Porvoon Neste on ison asian kanssa onnistumassa eli muuttamaan erilaiset muovit kierrätettäviksi siihen muotoon, että niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi uudenlaisena petrokemian raaka-aineina, mikä on sen alkuperäien raaka-ainekin – öljy.
Olen joskus aikaisemminkin kertonut siitä, kun kysyin v. 2009 Porvoo Nesteen Borealiksen tuotekehitysjohtajalta, että miksi ette osaa purkaa muovia takaisin raaka-aineiksi, mistä sen olette valmistanutkin ? Hänen vastauksensa oli , ettei voi . Vastasin, että kyllä voitte, jos haluatte osata. Sanoohan sen jo järkikin.
En väitä, että tämä olisi ollut sysäys tähän, mitä nyt Neste tekee. Mutta sen verran kysymys kismitti arvostettua johtavaa kemistiä, että sai naamansa mutrulleen, kun jatkon, että kysyn vuoden päästä uudestaan.
https://www.uusimaa.fi/paikalliset/3198691
On siellä Nesteellä vielä toinenkin ideani odottamassa valmistumistaan. Eli miten rahdata vettä paluumatkallaan tyhjillä palmuöljytankkereilla Suomesta kuivuudesta kärsiviin maihin. Perusselvitys on jo tehty Nesteen kanssa, mutta veden tarvitsee ilmeisesti saada toinen hinta ja maksajat ennen, kuin se kannattaa.
Eikös sitä veden rahtaamista jo kerran kokeiltu, mutta todettiin täysin kannattamattomaksi.
Ei sitä ole varsinaisesti tuolla ajatuksella viety juomatarkoituksiin. Maksaa tyhjän ja täyden laivan polttoainekustannuksen eron. Siihen pitäisi se rahoitus löytyä.
Neste – palmuöljy
Kuljetaanko Suomessa vastavitaan palmuöljyn käytössä?
**************************************************************************************
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001708909.html
Palmuöljy uhkaa sademetsiä
Palmuöljyn tuotanto on tärkeimpiä syitä sademetsän raivaamiselle Kaakkois-Aasiassa. Sen käyttö polttoaineissa kiihdyttää hakkuita ja lisää kasvihuonekaasupäästöjä
***********************************************************************************
https://yle.fi/uutiset/3-11185697
Tutkijan väite: Nesteen biodiesel lisää reippaasti ilmastopäästöjä – Neste pitää raaka-ainettaan jätteenä
Useat maat pyrkivät eroon sademetsille haitallisista palmuöljypohjaisista polttoaineista. Suomessa Neste saa niistä veronalennuksia.
Mitä tekemistä tällä kommentilla on sen kanssa niin kauan kuin palmuöljyä tuodaan Suomeen syystä tai toisesta ja laivat menevät tyhjinä takasin.
Palmuöljyä käytetään toistaiseksi laajasti elintarvikekollisuudessa.
Kun ihmisten ruokaa, palmuöljyä, ei enää kuskata Suomeen, niin – mitäs sitten?
Sitä nyt vaan tarvitaan margariineissa ja öljyissä jne.. vielä pitkään.
Kai nuo asiat ovat olleet Nesteen kemisteillä tiedossa, mutta Neste nyt näyttää ratkaisseen asian. Se, mitä aikaisemmin kerroin heidän vastauksestaan löydät kommentistani.
Minä inhoan noita hatusta tempaistuja copy-paste linkkejä kileillä kuin kileillä. Niitä ei kukaan jaksa veivata ja lukea. Joten poistan.
Poistin pitkän copy-paste englannin kielisen linkin. Se ei tuonut mitään uutta mikä ei olisi ollut tiedossa Nesteellä, enkä jaksa noita asian vierestä olevia laajoja linkkejä koluta.
Onko tässäkin yritys omia uusi keksintö?
****************************************************************************”****””’
JK :”Olen joskus aikaisemminkin kertonut siitä, kun kysyin v. 2009 Porvoo Nesteen Borealiksen tuotekehitysjohtajalta, että miksi ette osaa purkaa muovia takaisin raaka-aineiksi, mistä sen olette valmistanutkin ? Hänen vastauksensa oli , ettei voi . Vastasin, että kyllä voitte, jos haluatte osata. Sanoohan sen jo järkikin.”
[Jänkkäämisen kyllä uskoisin.]
Minusta tämä menne taas asiattomaksi vänkäämiseksi. Kukaan ei ole varastamassa kenenkään keksintöjä.
[Jänkkäämisen kyllä uskoisin.]
Koko minun blogini siteetaaminen kommentteineen ei ole mitenkään asiallista toisessa blogissa säännöistä huolimatta, ja se kertoo alkeellisesta käyttäytymistä ja köyhästä omasta ajattelusta.
Olen ollut mukana konkreettisesti myös kierrätettävän muovin, muotein
ruiskuvalutekniikalla tuotettavien tuotteiden kehittelyssä. Mukana eräs kangasalalainen tuotantoyritys sekä Hervannan eräs suunnitteluyksikkö proton suunnittelussa( oma tuoteideani ).
Tuote liittyy sadeveden keräämiseen suoraan talojen omilta katoilta ilman valuttamista hulevesijärjestelmiin, vaan designattuihin kasettimaisiin, toisiin liitettäviin puutarha-säiliöihin heti käytettäväksi (Ilman veden kierrätystä).
Motto kehitystyössä: sadevesi on luonnonmukainen ravinto kasveille ja maaperälle happamuustasoltaan sekä lisäksi kustannuksiltaan vrt. vesijohtoverkoston kallis puhdistettu juomavesi, joka on lisäksi liian hapanta kasvillisuudelle.
Projektilla ei ole kiire, koska vettä ja räntää sataa nytkin.
Kyllä sitä jotkut kerkiävät moneen paikkaan.
Vaan eipä ole uutta tuokaan sadevesien kerääminen. Niin kauan kuin minä muistan on räystäiden alla ollut tynnyreitä sadevettä keräämässä.
Toki nuo tynnyrit eivät ole olleet mitään designattuja luomuksia, vaan ihan normaaleja pelti- tai muovitynnyreitä uusiokäytössä. Turha polttaa rahaa ja aikaa sellaisen suunnitteluun, joka on olemassa.
Juha U. Juuri tuosta syystä noita sekalaisista rännien alla olevista rumista tynnyreistä ajatus syntyi ja, että juotavaksi tarkoitettu hanavesi on kallista nurmikoille ja kasveille pruutattavaksi.
Tuo ”uusi” sadevesikasettikokonaisuus ei ole kallis, vaan se muodostaa maisemaan ja muuhunkin käyttöön soveltuvan osan puutarhakalusteita.
Jotta asia ei olisi kovin yksinkertainen, samaan asiaan liittyi ns. kaksoisvesijärjestelmä, jossa tällainen hieman puhdistettu sadevesi ( hulevesi) voitaisiin kerätä järkevästi ja käyttää muihin tarkoituksiin huusholleissa kuin elintarvikekäyttöön, siis kastelu, wc, autonpesu ym. muu soveltuva pesu jne..
Koekäyttö oli suunniteltu aikanaan jo Lahden asuntomessuille, mutta järjestäjän ja yhteistyötahon konkurssi esti sen. Toisaalta laki ei ole vieläkään kypsä kaksoisvesijärjestelmiin.
Porvoossa minä käytin vanhaa vesikaivoa, painesäiliötä ja Mako-pumpua huolimatta että meillä oli kunnallinen vesi. Ja, sen vanhan järjestelmän käyttö rinnalla ei ollut sallittua virallisesti.