Paikallissääennustus ei aina onnistu & sumutakavalot

Täksi aamuksi Ilmatieteenlaitos ennusti Varkauden paikallissääksi ihan täysin aurinkoista, ei sadetta, ei sumua.

Lähdin pyöräilemään melko tarkkaan kello 8 varustautuen sääennusteen mukaisesti aurinkolaseilla (oikeat lentäjänlasit Rayban). Jo ulko-ovesta huomasin, että nyt on jotakin pielessä – melkoinen sumu. No, ehkäpä se sumu kohta hälvenee – ajattelin ja lähdin polkemaan edelleen Raybanit silmillä.

Ajoin ja ajoin, sumu sen kun vain sakeni. Jossakin vaiheessa päätin kytkeä päälle pyöräni Led-takavalon, etten tulisi niin helposti yliajetuksi – ajoin nimittäin autotiellä. Vähän kauempana huomasin, että Raybanit eivät ole oikea varuste tänään sillä niihin huurtui sisäpuolelle ja tiivistyi ulkopuolelle huonontaen näkyvyyttä entisestään. No aurinkolasiongelmaan oli tietysti helppo ratkaisu.

Seuraava huomio oli, että minut ohittavat varsinkin tummemmat autot hävisivät sumuun varsin lähellä. Vastaan tulevissa autoissa oli huomiovalot tai joillakin jopa sumuvalot, joten ne näkyivät hyvin.

Uusissa autoissa taitaa olla huomiovalot vain edessä ja takavalot pimeinä. Minun ikivanhassa autossani takavalot palavat automaattisesti aina ajaessani ja eteenpäin on vähintään huomiovalot automaattisesti (ajovaloja himmennetään sarjavastuksella huomiovaloiksi).

Uskallan olettaa, että tämä uusi villitys (takavalot pimeinä) tulee johtamaan peräänajoihin.

Niin, palasin parin tunnin reissusta noin kello 10 ja edelleen oli sumua, eikä auringosta ollut hajuakaan.

4 vastausta artikkeliin “Paikallissääennustus ei aina onnistu & sumutakavalot”

  1. Valitettavasti jokin EU-typeryys jossain vaiheessa jopa kielsi takavaloja palamasta lelu-LEDien palaessa.
    Osa autoilijoista ei edelleenkään ymmärrä, että tämä on tosiasia heidän autossaan.
    Samoin osa autoilijoista eit ajua, että sumussa, sateessa ja hämärässä pitää laittaa ajovalot päälle, jolloin takavalotkin syttyvät.
    Osa ajaa jopa pimeässä perä pimeänä.

  2. Ilmatieteenlaitos ilmoitti oikeasti olevan aurinkoista ja aamusumua olevan, paikoin sakeaa, kuten suuressa osassa maata. Joten JP voi tarkentaa tietonsa .Todiste löytyy katsomalla Ylen paikallisuutiset 23.09.2020 Areenasta. Ja jos ei aikuinen ihminen oven avatessaan osaa tehdä vaatetuksen suhteen oikeita ratkaisuja niin haloo…Noiden takavalojen suhteen olen täysin samaa mieltä. On ääliömäinen asia, että takavalot eivät pala samaan aikaan kun edessä olevat. Tänäänkin moottoritiellä tuli lukuisia yllätyksiä sumun seasta. Toivottavasti tähän saadaan korjaus..

    1. Minä en katso mitään paikallisuutisia, enkä yleensäkään televisiota. Katsoin suoraan ilmatieteenlaitoksen kotisivulta paikallissään Varkaudessa. Se ei näyttänyt mitään sumua, vaan täyden auringon. Ilmatieteenlaitos antaa paikallissään joka tunnille ja hyvän säätutkanäytön, jossa näkyy sadealueiden liikkeet juuri katsontahetkellä (noin 10 minuutin viiveellä).

  3. Juuri niin kuin edelliset sanoo valoista. Mutta kun EU viisaat ovat laskeneet, että se on pelkkää polttoaineen säästöä. Kun lasketaan miljoonan auton kulutus, se saattaa olla jopa litran verran pienempi, siis vähemmän. Ajatelkaa mitä tekee Suomen autokannassa, jos meillä olisi noin 4 miljoonaa autoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *