Nyt kun käydään USA;n presidentinvaaleja tuntuu niiden ääntenlaskenta perin omituiselta. Niitä lasketaan vuorokausikaupalla ja silti koko äänestystä väitetään rikolliseksi touhuksi ja että ääniä olisi hukassa satojatuhansia. Varmasti vaaleja tullaan käymään vielä viikkokausia oikeuslaitoksissa.
Mutta hei, verrataanpa EU;n eli Euroopan vaaleihin, jaa ettei voi, mutta verrataan silti. Euroopassa on tasavaltoja, kuningaskuntia, diktatuurimaita ehkä ei, mutta kyllä lähes. Kaikilla on oma ja erilainen vaalikäytäntönsä, joita ei voi mitenkään verrata toisiinsa, mutta niin on Amerikassakin.
Jos Eurooppa yhdistettäisiin, tai jos meillä kaikila olisi vaan yhteinen presidentti, olisimme alueena silti huomattavasti pienempi. Hallintojärjestelmiä olisi monenlaisia, senaattorit ja kuvernöörit, sekä monet ”huoneet” ja päälle vielä presidentti.
On hyvä ja turvallinen asua Euroopassa, on meillä ainakin parempi hallintojärjestelmä.
Olipas Pentti positiivissävyinen avaus. Mukava on lukea tämmöistä ainaisten valitusten ja arvostelujen lomassa.
Se muuten tuo Yhdysvaltain presidenttispektaakkeli on minulle täysin yhdentekevä näin arkielämää ajatellen. Ihan mielestäni sama kumpi valitaan; Trumpin toimia on nähty, ehkä riittävästikkin, Bidenistä en tiedä mitään; kumpikaan tuskin ihan kauheasti suomalaisia järkyttää. Kuten sanoin, Trump tiedetään ja hänenkin kanssaan amerikkalaiset ilmeisesti pystyvät elämään, vaikka kansa onkin totaalisesti kahtia jakautunut.
USA:n gallup-järjestelmä on ihan samanlainen ja kansainvälinen periaatteiltaan kuin Suomessa.
Nyt on vain käynyt niin, ettei ole odotettu huomioon vaalien lopullista ja keskeneräistä tulosta ja syytetään virheellistä galluppia, eli tiedotusvälineet eivät ole ottaneet huomioon postiäänestyksen roolia, minkä taas gallup on ottanut. Eli tiedotusvälineet perustavat kommenttinsa vanhaan vaalijärjestelmään, vaalipäivän ääniin, jossa postiäänestyksen osuus oli pieni. Nyt vaalitulos lähenee gallupin tulosta.
Naurettavaa on tv- studioiden USA-asiantuntija kuten Tampereen Yliopiston tutkijadosentti Markku Ruotsila, joka on Trumpin leirin äänitorvi vrt. neutraali ulkopoliittisen instituutin USA-asiantuntija Maria Annala, jonka kuvaus menee juuri niin kuin tilanne on mennyt.
Eräs ”ihmeellinen” tekijä on aikaero itä – ja länsirannikon välillä, jota kukaan muka ei ole ottanut huomioon. Yöllä sulkeutuivat vasta viimeiset vaalihuoneistot kun voittajaa jo julistettiin eilen Trumpn leiristä.
Nyt suomalaisia vaalimatemaatikoilla ja gallup- tukijoilla olisi USA:ssa kysyntää. He olisivat osanneet laskea paljon tarkemmin. ( huom. nyt ei puhuta Suomen Soinin jytkystä gallupeissa ).
Eurooppa on aivan toinen asia kuin liittovaltio USA itsenäisine osa-valtioineen ja lainsäädäntöineen. Tuollaista sotkua ei pääsisi syntymään Euroopassa.
Markku Ruotsila ei ollut syönyt ”aamulääkkeitään”, niin erikoinen oli eilen tämän henkilön ulostulo. Olen vapaalla ollut tämän loppu viikon ja on ollut hyvää aikaa seurata vaaleja. Yhdysvaltojen kanavilta saa eri näkökulman kuin Suomen medioista ja ”asiantuntijoista”. Toivotaan ettei Trump lietso hävitessään jo jakautuneeseen maahan väkivaltaa, sen piirteet näkyy jo nyt. On tämä vaalien seuraaminen vaatinut useamman kahvikupin kun toisessa päässä Yhdysvaltoja on ilta ja toisessa aamu, aikas jännää on ollut seurata.
Minä olen Bidenin kannalla ihmisenä, en puolueen takia. Silti demokraattien agenda on lähempänä Eurooppalaista demokratiaa ja hyvinvointi yhteiskuntaa mm terveydenhuollon puolelta.
Trump on media pelle, pärjäisi paremmin TV ohjelmissaan, ei edusta muita kuin itseään. Tyypillinen narsisti.
En kyllä voi olla huvittumatta siitä miten Ruotsila nostetaan tikunnokkaan syystä, että hän olisi puolueellinen ja Trumpin suuntaan kallellaan, kun samaan aikaan kanavilla ja medioissa on ollut lukuisia päinvastaiseen suuntaan kalleellaan olevia asiantuntijoita, jotka sitten ovat liene niitä oikeita ja ehdottoman puolueettomia?
Sehän Ruotsilan puutaheinää ilmeni siinä, että hän meni samaan kuoroon kuin trumppi, että hyväksyi trumpin ilmaisun julkisuuteen vaalivoitosta, jossa laskenta on vielä pahasti kesken.
Minä en kannata, enkä toivo tällä hetkellä presidentin vaihdosta USA;ssa. Ainoastaan siitä syystä, kun suurivaltaisen presidentin vaihto tällä hetkellä on muutenkin aika riskialtista, eikä elämästä koronan kanssa tiedä yhtään mitään. Kummallakin on omat mielipiteensä tietysti, mutta Bidenin mielipiteitä ei vielä tunneta.
