Conit verkkoon -blogisarja käsittelee yleisötapahtumien, kansankielellä conien, muuntautumista verkkotapahtumiksi koronakriisin keskellä. Uusi osa ilmestyy joka toinen päivä. Tässä ja seuraavassa osassa käsitellään verkkotapahtuman tekemistä erillisenä tapahtumana.
Uusia mahdollisuuksia
Esitin yhtenä ajatusmallina verkkotapahtuman tekemiselle sen irtaantumisen perutusta tapahtumasta. Mitäpä jos siis tehtäisiinkin poikkeusolojen verkkotapahtumana jotain aivan muuta kuin mitä fyysisesti olisi tehty? Mielestäni tämä on hieman alikäytetty ajatusresurssi ja haluan käyttää hieman aikaa sen pohtimiseen eri kanteilta. Toki minkä tahansa ohjelmanumeron toteuttaminen ilman fyysistä kanssakäymistä on jo sinänsä haaste, mutta tätä voi mielestäni viedä pidemmälle. Esimerkkinä voivat toimia vaikkapa valtamediassa esitetyt satojen henkilöiden yhteiset lauluesitykset verkon yli. Siinä on täytynyt kehittää paljon uutta, ei ainoastaan siirtää tuttu asia sellaisenaan verkkoon.
Missä
Lähdetään liikkeelle sijainnista. Peruuntuneella tapahtumalla oli todennäköisesti yksi pääasiallinen tapahtumapaikka. Kenties olet ajan varrella oppinut käyttämään tiloja parhaalla mahdollisella tavalla ja tästä on syntynyt selkeitä toteutusformaatteja, joita hiot kerta kerralta paremmaksi. Nyt kaikki se oppi pitäisi laittaa hetkeksi piirongin laatikkoon. Kokeile tällaista: sen sijaan että kysyisit ”miten siirrämme tämän ohjelman muualle”, kysytkin ”missä ja miten olemme aina halunneet toteuttaa tämän ohjelman”. Anna mielikuvituksellesi tilaisuus. Leiju hetken aikaa pilvilinnoissa ja katso, josko jonkun pilven reunalta löytyisi toteutuskelpoinen idea.
Suomessa on tiettyjä resursseja, joiden hyötypotentiaali ohjelmantuotannossa on valtava. Ensimmäisenä on luonto. Sopisiko taustaksi metsä vai kenties kaupunkipuisto, eräjärvi vai arboretum? Esimerkiksi Yleisradio on toteuttanut ajoittain ajankohtaistuotannossaan kesästudioita eri paikkakunnilla ja pelkkä maiseman muutos voi luoda jopa yksinkertaiseen haastatteluun aivan uutta dynamiikkaa. Toki asian voi kääntää myös sisäänpäin ja pohtia tavallista olohuonetta vaihtoehtoisena toteutuspaikkana.
Toinen kotimainen huippuresurssi on mobiiliverkko. 4G ja 5G tuovat lähetystekniikan lähes jokaiselle eräjärvelle. Toki ohjelmaa voi tallentaa purkkiin myöhemmin lähetettäväksi, mutta varsin pienin ratkaisuin on järjestettävissä melkoisen tyylikäs suora kenttälähetys. Riskejä mobiiliverkkoon luottamisessa toki on, mutta hyvin suunniteltuna niitä voi pitkää melko pieninä.
Kolmas kotimainen erikoisresurssi ovat mökit. On aika hyvä todennäköisyys, että tekijäporukkaasi kuuluu useampikin henkilö, joilla on mökki käytettävissä sopivan sijainnin päässä. Voit saada käyttöösi mainion yhtälön täydellisestä luonnonläheisyydestä yhdistettynä toteutusta runsaasti helpottaviin lisäresursseihin, kuten suojattu sisätila ja useimmiten kiinteä sähkövirta.
Säävaraus on toki omiaan lyömään kapuloita rattaisiin, joten tietty joustovara on syytä jättää, eikä laittaa kaikkia munia yhden, kaukaa sovitun aurinkoisen päivän varaan. Monenlaisia lisäkuluja voi tulla, turvajärjestelyt on huomioitava vähintään kuljetusten osalta tarkkaan ja kenraaliharjoituksille on kahta kovempi tarve. Riskikartoitus on mielekästä tehdä alusta pitäen uudelleen. Vaikka liikkuvia osia on ilman yleisöä paljon vähemmän, ovat ne osat pitkälti uusia.
Avaran ulkotilan käyttäminen ohjelman toteutuksessa tuo tekemisen vaihtelun lisäksi piilotetun sanoman katsojille. Yleisölle, etenkin kansainväliselle sellaiselle, on avaran luonnon näkeminen todennäköisesti erittäin voimaannuttavaa jo ilmankin kriisiä ympärillä. Sinänsä turvallinen paikka neljän seinän sisällä voi olla ehkäpä liiankin tuttu ja turvallinen maisema katseltavaksi. Jokainen poikkeusoloista huolimatta järjestettävä kulttuuritempaus luo iloa katsojilleen. Sopiva tapahtumapaikka voi maksimoida tämän ilon.
Mitä
On turvallista lähteä liikkeelle tutuista ohjelmanumeroista ja sisällöistä, enkä ole tätä lähtökohtaa tuomitsemassa. Kannattaa tässäkin kohtaa kuitenkin tarjota itselleen tilaisuus unelmoida. Pohdi kaikkia niitä villejä ideoita, joita joskus on päässä pyörinyt. Mieti kaikkia irtiottoja, kaikkia hieman liian erilaisia malleja, joita ei ole voinut perinteiseen tapahtumakonseptiin laittaa tai joille ei ole ollut aikaa. Kohdeyleisösi on toki varmasti sama, mutta tutut kortitkin voi asetella lukuisiin eri järjestyksiin.
Poikkeustila on synnyttänyt ihmisissä ennennäkemätöntä solidaarisuutta. Olen havainnut tämän toimivan parhaimmillaan mainiona sillanrakentajana eri harrastusten osa-alojen välille. Tälle pohjalle voi olla mahdollista rakentaa niin suurempia kokonaisuuksia kuin myös uusia vertikaaleja. Tapahtumassasi on todennäköisesti useista eri asioista kiinnostunutta yleisöä, jotka eivät välttämättä kohtaa usein. Nyt kuilu näiden välillä on kenties kaventunut ja voit etsiä uusia sisältöjä yhdistämällä tekijöitä eri aihepiireistä. Sen ei tarvitse olla erityisen vakavaa tai analyyttistä. Kulttuurin ymmärryksessä syntyy yllättävän paljon ahaa-elämyksiä, kun saadaan asiaa pohtimaan aihepiirille uusi henkilö. Tuloksia tästä kohtaamisesta voidaan nauttia vielä pitkään.
Kilpailuiden ja esitysten säännöstöjä voi olla hyvä tarkastella luovalla katseella. Tiettyjä uusia vapautuksia voi kokeilla, toisaalta turvallisuusnäkökulmat voivat suosittaa uudenlaisia rajoituksia. Katso näitä läpi avoimin mielin ja muista, että yhden poikkeuksellisen tapahtuman ei tarvitse toimia suunnannäyttäjänä tulevaisuuteen. Joskus on turvallista vain kokeilla asioita, kunhan tämän ilmaisee selvästi myös yleisölle. Mikäli huomaat samojen ihmisten osallistuvan aina samoihin kilpailuihin, keksi jokin tapa rohkaista uusia osallistujia. Ehkäpä voittajan valintakriteereissä voisi kokeilla jotain toista painotusta koemielessä? Harrastus, joka ei lainkaan muutu ajan mukana, on todennäköisesti tuomittu kuihtumaan. Nyt voi olla paras hetki koittaa kepillä jäätä. Jos koe epäonnistuu, paluu vanhaan on erinomaisen helppoa fyysisten tapahtumien taas jatkaessa siitä mihin niissä jäätiin.
Jatkuu…
Tämä aihe jatkuu seuraavassa osassa vielä kysymyksillä kenelle, miten ja kuka.
Blogissarjan selaus:
<<< edellinen osa: raha
>>> seuraava osa: uusia mahdollisuuksia jatkuu