Kuva; K-ruoka.
Tämmöistä tuli tänä aamuna laiteltua.
Ainekset vasemmalta oikealle; maustekurkkua, kananmunan keltuaista, punajuurta, matjessillin viipaleita ja päälle punasipulirenkaita, tilliä, basilikaa, maustekurkkua, kananmunan valkuaista, punajuurta.
Kastike, joka kaadetaan silliviipaleiden päälle; smetanaa, hieman sinappia ja päälle koristeeksi kapriksia.
Tarjoilen kuuman perunan kera.
Tavoistani poiketen kuva on lainakuva, jonka sitten vaihdan kun joulusilli on pöydässä.
Meidän kahden vanhan jouluateria ei nyt niin kovin juhlava ole; lanttu-, porkkana-, ja perunalaatikkoa, cheviceä, nyt nieriästä tehtyä, graavilohta, valkosipuli suolattua muikunmätiä ja tietenkin sitä basturmaa. Säilykkeinä venäläistä suolakurkkua. Sillin kanssa täytyy vielä laittaa keitettyjä, kuorittuja perunoita vähän.
Joulusinapin olen valmistanut itse, kuin myöskin smetanakastikkeen.
Ruokajuomana minulla on tumma tsekkiläinen olut, vaimo juonee varmaan maitoa.
Joulupuuro ja ”väskynäsoppa”, jäävät pois.
Jos joku eikä varmaan ihan jokukaan, ihmettelee miksi tuo keittiöni on niin venäläispainotteinen.
Voin jopa selittää, sukujuurieni karjalaisuus, itäinen ruokaperinne; siinäpä pääsääntöisesti selittäjät.
Ken on perehtynyt edes hiukankaan eestiläiseen ruokaperinteeseen, löytää myöskin sieltä nämä samat vivahteet, siis itämerensuomalaisten ruokaperinne.
Mä menen huomenna tekemään puuttuvat jouluhankinnat Hollolan LIDListä. Lidl ;n postissa tullessa tarjouslehtisessä pisti silmään appelsiinigraavattu lohi,
Se tuo appelsiinigraavattu saattaisi olla mielenkiintoinenkin.
Se tuo matjessilli tahtoo olla ”kiven takana”; ns matjessilliä kyllä saa mutta se onkin yleisnimike tynnyrikypsytetylle sillille.
Onnistuin kuitenkin sitä saamaan, tosin tilaustuotteena.
En oikein pidä ns rasvasillistä, kuin en muustakaan esim heti kudun jälkeen pyydetystä. Näin talviaikaan on iso mahdollisuus saada juuri tuota heti kudun jälkeen pyydettyä.