Erään tietsikkani Windows oli luulosairas. Se luuli, että minulla ei ollut internetyhteyttä, vaikka oli täysin toimiva yhteys.
Pari päivää sitten Windowsista paljastui vakava tietoturva-aukko, ja oli tärkeää päivittää uusi versio.
Menin Windows Update ohjelmistoon, joka väitti minulle, että kaikki on kunnossa: Windows on päivitetty viimeksi 6.1.2020. En tietenkään uskonut sen valhetta, vaan käskin hakemaan päivityksiä. Se kirottu valehteli taas minulle, että ei ole internetyhteyttä – yhdistä vaikka mobiiliverkkoon.
Hyvä on, minä laitoin toimivan yhteyden rinnalle toisen toimivan nettiyhteyden ja käskin taas hakemaan päivityksiä. Windows jatkoi rankutustaan, että ei ole nettiyhteyttä – vaikka minulla sähköposti toimi normaalisti ja selaimella pääsi nettiin normaalisti.
Ei auttanut muuta kuin ruveta potkimaan sitä s-tanaa p-seelle, että lopeta lakkoilu ja rupea töihin.
Käskin nettiyhteyteen tehdasasetukset ja käynnistin koneen uudelleen. Nyt se ruoja lopulta tunnusti, että on nettiyhteys ja suostui päivittämään Windowsin.
Windows kymmeneen on tullut kesän ja varsinkinn syksyn mittaan paljonkin päivityksiä. Varmaan osaksi siitä syystä, kun seiskan päivitykset loppuivat.
Jotain outoa on minulla, kun syksyn iso päivitys on suoritettu ja nyt se hakee, tai tarkastaa päivityksiä päivästä toiseen. No, tänään en ole tarkastanut, mutta outoa on se kun käskee lopettamaan tarkastuksen 7 vuorokaudeksi tai asettamaan paremman ajan. Toimivuuteen ei tunnu olevan mitään vaikutusta.
Se tarkastuksen lopettaminen on sitä varten, jos tarvitset konetta johonkin tarpeeseen tiiviisti etkä halua noiden jatkuvasti tulevien päivitysten pilaavan töitäsi.
Muuhun sitä ei todellakaan tarvitse.
Itse en pidä automaattista päivittämistä päällä, koska se on jonkun kerran sotkenut keskeneräisen työni.
Tarkistutan päivitykset satunnaisesti n. kerran viikossa tai, mikäli tulee uutinen jostain uudesta uhasta.
Sen sijaan pidän virutorjunnan ja palomuurin koko ajan ajan tasalla jja reitittimeni on viritetty estämään erilaisten porttien väärinkäyttö mahdollisimman tehokkaasti.
Kun menet Updateen, niin näyttääkö se, että lähiaikoina olisi onnistunut päivittäminen? Ei sen pitäisi myötäänsä päivittää. Yleinen on, että päivittää kerran kuussa ja sitten jos löytyy joku vaarallinen vika – kuten nyt.
Päivityksen pitäisi onnistua kerralla – kone voi tosin käynnistää itsensä monta kertaa päivityksen yhteydessä.
Joo tuolta asetusten kautta on lyhyt matka ja nyt se väittää, että joitain tärkeitä suojaus- ja laatuominaisuuksia puuttuu. En viitsi pysäyttää, jos siinä jotain tärkeääkin olisi. Lokakuuhan se taisi olla, kun tuli se viimeisin versio kympistä ja sitten on pari päivitystä tullut.
Päivitystä ei kannata pysäyttää, siinä voi mennä jotakin sekaisin. Sen pitäisi kyllä valmistua, eikä jatkaa, jatkaa ja jatkaa.
Seuraa mitä se tekee. Sen pitäisi näyttää ihan asiallisesti lataus, asennus ja että lopuksi odottaa uudelleenkäynnistämistä.
Windowsin tapa tunnistaa nettiyhteys on, sanoisinko, vähän persoonallinen.
Turvapäivityksissä joskus on pitänyt tehdä niin että olen ladannut ne käsin, ihan Microsoftin sivuilta ja asentanut, jos ei muu auta. Työlästä, mutta parempi kun jättää asentamatta.
Kyuu: ”Windowsin tapa tunnistaa nettiyhteys on, sanoisinko, vähän persoonallinen”.
Sana persoonallinen ei ole minusta tarpeeksi voimakas.
Eikö voisi yksinkertaisesti kokeilla kulkeeko kuso? Esimerkiksi minun tapauksessani minulla on aivan hyvä, nopea ja laadukas yhteys – ja Windowsin mielestä ei ollut yhteyttä. Lisäsin nettitikun avulla toisen hyvän yhteyden, eikä Windowsin mielestä minulla edelleenkään ollut yhteyttä. Grrr…
No minulla ne päivittyy automaattisesti josta tulee tieto jne.
Minullakin sen koneen Windows, virustorjunta, jne. ovat päivittyneet vuosia automaattisesti. Tällä kertaa Windows kuitenkin oli tullut luulosairaaksi. Ehkä joku vanhempi päivitys käänsi jotakin väärään asentoon – en tiedä.
Saa nähdä miten pelaa jatkossa.
Monta muuta konetta en päästä nettiin ollenkaan – niin on kaikkein turvallisinta.
Windows 10:ssä on toki se ongelma että se voi tarkoittaa n. viittäkymmentä eri versiota… osa versioista päivittyy itsestään, osan ei.
Avaa käynnistä-valikko ja kirjoita: winver
Siinä lukee mikä versio on. Jos se on kovin vanha (vanhempi kuin 1903) niin kannattaa tutkia missä vika.
Minulla on juuri tuo 1903.
Microsoftin softa toimii päin v…ua. STOP THE PRESS!
Kaiken kaikkiaan Microsoft on parantanut aika monta asiaa. Toki on tullut uusia virheitäkin, mutta jotain työtäkin on tehty. Päivityksissäkin on eroja. Versio 1607 saattoi kestää tuntitolkulla päivitysten ajo tehokoneellakin, versio 1809 (ja siten myös 1903+) tekevät sen minuuteissa.
Ja haluatteko kuulla jotain vielä karmivampaa? Tämänkin blogin taustalla oleva virtualisointialusta (”paikallinen pilvipalvelu”) pyörii Windows-alustalla. Itse sovellus on Linuxilla, mutta alusta Windows.
Minulla oli yksi minilaptop aikoinaan Linuxilla. Ei minulla ollut mitään Linuxia vastaan, mutta kaikkia tarvitsemiani ohjelmistoja ei ollut Linuxille, joten rinnalla piti kuitenkin olla Windows-koneita. Niinpä sitten luovuin Linuxin käytöstä ja asensin siihenkin koneeseen Windowsin.
Minulla oli tässä koneessa Windows 10 ja asensin siihen viereen Linux Mintin. Todella harvoin käytän Windowsia. Linuxin asennus kyllä sotki Windowsin aluksi, mutta onnistuin senkin palauttamaan, tosin siihen taisin tarvita Windowsin puolella komentoriviä. Yleensä asennus kyllä menee sujuvasti. Linuxissa on se hyvä puoli, että päivityksien takia ei konetta tarvitse sulkea vaan ne voi asentaa taustalla, eikä kaiken maailman pop up ikkunoita pongahtele auki niin kuin Windowsissa vaan saa tehdä rauhassa töitä.
Windowsissa on mahdollista ajoittaa päivitys. Siten jos on tapana lähteä nukkumaan noin kello 22, niin päivityksen voi ajoittaa vaikkapa kello 23:n. Silloin päivityksestä ei yleensä ole isompaa riesaa.
Norppa, sen verran ehkä hyvä tarkentaa, että kernel-päivitykset (linux-ydin) vaativat uudelleenkäynnistyksen. Toki niitä tulee keskimäärin vain noin kymmenkunta vuodessa.
Joo, mutta sekään ei työntekoa haittaa, koska lataamisen aikana voi tehdä koneella hommia ja kun se on ladattu niin seuraavan kerran kun koneen käynnistää niin asentaa sen eikä juuri hidasta käynnistymistä. Työpaikan Windows-kone saattaa kesken työn ilmoittaa alkavansa asentaa ja sammuttavansa kohta koneen. Ajoituksesta homma tietysti on myös paljon kiinni, mutta Windowsissa tuppaa se asennus olemaan usein hitaahkoa.
Yleensä Windowsin päivityksen voi siirtää sellaiseen ajankohtaan, jolloin päivityksestä ei pitäisi olla harmia.
Muistaakseni Win 8 kanssa minulla oli sellainen ongelma, että se halusi monta kertaa päivittää Win 10:ksi ja minä sen kielsin yhtä monta kertaa. Sitten se vaan kylmästi päivitti kympiksi ilman minun lupaani.
Käyttäisit Linuxia. Windows on haitta- ja vakoiluohjelma.