Laitan tähän reseptin, miten basturmia tehdään, jos jotain saattaisi kiinnostaa.
Lihaksi käy lähes mikä liha hyvänsä, mielestäni parasta tulee naudanlihasta sekä sian sisäfileestä.
BASTURMA.
1 kg
Umpisuolaus
3vrk suolaus
1vrk kylmä vesi
Maustetahna
43g fenugreek
14g suolaa
43g paprikajauhe
43g valkosipulijauhe
43g mustapippuria
14g maustepippuria
14g kuminaa
Haaleata vettä lisätään vähitellen sekoittaen.
Lihat, jotka ovat sivellyt tällä maustetahnalla, ripustetaan ilmavaan, viileään paikkaan koukkuun roikkumaan. Sopiva aika on n puolitoista – kaksi viikkoa.
Ei tuon tekeminen paljon taitoja vaadi mutta sopiva maustetahna antaa kyllä paljonkin liikkumisvaraa.
Tärkein asia valmistuksessa on ehdoton puhtaus.
Se tuo kirjoittamani resepti ei todellakaan ole tarkoitettu orjallisesti noudatettavaksi, onhan vain ohjeellinen; luova ruuanlaittohan perustuu omaan kokeilunhaluun, pääsääntöisesti.
Mielenkiintoinen on resepti, aika äkeältä vaikuttaa maustetahma lihalle. Mitähän lie tuo fenugreek, ei ole kaupan maustehyllyssä pistänyt silmään.
Sitä ihmettelee ja ihaileekin intoa, yritystä ja mielikuvitusta mitä Kalle ruuanlaitossa osoittaa kun itse on ehkä noin tusinaan ruokalajiin kokkauksessaan rajoittunut.
Yksi omassa suussani parhaista tässä:
Sian ulkofile tai naudan paistinpalat hakataan litteiksi. Asetetaan siivu hyvälaatuista pekonia leikkeen päälle, pikkusormen kokoinen pala pippurijuustoa ja luumu, suolaa sirotellaan päälle ja mustapippurirouhetta, kääritään rullaksi ja kiinnitetään hammastikulla (puisella).
Ruskistetaan voissa, lisätään vesi, sekaan sipulia, valkosipulia ja laakerinlehti. Keitetään kypsäksi, siivilöidään keitinliemi ja suurustetaan siitä kastike joka aateloidaan smetanalla ja lisätään tarpeen mukaan mustapipuuria.
Yksinkertaista eikä kukaan vieraista joille olen tarjonnut ole kehdannut moittia saati jättää mitään lautaselle. Viime sunnnuntaina yksikin naapuri vielä leipäpaloilla tarkkaan pyyhki lautasen.
Tuo on oikea liharullien resepti perinteiseen tapaan.
Tuo Matti kuulostaa aivan hyvältä reseptiltä; uskon, että lopputulos on aivan loistavaa.
Tuossa basturmassa ole runkosanana ”bastu” = sauna. Onkohan näillä mitään tekemistä keskenään ?
No, ei sitten mitään, basturmi on kuivatussysteemi, johon liittyy suolassa tapahtuma nesteen poistaminen, sen jälkeinen ilmakuivaus.
Kypsentyykö sianliha valmiiksi suolauksella, vai pitääkö se vielä käyttää uunissa ennen syöntiä?