”Vanhus valitaan” kumminkin, oli kumpi sitten vaan.
Sanna Ukkolalta erinomainen kirjoitus:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/737f782b-1752-469a-8a22-da10d8621700
mIkäs sen Turk….anteeksi Ukkolan nyt vasta herätti, kun neljä vuotta tämä on sentään jo tapetilla ollut 24/7
Tiistain A-studiossa Helsingin Yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Mikko Saikku puhui ns. kuplaantumisilmiöstä Yhdysvalloissa, joka on alkanut näkyä myös median puolella. On kaksi leiriä, jotka eivät haluakkaan olla tekemisissä keskenään.
Tänä vuonna ennen niin luotettavat, liberaalijulkaisut New York Times ja Washington Post ovat hänen mukaansa alkaneet valikoida julkaisemiaan uutisia. Ei suoranaisesti valehtelemaan, mutta jättäen aivan legitiimejä uutisia julkaisematta, koska Trump. Eli nämäkin laatujulkaisut ovat valinneet puolensa.
Saikku kertoi alkaneensa seuraamaan rebublikaaneihin päin kallellaan olevia Wall Street Journalia ja National Review’ta, jotta voisi saada monipuolisemman kuvan siitä, mitä Yhdysvalloissa oikeasti tapahtuu.
Suomessahan tämä median yksisilmäisyys on ollut todella räikeää viimeiset neljä vuotta.
Minkä median tai medioiden ?
Yksisilmäisyydestä voidaan syyttää yksinomaan ja vain puoluelehtiä ja valemedioita, ei monialaista julkista mediaa, radiota, tv:a, aikakauslehtiä, paikallisia, alueellisia ja valtakunnallisia sanomalehtiä, jotka kuuluvat JSN:n piiriin.
Pitää nyt olla edes alkeellinen tieto ja tolkku, mikä on media. Tämäkin PB on vain some.
Älä viitsi naurattaa Karjalainen.
Suomen valtamedioissa tietynlainen puolueellisuus paistaa läpi paksustakin peitteestä huolimatta.
JSN:n piiriin kuuluminen ei todista mitään, koska sekään ei voi puuttua puolueellisuuteen, vaan pelkästään virheelliseen uutisointiin.
Kerro konkreettisia esimerkkejä Suomesta.
On hankalaa ottaa nyt selkeä esimerkki jo aiemmin tapahtuneista asioista.
Toki yksi tyypillinen esimerkki on uutisointi elintasoturistien rikoksista verrattuna kantasuomalaisten tekoriin.
Jos tekijä on kantasuomalainen, se on hyvin aikaisessa vaiheessa tuotu esiin.
Kun tekijä on elintasoturisti, tiedon julkistamista viivytellään ja saatetaan jättää kokaan kertomatta.
Voit tässä vaiheessa jättää tuon persuilun väliin, koska tämä ei mitenkään liity persuihin.
Nämä ovat niin vanhoja ja moneen kertaan kaluttuja juttuja, ettei niistä saa mitään uutta näkökulmaa.
Jos asia olisi kuten kuvasit niin miksi YLE MOT ilmastojakso kärähti siitä miten ohjelmaan oltiin leikattu vastaukset eri kysymyksistä kuin mitä ohjelmassa esitettiin ?
Ei pidä olla naivi valtamedian suhteen, eikä JSN: än valvonta ole mikään este sille, etteikö ohjelmiin voida valita ”sopivia” asiantuntijoita, tukemaan toimituksen mielipiteitä.
Kuten Sanna Ukkola mainitsee yhdestä radion politiikka ohjelmasta:
”Kuuntelin hiljattain radion politiikkaohjelmaa, jossa kaksi Trumpia vastustavaa toimittajaa päivitteli Trumpia vastustavan tutkijan kanssa puolen tunnin ajan Trumpin kamaluutta.
Keskustelussa tiivistyi koko suomalaisen median ongelma Trump-uutisoinnissa. Lähtökohta ja asenne olivat selvät, kolmikko naureskeli pilkallisesti Trumpin uusimmille toilailulle eikä keskustelussa edes pyritty ymmärtämään syitä sille, mihin Trumpin valtava kansansuosio perustuu.
Vinosta uutisoinnista on kirjoitettu hyvin vähän suomalaisessa mediassa, joka ei tunnetusti ole kovin hyvä itsereflektiossa.”
Trumpin kansansuosio ei ole uusi uutinen eikä sekään miksi ja millaisisss amerikkalaisissa.
Onhan se tietenkin niin, ettei tällä kukaan muu kuin Karjalainen ymmärrä yhtään mitään yhtään mistään.
Mutta kyllä myös se on totta, että suomalainen valtamedia harrastaa aivan yhtälailla tuota hyvin valikoivaa uutisointia. Kun kerrotaan vain osatotuus saadaan asia näyttämään halutulta.
JSN oli Elina Grundströmin aikana lähinnä huono vitsi.
Ps. Kuinka paljon suomalainen laatumedia uutisoi esim. äärivasemmiston touhuista?
Kunhan kysyn.
Piti sanoa, että USA on väkiluvultaan hiukan EU maita pienempi ei noin 330 miljoonaa EU;n noin 500 miljoonaa vastaan. Pinta- ala onkin sitten suuri noin 10 milj km2, EU; n 4,5 milj km2 vastaan. Pieniä tosin on ja ollaan Venäjän 17 milj km2 rinnalla.
Tiedot löytyy Wikin eri tilastoista.