Mahtavimman markkinan maskimatka

Minulla on melko hyvä usko markkinatalouteen ja klassiseen liberalismiin pohjoismaisella hyvinvointivivahteella. Mielestäni markkinat pystyvät tekemään paljon – mutta pelisääntöjä on oltava. Tarina, jonka nyt jaan, kertoo miten käy kun ahneus on ainoa pelisääntö.

Lähde: The New England Journal of Medicine

Pelastaako markkina potilaan?

Tarinamme kertoo Yhdysvaltain Massachusettsin osavaltiossa toimivasta Baystate Health -sairaalaketjusta. Kuten puoli maailmaa, myös he kärsivät kriittisestä suojavarusteiden puutteesta koronaviruksen myötä. Akuutti, huutava pula oli kaikista hengityssuojaimista ja tarvikkeista. Koska osavaltio tai liittovaltio eivät kykene auttamaan kriisissä, piti tarvikkeita lähteä etsimään markkinoilta. Kuten arvata sopii, puliveivareita oli liikkeellä jos jonkinlaisia. Joka ikinen sairaala joutui toimimaan itse ja tarve oli huutava, joten huijareille oli katettu kaikkien aikojen noutopöytä. Viisinkertaisia hintoja tuotteista saattoi pitää edullisena.

Vaati melkoista kontaktivertostoa löytää toimijoita, joista edelleen luotettavia toimijoita, joista edelleen niitä joiden tuotteet ovat käyttökelpoisia, ja jotka edelleen pystyivät toimittamaan. Oli toimittava salassa, sillä liittovaltio vakoili kaikkia sairaaloiden hankintareittejä ja havaitessaan suojavarusteiden saatavuutta, he useinkin hyppäsivät mukaan ja ostivat tuotteet sairaalan nenän edestä, tarjoten huomattavaa ylihintaa. Sairaalat jäivät toistuvasti nuolemaan näppejään. Vaan kuten tarinamme opettaa, kyse ei ollut vain hintakilpailusta. Silti, tuntuu jo varmasti suomalaisesta absurdilta, että liittovaltio käyttää julkisia verorahoja estääkseen sairaaloiden toimintaa. Siinä on meillä yhteiskunnan fiksut pelisäännöt.

Tarina kuin Bond-leffasta

Pitkällisen etsinnän jälkeen tarinamme sairaala oli löytänyt toimittajan, joka pystyisi tarjoamaan kiinalaisia, sairaalakelpoisia hengityssuojaimia. Malli testattiin ja merkittävä rahasumma kaivettiin esille. Koska ei voitu olla aivan varmoja että malli vastaisi toimitettavia tuotteita, toimituspaikalle lähetettiin testaajat. Tapaaminen oli turvallisuussyistä järjestetty pienelle alueelliselle lentokentälle muutaman osavaltion päähän. Tuotteet testattiin, todettiin päteviksi ja rahat oltiin juuri siirtämässä, kun liittovaltion poliisi FBI syöksyi paikalle ja esitti epäilynsä – tarvitsiko sairaala todella näitä tarpeita, vai oliko tämä mustan pörssin diili? Pitkällisen väännön jälkeen FBI antoi sairaalan suorittaa hankinnan. Tuotteet paketoitiin kahteen ruokakuljetukseksi naamioituun pakettiautoon, jotka ajaisivat pitkän matkan sairaalaan kahta eri reittiä, minimoidakseen kaappauksen riskejä.

Tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän. Yhdysvalloissa on eri liittovaltion turvallisuustoimijoita kuin valtioneuvostossa suojatyöpaikkoja. Eräs niistä, kotimaan turvallisuusvirasto Homeland Security, oli aloittanut projektin suojavarusteiden takavarikoimiseksi, mikäli FBI epäonnistuisi siinä. Sairaala sai peruttua tämän vain hyvillä poliittisilla kontakteillaan. Sairaala oli tukenut avokätisesti osavaltionsa kongressiedustajaa ja tämä onnistui estämään kaappauksen. Kynnet oli siinä kohtaa syöty ja yöt vaihtuneet päiviksi, mutta lopulta suojavarusteet päätyivät sairaalalle.

Renki ja isäntä

Tarinan jakanut lääkäri totesi, että kertomus toimisi hauskana illanistujaisten juttuna, mikäli kyse ei olisi ihmishengistä. Hän ihmetteli, miten maailman rikkaimmassa, kehittyneessä maassa, on niin nopeasti alennuttu tälle tasolle sairaalan perustarpeiden hankinnassa. Itsekin myönnän, että ilman tietoa tapahtumapaikasta, olisin voinut kuvitella tarinan tulleen Venezuelasta.

Ottakaamme oppia Suomeen. On järkevää käyttää yksityistä terveydenhoitoa osana ratkaisuamme, mutta sen on oltava osa avoimesti, julkisesti hallittua järjestelmää. Nykymalli, jossa yksityisille annetaan carte blanche -diilejä laajoille alueille, johtaa ennen pitkää samanlaisiin tarinoihin. Suomen ongelmat nykykriisissä ovat pieniä verrattuna tähän kertomukseen, mutta paljon tarvitaan toimia jotta selviämme myös tulevaisuuden haasteista.

17 vastausta artikkeliin “Mahtavimman markkinan maskimatka”

  1. Yhdysvallat vaikuttaa tuolta vinkkeliltä enemmänkin Neuvostoliitolta. Ehkäpä kommarit on Yhdysvalloissakin todelliset vallanpitäjät, veljeileehän Yhdysvaltojen johtaja diktaattoreiden ja kommareiden kanssa harvase päivä. Toivon todella että demokraatit voittaa presidentin vaaleissa.

  2. Marko, toki hyvä olisi jos Trumpista pääsee – mutta ei demokraatit aja tähän mitään muutosta. Aivan samaa yksityistä terveydenhuoltoa hekin kannattavat, sillä erolla että palvelua pitää heidän mielestä tarjota kaikille. Tämä ongelma ei korjaannu sillä.

    Tyylissä eroja on isosti, asiakysymyksissä vähäisesti.

  3. Ei, kyllä artikkeli on yhä saatavilla ym. linkin perästä mikä artikkelin yläreunassa on. Mutta tuo linkkaamasi on siitä referaatti, sama tapaus.

  4. Kilpailu yleensä toimii jos asiakas itse maksaa ja voi valita palvelun. Terveydenhuolto on niin kallista että vain upporikkaalla on varaa maksaa se itse. Tarvitaan siis jokin välikäsi. USA:ssa se on vakuutusyhtiöt joille tarjoutuu tilaisuus vetää välistä. Sitten näyttää vielä tuo liittovaltion ja alueiden kilpailu hankaloittavan asioita niin kuin Kyuu kuvaa. USA:ssahan julkista terveydenhuoltoa pidetään kommunismina.

    1. Suomalaisten päättäjien haparointi on suomalisille iso juttu. Ei pidä yrittää lisätä itsetyytyväisyyttä tekemällä vertailuja mahdollisimman huonoon – tässä tapauksessa USA:han

  5. Amerikassahan kaikki on mahdollista. Miksei siellä ihanuuksien ihmemaassa ole äkkiä perustettu suojavälinetehdasta joka toimittaa tavaraa kellon ympäri?

    1. Oletan, että jenkkilässä on sellaisia tehtaita käynnissä. Kertakäyttöisten suojavarusteiden kulutus on kuitenkin aivan suunnattoman suuri, ei sitä pikkuiset tehtaat kykene toimittamaan – varsinkaan kun materiaaliakin pitäisi saada jostakin.

      On luonnollista, että poliisi yrittää estää jobbareita saamasta tätä kysyttyä tavaraa haltuunsa ja pistämään hintaan esimerkiksi yhden nollan perään. Kun jostakin tavarasta on puutetta, niin roistot kiirehtivät hyötymään tilanteesta.

  6. Niin kai se on. Tulipa mieleen, että kun USAssa lentokonetehdas valmisti lentokoneita sotaan niin yksi kone kasattiin valmiiksi 16 minuutissa.

  7. Yhdysvalloissa on kohta kuollut covid-19 virukseen parissa kuukaudessa enemmän yhdysvaltalaisia kuin koko Vietnamin sodan aikana joka kesti 60-luvun alusta pitkälle 70-luvulle.

    Trump on huono presidentti.

  8. On toki ymmärrettävää ja perusteltua että FBI on silmät tarkkana.

    Vaan kun se menee siihen että sairaalat eivät uskalla hankkia tarvikkeita avoimesti koska pelkäävät liittovaltiota. Juuri se luo saumaa huijareille.

    Jos yhteiskunnassa olisi pelisäännöt, sairaaloiden ei tarvitsisi pelätä valtiovaltaa.

  9. Markkinatalous Kiina: Lähettää koronan ja saa myytyä epäkurantteja maskeja kautta maailman…
    Espanjantauti 100 v sitten osoitti maskit tehottomiksi.

    1. Kiinassa valta on kommunistisella puolueella – demokratian haluaminen on rangaistavaa. Kiinassa ei tehdä juuri mitään ilman kommunistisen puolueen hyväksyntää.

    2. Ei espanjantauti suorastaan osoittanut maskeja tehottomaks.
      Se tehottomuus johtui siitä, ettei silloin tiedetty desinfioinnin, käsienpesun ja muun hygienian ehdotonta välttämättömyyttä.

      1. Silloin ei taidettu yleisesti edes tietää mitä hygienia tarkoittaa.

        Täit, luteet, yms. olivat yleisiä – ja myös kuljettivat tautia edelleen.

  10. Tuskin tuolla Kiinassakaan kommunistipuolue ehtii joka paikkaan. Että hyvä on jonkun huijarin tehdä kauppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *