssa.
      Mielestäni hallituksella on asiat pyyteettömästi hyvin näpeissään, mitä oikeasti voidaan ajan hermolla tehdä ja milloin.

  8. Hirvee haloo jostain flunssasta johon on kuollut joku 300 ihmistä ja nekin vanhuksia.

  9. Tässä WHO:n asiantuntijalla David Nabarrolla on järkipäässään ja, joka korostaa aasialaisten tapaa hoitaa asiat järkevällä tavalla. Ja sehän on todettu onnistuneen.

    https://yle.fi/uutiset/3-11660810

    … mutta Euroopassa tämä ei päde, vaan pitää olla nuo ”lääkkeet”, mitä aikaisemmin kommentissani mainitsin.

  10. Ihan totta puhuu Nabarro, ja tuossa on juuri sama juustoviipalestrategia, mitä aiemmin linkkasin. Kokonaisuus muodostuu eri toimista, joita valitaan järkeä käyttäen optimit valinnat – ei keskeytetä töitä, mutta ymmärretään mistä tauti leviää ja rajoitetaan niitä paikkoja.

    Tämä on asia jota Suomessa ei todellakaan ymmärretä.

  11. Meillä naapurin isäntä täytti eilen 90 vuotta. Piti mennä onnittelemaa, en mennyt kuitenkaan, kun ajattelin, että ehtiihän nuo kukat keväämmälläkin. En ottanut sitä riskiä, että olisin vienyt jotain viruksia vanhalle papalle.

  12. Tämän aamun koronalukemia kun katselin sekä uutisointia lueskelin. En yhtään ihmettele Uudenmaan tartuntalukuja kun uutiskuvia katselin; ihan kuin koko koronaa ei olisikaan.
    Niistä kasvomaskeista ja maskien hyödystä; katsokaahan uutiskuvia esim USA:sta, Espanjasta, Ranskasta … jne. Maskinkäyttö jopa pakollista, silti tartuntaluvut Euroopan huippua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *