Riittääkö Ohisalon pokka vielä yhteen selkeään poliittiseen virkanimitykseen?
Lokakuun alussa valitaan Keskusrikospoliisin päällikkö. Virkaan on kuusihakijaa, joista kolmella on työhistoriaa poliisihallinnossa toimimisesta. Virkaa hakee myös nykyinen KRP:n päällikkö Robin Lardot.
Iltalehden Näkökulma -kolumnissa Mika Koskinen nostaa esiin muutaman huomionarvoisen seikan tuosta hakuprosessista.
Hakuilmoitus on laadittu painotuksiltaan niin, että virkaa voi hakea kuka vaan. Vaikkapa vastaanottokeskuksen johtaja. Näin kirjoittaa Mika Koskinen.
Kun lukee nuo hakuilmoitukseen kirjatut pätevyysvaatimukset, niin ei voi kyllä olla eri mieltä kolumnistin kanssa. Pääsyvaatimuksissa ei sanallakaan viitata osaamiseen poliisityön johtamisen osalta. Hakuilmoituksessa painotetaan hyvin yleisluontoisia seikkoja, jotka joka tapauksessa pitäisi sisältyä valituksi tulevan osaamiseen.
Kuin tyhjästä hakijoiden joukkoon on noussut Porin vastaanottokeskuksen johtaja Niina Mitikka. Hänellä ei ole minkäänlaista kokemusta poliisin työhön liittyen. Kosketuspintaa alaan ei ole. Ei kokemusta tehtäväalaan liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä, jota kuitenkin hakukriteereissä painotetaan.
Näyttääkin siltä, että jälleen kerran on hakijoiden joukkoon nostettu henkilö, joka on esittelevän ministerin mielestä sopiva, mutta ei suinkaan viranhoidon kannalta pätevä. Vrt Kirsi Pimiän nimitys sisäministeriön kansliapäälliköksi.
Päivän Iltalehdessä SDP:n Eveliina Heinäluoma varoittaa sotkemasta valintaan ”minkäänlaista puoluepolitikointia tai politiikkaa”. Hänen mukaansa poliittinen nimitys vaarantaisi suoraan niin KRP:n toimintaedellytykset kuin kotimaista ja ulkomaista luottamusta laitokseen.
Jää nähtäväksi kuinka asiassa edetään, mutta jos valinta päätyy Mitikkaan, niin eipä sitten osaamisella ole enää mitään väliä korkeita virkoja täytettäessä.
Tämä on juuri se kysymys, johon varapuhemies Rinne ei antanut ”kyselytunnilla” kenenkään vastata.
Näinhän se oli. Rinteen mielestä kysymys ei liittynyt talouteen, mikä sillä hetkellä oli keskustelun aiheena. Kysyjä oli kyllä eri mieltä.
Toki on niin, että yksi ministeri ei nimityspäätöstä tee, vaan koko hallitus, mutta yleensä vastuuministerin esittelemä henkilö nimitetään.
Nyt on mielestäni varsinkin keskustapuolueella näytönpaikka siinä, että ohjaako hallituksen toimintaa puhdas ideologinen ajattelu vai onko asiaperusteillakin jotain merkitystä.
Mikä on keskustan ideologia ? Ja mikä ohjaa Vanhasta, Lintilää, Leppää, Kaikkosta ja Saarikkoa ideologiako vai asiat ? Asiapoliitikoita kaikki.
Kyllä huti jaksaa – ideologia ajaa aina tosiasioden ohi.
Kuka on ”huti” ?
Ohi=huti
Demareiden Heinäluomahan asian taisi ottaa esille. Ratkaisuun saattaa liittyä se saavatko muut omia nimityksiään läpi. Lehmänkauppojahan kaikki poliitikot ovat olleet valmiita tekemään. Ei poliittisille virkanimityksille paitsi jos se on meidän puolueesta.
Poliittisia nimityksiä on tehty maailman sivu ja tehdään varmaan jatkossakin.
Nyt vaan on kyseessä jo toinen poliisitoimeen kohdistuva nimitys, jossa on vaarana, että valinnan ratkaisee muut seikat kuin pätevyys virkaan.