Olen vuosia yrittänyt opetella noiden keittiöveisten huoltoa ja kunnostusta. Moninaisia tunteja olen istuskellut ”juutuubin” äärellä, katsellen, miten mestarimiehet teroittavat ja huoltavat keittiöveitsensä.
Kokeillut olen monenkinlaisia teroitushärpäkkeitä, vaan oikein mieleistäni en ole löytänyt.
Lopputulos on tuo artikkelikuvan setti;
vasemmalla japanilainen vesihiomakivi, timanttipuikko ja keraaminen puikko.
Näillä olen päässyt siinäkin mielessä eteenpäin, että vaimo silloin tällöin joutuu menemään lääkekaapille viiltoja paikkailemaan.
Olen kyllä koettanut opettaa oikeanlaista otetta keittiöveitseen ja jotenkin onnistunutkin.
Mitenkään kallis ko setti ei ole kun ottaa huomioon sen käyttöiän; vähintäänkin 10v.
Japanilainen vesihiontakivi telineineen; n 250,00€
Ovaali timanttipuikko Vicktor inox; n 50,00€
Keraaminen puikko Mac; n25,00€
Tällä setillä kyllä pärjää, kunhan opettelee ja harjoittelee käytön.
Arkikäytössä tarvitsen oikeastaan vaan timanttipuikkoa ja keraamista puikkoa.
Jotain ehkä saattaisi kiinnostaa; miksi keraaminen puikko? Johtuu ihan siitä, että teräspuikko on yleensä HRC-56, jolloin esim damaskoitu terä viiltäisi siitä lastuja; damaskoitujen ydin kun on HRC-60-62.
Keraaminen puikko kelpaa kaikkiin veitsiin.
Juutuubissahan on näitä opetusvideoita pilvin pimein myös veistsen teroittamisesta, kuin myös melkein mistä tahansa muusta aiheesta, mutta Jaakko Kolmonen:
https://youtu.be/GKBXeGTczJg
Siinä Mika olet oikeassa; Jaska vanha oppi-isäni mutta Jaskan jälkeen kehitys on kulkenut uskomattomin askelin: mm timanttiteroittimet, keraamiset puikot … jne.
Japanilaiset vesihiontakivet ovat huippulaatua ja niillä saa viimeistellyksi huipputerävän veitsen. Jonkinlaista kokemusta asian tiimoilta olen oppinut.
Ylipäätäänkin näillä sivustoilla pyrin pääsääntöisesti käsittelemään arkipäivän juttuja.
No joskus politiikkaakin sinne lipsahtaa.
Olennaista asiassa kuitenkin on se, että veitset ovat laatua eikä halpaa ostarisekundaa.
Toinen olennainen asia on, että ne veitset pidetään terävinä jatkuvasti eikä kerran vuodessa.
Se, millä teroitus tehdään, saattaa olla mielipidekysymys.
Itse teen karkean teroituksen timanttiliipalla ja seuraavaksi keraamisella teroittimella.
Joskus, kun haluan oikein terävää, käytän krominahkaa ja hiomatahnaa, mutta se tapahtuu varsin harvoin.
Totta kyllä, ei kannata tuhlata markettien veitsiin; kunnon veitsestä on vuosiksi.
Tuo huoltohomma menee kuta kuinkin, kuten Juhak kirjoitti.
Ennen jokaista käyttöä sipaisen kevyesti posliinipuikkoon, teräviisteen oikaisun teen vesihiomakivellä.
Tuossa puikon käytössä tulee huomioida, että japanilaisissa teräviiste on n 10-15 astetta ja eurooppalaisissa 25-30 astetta.
Käytön jälkeen pesen ja kuivaan veitsen sekä asetan veitsimagneettiin.
Paras veitseni on japanilainen Miyabi 7000, CMV60-teräksestä ja päälle taottu 64 kerrokseen damaskiterästä, HRC-61 on ydinkerroksen kovuusaste.
Löytyy minulta kait tuolla verstaalla tuommoinen viimeistelyremmikin mutta pääsääntöisesti käytän tahkoni toisessa päässä olevaa nahkalaikkaa ja alumiinioksidia.
Minä en noista veitsien teroitushienouksista tiedä yhtään mitään. Tähän asti on Carborundum- kivellä ja hevosen kyljestä leikatulla nahkasuikaleella pärjätty hyvin. Tosiasiahan on,että aina joskus tulee veitsikin tiensä päähän, jolloin eteen tulee uuden hankita. Saattaa olla, että meillä kuluu niitä enemmän, ei kestä kovin montaa vuosikymmentä, no kaupat niitä pursuaa hyllyt täynnä.
Tuosta ”juutuubista”, ihan kaikkea siellä olevaa ei kannata uskoa. Eilen ihan sattumalta törmärin moottorisahan ketjun teroitusohjeeseen, naurattaa se ohje vieläkin. Siinä ammattimainen naishenkilö näytti esimerkkiä, käytti pirun hyvää kaksoisteräviilaa, jota minä käytän vallan. Se oli naisen kädessä väärinpäin ja hän käytti sitä viilaten vastakarvaan, piikin kärjestä tyveenpäin. Pari, kolme piikkiä yritti viilata kunnes sanoi, että näin tuleee hyvä.
Tuon sahan teräketjun teroituksen minä väitän hallitsevani ja vielä hyvin. Yleensä jos sahaan paksumpia puita teroitan ketjun melkein joka toisella tankkauksella, jos ei ole tarvetta useampaankin kertaan.
Saha ei nyt tietysti kuulu keittiöön, eikä tähän blogiin, tuli vaan mieleeni.
Oikeastaan Pentti olet aivan oikeassa; YouTube vilisee aivan uskomattoman huonoja jopa virheellisiä systeemejä veitsien teroittamiseen yms.
Kyllä siellä sitten erottuvat nämä ammattilaiset, mm huippukokit oppeineen.
Selektiivisyyttä se ”tuubikin” vaatii.
Tuohon edelliseen Pentin kommenttiin vielä; Juhak kyllä oli aivan oikeassa, painottaessaan sitä, että veitsiä huolletaan jatkuvasti.
Jos teränsuun kierre on päässyt pahaksi, siis veitsi on tylsä kierteen poisto hiomalla kuluttaa melkoisesti veitsen terää. Sitä vastoin keraamisella puikolla kierteen oikaisu ei sanottavasti kuluta terämateriaalia.
Oma ongelmansa sitten on sekin, että nämä marketveitset oh karkaistu vain 1-2 mm teräviisteestä, jos aina ei edes karkaisua ole, terät muotoillaan suoraan teräslevystä.