Vanhanajan poliitikko, Vanhanen

Keskustapuolueen ehdotus rahaministeriksi tulee puolueen entisestä pääministeristä Matti Vanhasesta. Siitä on jo kymmenkunta vuotta ja muutenkin menneen ajan makua, onhan Vanhanen ollut vastuullisessa tehtävässä Eduskunnan Puhemiehenä. Joten tieto nykyajasta ja sen tavoista on varmoissa käsissä.

Ministerin vaihto tapahtui ilman mitään suurta draamaa, tietysti tiedoitusvälineiden tarkassa valvonnassa. Ministeriä ei tietystikään vielä ole vaihdettu, mutta periaatteessa se on presidentin nimitystä vailla.

Vanhanen on otsikon mukainen tavoiltaan ja kokemukseltaan, eikä tietämykseni mukaan mikään tuuliviiri ja hetken poliitikko. Joitain ”kokkareita” on hänenkin jäljiltään jäänyt, mutta toivottavasti ne on unohdettu.

Onnea ja menestystä Matille.

15 vastausta artikkeliin “Vanhanajan poliitikko, Vanhanen”

  1. Kun ei vaan olisi matti kukkarossa suomalaisille pidemmäksi aikaa, sillä jos haluaa hallituksen jatkavan, niin kyllä se on taivuttava Matinkin Marinin kauneuden edessä.

  2. Vanhanen on varmasti Keskustan kannalta ihan hyvä vaihtoehto, kun puolueen uudistumiskyvykkyys on melko vähäistä.

    Samalla uskon Vanhasen olevan mahdolllisesti tasapainottava tekijä hallituksen hurlumhei talouspolitiikassa, ainakin kotomaan politiikan suhteen, EU-politiikka on sitten erikseen.

    Hieman toki ihmettelen sitä millaisen sirkuksen Kepu tästäkin saa aikaan, kun Vanhanen ei toimi kuitenkaan varapääministerinä, vaan sitä hoitaa kenties Lintilä. Vanhanen ei myöskään osallistu hallituksen johtoviisikkoon, vaan siihen osallistuu Kulmuni tai kulloinenkin vastuuministeri aihealueesta riippuen ja Kulmuni myös johtaa Keskustan ministeriryhmää olematta ministeri.

    Vaikuttaa hieman sekavalta ja samalla ongelmalliselta valtioneuvosto vs. kansanedustaja asema joissain asioissa.

  3. Kulmunille meni valta päähän ja se näkyy sekoilussa.
    Liian paljon liian nopeasti ja pieni pää ei kestänyt…

  4. Lainoppineiden mukaisesti Kulmuni ei kuulu hallituksen edustajistoon eli viisikkoon. Pysyisi nyt akka lestisään ja hiljaa ja poistuisi takavasemmalle.
    Marin eikä muutkaan tule tätä hyväksymään. Sittenhän siellä heiluisi vielä Rinnekin kuusikkona.

    1. ”Lainoppineiden mukaisesti Kulmuni ei kuulu hallituksen edustajistoon eli viisikkoon.”
      .
      Ketä nämä lainoppineet ovat? – ettei lähde vain olisi hevosmiesten uutistoimisto.

      Oli miten oli, lainoppineiden on turha lähteä viisastelemaan. Kulmuni varmasti eroilmoituksensa jälkeen ei halua, ei ehkä voikaan, tehdä suuria päätöksiä.

    2. Ei Heikin juttu ollutkaan hevosmiehiltä – aina löytyy jostakin proffa tai muu tietäjä, joka haluaa päteä.
      .
      Viljo Asikainen. 8.6.2020 19:49 :”Tuo ”hallituksen viisikko” on täysin epävirallinen valtiosääntöön perustumaton neuvotteluporukka.”
      .
      Hallituksen jäsenillä on toki oikeus kokoontua virallisten istuntojen ulkopuolella keskustelemaan ajankohtaisista asioista halumassa kokoonpanossa. Porukassa tietenkin voi olla muitakin kuin ministereitä.
      .
      Minkälaisen kuvan pian ex-ministerin Kulminin julistus antaa kepusta, on sitten toinen juttu.

      *
      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3033baa0-6b70-491e-9cb6-ab143ef63f9f

      Kulmuni sanoi, että viisikko on ”puoluejohtajien porukka” ja viisikossa paikalla on keskustasta henkilö, joka käyttää puolueen mandaattia. Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä perjantaina.

      Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että valtiovarainministeriksi ollaan esittämässä puhemies Matti Vanhasta. Vanhanen sanoi, ettei hän pyri hallituksen johtoviisikon jäseneksi.

      Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen kertoo pitävänsä Kulmunin kuvailemaa järjestelyä perustuslain näkökulmasta ongelmallisena.

      1. Lainsäädäntö ja valtioneuvoston ohjesääntö eivät tunne ministeriryhmää tai viisikkoa, Kulmunilla ei ole mitään asiaa osallistua varsinaiseen päätöksentekoon valtioneuvostossa.

        Emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen

  5. Matti Vanhanen hövelinä

    Matti Vanhanen : Me olemme vahva yhteiskunta – uskon, että tulemme selviämään tästä taloudellisesti – pystymme asteittain lisäämään henkilökunnan määrää jota tarvitaan pakolaisten hoitamiseen [ kommentti: suomaisten terveyspalvelun piiristä ollaan vähentämässä henkilökuntaa]
    .
    Vanhasen mielestä suurin ongelma henkistä laatua ..

    [ Matti Vanhasen mielestä pakolaistsunamin hoito ei ollut rahoitusongelma, ainoastaan henkinen ongelma ]

    ****************************************************************************
    Toivotaan nyt kuitenkin, että emme joudu maksamaan Italian ja Espanjan velkoja omien velkojen lisäksi.

    Sekä Italian ja Espanja olivat emu-sopimuksen vastaisesti ylivelkaantuneita jo ennen korona-epidemiaa.

    Suurimpana syynä ylivelkaantumiseen on maiden matala veroasteikko ja mittava veronkierto.

    ******************************************************************************

    A-studio, 10.9.2015: Aiheena (jakso1/2) pakolaisvirrat Eurooppaan, määrät ovat suurentuneet.

    https://www.youtube.com/watch?v=bnTwGXpex7Q

    Matti Vanhanen : Kun tulee ihmisiä heitä pitää ottaa vastaan.
    ( Onneksi Matti Vanhanen ei ollut Suomen ohjaimessa vuonna 1939 )

    *

    Ote keskustelusta Matti Vanhanen esittää hööveliä:
    .
    Matti Vanhanen : Me olemme vahva yhteiskunta – uskon, että tulemme selviämään tästä taloudellisesti – pystymme asteittain lisäämään henkilökunnan määrää jota tarvitaan [ kommentti: suomaisten terveyspalvelun piiristä ollaan vähentämässä henkilökuntaa]
    .
    Vanhasen mielestä suurin ongelma henkistä laatua ..
    .
    .. toistasataa miljoonaa ensivaiheen kustannuksiin on lisätty ensivuoden budjettiin [Kommentti: Kustannuksia syntyy jo nyt – hakijoiden määrällä ei näytä olevan mitään rajaa ]
    .
    (Susanne Päivärinta ei tuikannut Matti Vanhaselta pakolaisten määrän rajaa, eipä tietenkään.)
    *
    Mati Vanhanen : Pakolaistsunami on aivan uusi tilanne {terävä havainto] .. meidän on vastattava tilanteeseen.
    *
    Susanne Päivärinta : Milloin Suomi ei enää kestä lisääntyvää pakolaisuutta?
    Sampo Terho : Hallituksen tavoite oli Suomen valtion talouden tasapainottaminen.

    Susanne Päivärinta : Minkälaisia kustannuksia [hallitsemattomasta] pakolaisten tulosta tulee?

    Sampo Terho : Kaikki hakemukset pitää käsitellä – majoittaa hakijat – vaatettaa – ruokkia –he tarvitsevat koulutusta, kotoutusta – terveyspalveluja – mielenterveyspalveluja – tulkkauspalveluja ..
    .. paljon enemmän kuin mitä kantaväestö tarvitsee.
    Puhutaan sadoista miljoonista euroista.

    Susanne Päivärinta : Pystykö konkretisoimaan milloin Suomi ei enää kestä, missä se raja menee?

    Sampo Terho : Sanotaan niin, että kestokyky venyy jokaisella tämän kriisin myötä, myötätunnon vaikutuksesta, mutta on olemassa raja jota ei pysty etukäteen määräämään ja säätämään.

    .. meillä on olemassa sitoumuksia, joissa ei ole mitään kattoa . .. me olemme tavallaan kirjoittaneet avoimen sekin ..
    .

  6. Tuo ”hallituksen viisikko” on täysin epävirallinen valtiosääntöön perustumaton neuvotteluporukka. Ministeriryhmien nokkamiehet/naiset siinä satunnaisesti keskustelevat työasasioista aivan kuiten yleensäkin työtoverit työpaikan kahviossa (kaipa valtioneuvoston linnassakin sellainen on). ”Viisikkoa” sikäli kun sellaista edes järjestäytyneenä ryhmänä on olemassakaan, ei sido mikään ohjesääntö tms. Sillä ei ole sitäkään hieman epämääräistä asemaa mikä hallituksen iltakoululla on. Mikään ei estä eri hallitusryhmien nokkamiehiä/naisia keskustelemasta ajankohtaisista asioista valtioneuvoston ulkopuolistenkin henkilöiden, kuten esimerkiksi Kulmunin, kanssa kunhan eivät tällöin paljasta valtioneuvoston sisäisesti salassa pidettäviksi määriteltyjä asioita.

    Valtiosäännön ja hallituksen työjärjestyksen mukaiset valtioneuvoston ministerivaliokunnat ovat eri asia. Niihin ei Kulmunilla ole osallistumisen oikeutta. Kulmuni siis vain keskustelee ”viisikon” kanssa. Antaa ja saa informaatiota asioista mutta pienintäkään ratkaisu- ja päätösvaltaa valtioneuvoston asioihin hänellä ei ole. Eihän häntä yksityishenkilönä sido mikään ministerivastuu eikä hänen tietenkään tarvitse nauttia eduskunnan luottamusta kuten ei kenenkään yksityishenkilön tarvitse niin yhden hallituspuolöueen puheenjohtaja kuin onkin.

    Täällä esitettiin oikeaan osuva rinnastus SDP:n puheenjohtaja Rinteeseen, jolla SDP:n niin halutessa olisi sama, yhtä suuri tai pieni, mahdollisuus kuin Kulmunilla osallistua ”hallituksen viisikkoon”.

  7. Vanhanen saattaa pystyä siihen, mihin ei edeltäjistä ollut: viemään kepun kannatuksen alle kymmenen prosentin.

    Toivotan onnea!

  8. Keskusta valitsi turvallisen vanhanajan tien, eikä ottanut minkäänlaista riskiä. Vehviläinen ja Vanhanen ovat erittäin kokeneita poliitikkoja, jotka tämän hetken Keskustasta ovat parhaita valintoja. Minä en tosin kovin hyvin tunne Keskustaa, mutta nämä mielipiteet ulkopuolisena tarkkailijana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *