Suojeluskunnat aloitti 1939 liikekannallepanon

Historiassa ei paljon muistuteta sitä että juuri Suojeluskunnat aloitti liikekannallepanon, sekä heidän kouluttamat ja varustamat joukot toimi täysin Suomen armeijan runkona. On päivän selvää että ilman tätä vapaaehtoista maanpuolustusta olisi tullut murskatappio. Sama se on nykyään, vapaaehtoinen maanpuolustus on edelleen ratkaisevassa asemassa.

”Talvisodan alla Suomen johto osoitti poikkeuksellista kaukonäköisyyttä mahdollistaessaan ensin suojajoukkojen liikekannallepanon ja lopulta koko kenttäarmeijan liikekannallepanon 14. lokakuuta 1939. Päivää kutsuttiin ensimmäiseksi YH-päiväksi, liikekannallepanosta käytettiin nimitystä ”ylimääräiset harjoitukset” vaikka kyseessä oli totaalinen liikekannallepano. Joukot olivat paikoillaan pääsääntöisesti 20. lokakuuta eli hyvissä ajoin ennen 30. marraskuuta alkanutta sotaa.

 

Liikekannalle pantiin yli yhdeksän jalkaväkidivisioonaan, joiden kannalta lopulta yli kuukauden kestänyt yhdessäolo tarjosi sotilaille mahdollisuuden tutustua sota-ajan joukko-osastoonsa, tehtäviinsä ja toimintamaastoon. Harjoitusten kuluessa myös varustettiin puolustusasemia, paranneltiin varustusta ja valmistauduttiin sotaan. Talvisodan ns. torjuntavoitto oli todennäköisesti osittain tämän harjoitusvaiheen ansiota. Liikekannallepano pystyttiin toteuttamaan rauhassa ilman vihollisen vaikutusta.

Talvisodan liikekannallepano oli Suomen yhteiskunnalle käsittämättömän laajat vaikutukset saanut operaatio. Reserviläisten kutsuminen palvelukseen kolahti käytännössä lähes jokaiseen perheeseen ja muut viranomaisten määräykset muuttivat jokapäiväisen arjen aivan toiseksi.” (Suomen Sotilas)

3 vastausta artikkeliin “Suojeluskunnat aloitti 1939 liikekannallepanon”

  1. Nyt tarttis tehdä niitä jalkaväkimiinoja vaikka velkarahalla. Suojeluskuntaa ei nyt kannata perustaa koronan takia.

    Suojeluskuntajärjestön nimeksi voitaisiin laittaa vaikka:

    Väinämöisen Viikate

  2. Suojeluskuntien merkitys oli talvisodassa erittäin suuri.
    Niiden merkitys tiedettiin myös Neuvostoliitossa.

    Eräs täkäläinen (jo edesmennyt) suojeluskuntaan kuulunut mies on kertonut: ”Meille (suojeluskuntalaisille) sanottiin ennen sotaan lähtöä ”Jos joudutte vangiksi, älkää valehdelko mitään. Ryssälässä tiedetään teidän kotitalonne kissankin nimi.”
    (Vakoilu pelasi ennen talvi- ja jatkosotaa molempiin suuntiin, olisiko ehkä kuitenkin pelannut tehokkammin Suomesta Itään, johtuen maiden hallinnon erilaisuudesta.)

  3. On harmi että moinen järjestö ajettiin alas, toisaalta edelleen olisi mahdollista ylläpitää vastaavaa, lait vain ovat tiukemmat siviilien toimia tälläisissä joukoissa ja siitä hyötyy edelleen itänaapuri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *