Mistäpä sitä ainakaan ensin puhuisi, kuin omista elintavoista ja tottumuksista.
En muista, milloin olisin heittänyt ruokaa roskiin, en moniin vuosiin kuitenkaan.
Jos nyt ei perunan kuoria lasketa. Tai omenan…
En heitä milloinkaan mitään roskaa luontoon, vaan roskikseen. Paitsi en edes juurikaan osta mitään sellaista, jota mutustaisin kulkiessani, josta sitten tulisi jokin roska heitettäväksi pois.
Siitäkin taitaa olla jo kymmeniä vuosia…
Jostain jätteestä voipi saada jopa rahaa, kun lajittelee. Esimerkiksi erilaiset metallit.
Kyllä, teen myös niin.
Kerään myös luonnosta erilaista metallijätettä, ja vien kierrätykseen.
Metsiin heitettyä tällaista metallia on itseasiassa aika paljonkin.
En rikastu, mutta tulee hyvä mieli.
Ostan vain sellaista mitä tarvitsen, en mainosten takia, tai ihan muuten vaan jotain nättiä.
Olen vaimoni kanssa kuuluneet keskiluokkaiseen keskipalkkaiseen ryhmään, kunnes jäimme eläkkeelle, silloin putosimme tulojen alaryhmään, jota EU kutsuu köyhyydeksi.
Eläkkeet ovat nykyään enää noin 40% palkasta. Joten helppo laskea ystävät mikä on tuleva eläke.
Tosin kokoomus sitä haluaa vielä viilata alaspäin.
Siis köyhyys voi olla myös ympäristöteko. Kun ei ole rahaa, ei voi kuluttaa.
Siten kokoomus voikin olla varsinainen vihreät, ja vihreät, jota jo onkin, kokoomuksen puutarhaosasto.
Muistan 1960 luvulla, kun olin vielä uusi, asuimme Hatanpäänhovissa Hatanpäänvaltatiellä.
Ne olivat Aaltosen ja Lokomon työntekijöiden työsuhdeasuntoja, vuokra-asuntoja.
Leikimme Pyhäjärven rantamaisemissa usein.
Pyydystimme mm.kaloja, jota olivat jo kuolleet, tai henkihieverissä. Vesi haisi pahalle, ja pinnalla lillui mitä ihmeellisimpiä asioita.
Pyhäjärven rannoilla oli paljon teollisuutta, jotka surutta laskivat kaiken likavetensä järveen, ja vihiojaa myöten teurastamo ja ok taloasujatkin…vedet käsittelemättöminä Pyhäjärveen.
Kapitalismi kasvoi Suomessa ja Tampereella. Ympäristön kustannuksella.
Samaan aikaan päiviteltiin, kuinka Neuvostoliitossa paskat laskettiin järviin ja jokiin surutta.
Suomen samaa, ei laskettu eikä mainittu.
Tiedonvälityksestä ei silloinkaan voinut puhua vaan propagandasta.
Tänään kapitalismi, tai sosialismikin, kuluttaa maapallon rajallisia luonnonvaroja.
Kapitalismissa siihen ei voi puuttua, sillä kapitalismihan perustuu kuluttamiselle, johon liittyy tiiviisti kapitalistien keskinäinen kilpailu.
Kapitalismi ei voi ratkaista ympäristöongelmia.
Voiko sosialismi ne ratkaista? Luulisin että voi. Onhan tuotantotapa yhteiskunnallinen ja työväki on omistajia.
Kapitalismilla on tietyt lainalaisuudet, ja se perustuu jatkuvalle kasvulle.
Eihän mikään voi kasvaa ikuisesti? Kapitalismissa kasvua haetaan välillä tuhoamisen kautta (sodat esim.). Lainat, konkurssit, lamat, pörssit ym. ovat kasvun keinotekoisia vipusimia. Mutta ei loputtomiin.
Sotia ei kehittynyt kapitalismi uskalla käydä, kun se voi olla ei vain kapitalismin, vaan koko maapallon loppu.
Sijaissotia käydään, silti, eri maissa. Suurvallat niitä käyvät. Ja sotkevat maapallon ilmastoa tuhottomasti.
Aseteollisuus onkin yksi suurimpia, ellei suurin sotkia maapallolla.
Hallituksemme, Marinin hallitus ei pitäisi enää osallistua sotatouhuihin, ollenkaan, eikä ainakaan ostaa mitään pyssyjä, eikä ainakaan USA:sta. Puolueettomuus ja riippumattomuuspolitiikka on ympäristöteko. Ja luo turvallisuutta.
Oma esimerkkini omista elintavoista on pientä isojen mellastaessa.
Täyttä asiaa, Markku.
Kulkiessani metsissä kerään aina talteen löytämäni roskat jos mahdollista ja vien ne sieltä pois.
Hyvä Marko!
Ihan uteliaana kysyn, että minkähänlainen kapitalismi saastutti koko Kuolan niemimaan ja loi massiivisen ydinjätekatastrofin pohjoiselle jäämerelle?
Hyvää tekstiä Markku. Itsellä on tärkeää kierrättää ja kunnostaa kaikki tekniikka jota löydän. Ostan paljon varaosia, vähän uutta. Pyydän firmoilta yli jäänyttä pois, kunnostan, myyn hieman, lahjoitan paljon. Ei sillä maailma pelastu mutta sielu ainakin.
Olen koittanut aina myös vaatia, että kun tehdään isoja palveluhankintoja, tarkistetaan taustat. IT-puolella esmes, missä pilvipalvelussa toimitaan? Google on hiilineutraali ja päästötön, AWS toimii lähes yksinomaan hiilivoimalla, näin esimerkiksi. Minkälaiset sosiaalisen vastuun pelisäännöt on? Jos firma lahjoittaa rahaa urheilulle, annan heti isot miinuspisteet, ja tätä rataa.
Olen huomannut että olen suututtanut ihmisiä vaatimalla vastuuta. Se ei ole vastuullista, se on monen mielestä häiritsevää. Mielestäni se on välttämätöntä.
Blogin avaukseta:
”Kapitalismi ei voi ratkaista ympäristöongelmia.
Voiko sosialismi ne ratkaista? Luulisin että voi. Onhan tuotantotapa yhteiskunnallinen ja työväki on omistajia.”
***************************************************************************************
Voidaanko Neuvostoliton aikainen kommunismi laskea sosialismiksi? – voitaneen laskea
Oliko jätehuolto sosialistisessa Neuvostoliitos järjestetty paremmin kuin nykyisessä oligarkki Venäjällä? – tuskin oli
*
Mikä on jätehuollon taso käy ilmi m.m. Ville Haapasalon matkakertomuksista. Kaatopaikkoina toimivat asutuskeskusten ympärillä olevat metsät, jonne yksityiset ihmiset käyvät kippaamassa jätteensä.
Kapitalismissa ympäristöongelmia voidaan tuoda esiin ja vaatia yrityksiä vastuuseen. Kapitalismissa kuluttaja voi myös vaikuttaa lompakollaan ja valita ympäristön kannalta parempia tuotteita. Voit esimerkiksi valita sähkön tuotantotapasi ja ympäristömerkillä merkittyjä tuotteita. Kommunismissa sinut heitetään kymmeneksi vuodeksi vankilaan jos alat arvostella teollisuuden toimintaa. Jos toimit ympäristöjärjestössä sinut leimataan ulkomaiseksi agentiksi. Ja tuotteita on tarjolla tasan yksi, oli se tuotettu miten tahansa sinun on tyydyttävä siihen. Kapitalismi ei ole täydellinen systeemi mutta paras olemassaolevista jos siihen yhdistyy demokratia ja sananvapaus. Kommuunit toimivat vain pienessä mittakaavassa kuten kibbutseilla ja osuustoiminnassa.
Ketkä niitä roskia metsiin kantaa, vai menevätkö ne ihan omin jaloin. Me olemme ihan kuin liikenteessä, paljon rikotaan sääntöjä, mutta kukaan ei ole syyllinen. Kyllä jaksamme kantaa täyden kaljapullon metsään mennessämme, mutta tyhjä painaa jo niin pirusti, että sinnehän se jää. Kertakäyttögrilli on ihan kuin tarkoitettu luontoon…että kyllä se sinne, jos ei joku kerää. Jos toistemme roskia aiomme kerä selkäreppu selässä pitäisi kulkea, eikä kukaan ole syyllinen.
Vielä 70-luvuille saakka niin kapitalismi kuin sosialismi saastuttivat ympäristöä oikein olan takaa kuten Markku kertoi ja esimerkkinä Pyhäjärvi. Puuttui vielä sairaalan paskat, minkä vuoksi Palomäen historiallinen uimalaitos purettiin.
Metsäteollisuus saastutti niin ilman kuin vedet, kaivosteollisuus, metalliteollisuus, Honkajoen polttolaitokset, Riihimäen Ekokemin savut, soiden kuivaukset järvet jne.
Tositoimet puhdistaa järviä alkoivat purra esimerkiksi Lahdessa, jota johti Helsingin Yliopiston Lahden ympäristöteknologian laitos. Vesijärven etupäässä puunjalostusteollisuuden saastuttamat vedet saatiin uimakelpoisiksi ja vedet kalastuskelpoisiksi. Ja moni muu järvi nykyään.
… mutta roskaaminen jatkuu taajamissa toisessa muodossa uusien sukupolvien holtittomuudella.
Kiinan kommunistinen johto saa halutessaan parilla käskyllä saasteet kuriin, niin kuin on halunnut ottaa askeleet siihen suuntaan.
USA ei saa ikinä ennen kuin hukkuvat trumpin levittämään paskaan puheineen.