Olen kohtuullisen kauan etsiskellyt hyvänlaatuista fenugkreekiä ja sumacia, viime viikolla sitten tärppäsi.
Marketeista, isoistakaan näitä on turha etsiä, ei löydy valikoimista. Verkosta, mistäpä muualta sitten löysin ja tänään pitäisi paahtaa tuo fenugreek, että saisin sitä viimeinkin käyttöön.
Halusin nimenomaan noita intialaisia, koska mielestäni sieltä tulee ehkä paraslaatuisin (mielipiteeni).
Molempia, sekä fenugreekiä, että sumacia käytetään keittoihin, salaatteihin, kalaan, lihaan, varsinkin kana.
Muuten tuo pikkupurkki on chiliä, siis mausteseos.
Chilistä, kurkumasta, fenugreekistä, sumacista, mustapippurista ja currysta voi valmistaa varsin maukkaan maustetahnan, jota voi käyttää, marinadeihin, paahtamisen yhteydessä maustamiseen ja erilaisiin lihoihin ja kalaan.
Unohtaa ei suinkaan pidä näiden mausteiden terveydellisiä vaikutuksia, vuosituhansia käytetty rohtolääkinnässä.
Tänään sitten sain paahdetuksi tuota fenukreekiä; aivan oivallinen makukokemus. Tämä tulee olemaan varmasti pitkäaikainen mauste kokkailussani.
Totta hyvin maustettu antaa potkua, mutta silti pidän enemmän esim lihan ja kalan omasta mausta.
Täsmälleen noin kun sanot. Mausteita ei pidä urakalla lappaa ruokaan, Toisaalta erilaisten lihojen ja kalojen ominaismakua voi kohtuullisella maustamisella korostaa.
Keitot, kastikkeet, salaatit ja haudutetut ruokalajit voi sitten maustaa jopa tulisestikkin.
Esimerkiksi basturman maustan tuommoisella maustetahnalla suolakuivauksen jälkeen. Maustetahna imeytyy jo kuivuneeseen lihaan hitaasti ja suurin osa jää siihen lihan pintaan. Karjalanpaisti saa sipulista, valkosipulista ja juureksista riittävästi makua.
Oikein suoritettu maustaminen on taitolaji ja tuskin koskaan sitä täydellisesti opin.