Tulipa saatua harvinaista herkkua. Tuttavani soitteli, ollessani Eestissä: kertoili kasvattaneensa ”vanhanaikaisen laskipossun”, nyt teurastettu mutta hänen perheelleen liikaa, olisi yksi ulkofile ja niskaa ja yksi potka, ylimääräistä, tarjosi edulliseen hintaan. Kerroin ostohalukkuuteni mutta voisin noutaa vasta6.8. ja niin sovittiin.
Yllätykseni oli mukava, file sisälsi paksun silavan; ihan kuin ennen vanhaan. Savustin fileestä eilen; n kilon verran, aikaa meni tuommoiset 6 tuntia; sitten vakumiin ja jääkaappiin.
Tänään ajattelin tarjoilla sinappikastikkeen keralla leivitetyt siivut filettä, parsakaalin ja voisulan kera. Ei varmaan kuulosta terveysruualta mutta ei ole tarviskaan.
Leivitteen tein ruisjauhoon, sekaan valkosipulimurskaa (tuoretta peipsijärveläistä), mustapippuria, suolaa ja ripaus hunajaa).
Sinappikastike;
- 5 rkl sinappia, Maille
- 2 valkosipulinkynttä (peipsiläistä, Venäjän punaista) murskattuna
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 6 dl oliiviöljyä
- 4 keltuaista
- 1 rkl konjakkia/brädyä
- 1 tl sitruunamehua
- mustapippuria maun mukaan
Kaupasta ei tuollaista löydy.
Itse olen viimeksi vastaavaa sikavainaata saanut, jaa-a taitaa olla parikymmentä vuotta sitten, sen kasvattajakin ollut vainaana jo hyvät 15 vuotta.
No, sitähän sitten syötiin. Vaimo väitti ihan hyväksi ja lakooninen toteamus, kyllä
saat tehdä toistekkin.
Niin kuin kuvasta näkyy, kamaran olen tarkoituksella jättänyt pintaan, näin savustettava ei kuivu.