Eilisilta ja tämä päivä on mennyt mikkisoftan munausten selvittämiseen.
Homma alkoi, kun yllättäen ja pyytämättä wintoosaan asentui uusin päivitys.
Muuten meni hyvin, mutta siihen asti toiminut langaton hiiri lakkasi toimimasta.
Koitin päivittää ajurin, mutta mikkisofta ilmoitti, ettei voi asentaa, koska joku ”turvallisuusmerkintä” puuttuu.
Onnistuin asentamaan sen erillisellä ajuriohjelmalla ja se toimi.
Kuitenkin sammutettuani koneen yöksi ja käynnistettyäni sen aamulla mikään ei toiminut eikä kone käynnistynyt jonkin tuntemattoman virheen takia.
Mikkisoftan omat korjausohjelmat eivät onnistuneet vikaa korjaamaan eikä tietoa siitä, mikä se vika oli, mistään saanut.
Ei auttanut muu kuin palata aikaisempaan versioon.
Toisessa koneessa näyttäisi asennus menneen kohdalleen, mutta pitkään sekin odotutti.
Kolmannessa koneessa mikkisofta ilmoitti, että uusi päivitys on tulossa, mutta koneeni ei ole siihen valmis.
Selitystä siihen, miksi ei, ei tullut, eikä mitään tarvittavaa korjausta mikkisoftalta tullut.
Suurin osa aikaa on menyt odottelemisiin, kun kaikki tapahtuu jumalattoman hitaasti.
Lisäksi korpeaa se, että selkeitä tietoja ja ohjeita ei todellakaan tule.
Alkaa vähitellen kiinnostaa Linuxiin siirtyminen…….
Ihan yllättäen kolmannessa koneessa päivitys meni ongelmitta, vaikka aikaa meni melkein pari tuntia.
Minulla toimii ihan normaalisti, tämä vajaan vuoden vanha läppäri odottaa W10 2004 päivitystä. Se on jo tiedostossa, pitää vain asentaa, kun annan siihen luvan. Kolmas läppäri, entinen W7 toimii sekin, mutta kesti päivitykset kauan, yli yön muistaakseni. Se oli kuukausia käyttämättä ja on sitä nytkin.
Se mikä on vaikeaa, niin kirjautuminen tälle sivustolle. Se muuttui ihan yhtäkkiä ja on todella vaikeaa verrattuna entiseen. Vielä vaikeampaa on kännykällä, eikä aina onnistu lainkaan, se varmaan ei ole Wintoosan vika.
Mikrosoft on ilmeisesti mennyt liian ylpeäksi ja itsevarmaksi.
Minusta se, että Win haluaa väkisin tehdä uudelleenkäynnistyksiä ilman lupaa on ihan /Cstä. Asetin jopa Updatesta päivityskiellon tiettyyn päivämäärään saakka, mutta silti se rupesi tekemään ilman lupaa päivitystä ja uudelleenkäynnistyksen.
Microsoft lopetti tämän vuoden keväällä 7-verion tuen.
Latasin yhteen koneeseen Ubuntu 18.04.4
[ tapahtui 12.3.2020]
*
Pikaisena tarkastelu antoi positiivisen kuvan käyttöjärjestelmästä sekä OpenOffice’sta.
Jakelun sisältyy Firefox selain
Kirjautuminen pankkipalveluihin toimii (Nordea ja Danske Bank) samoin PB:hen.
Puute. Yle areena ei ole kättävissä (saattaa olla versio 20:ssä)
*****************************************************************
Tällä hetkellä varmaan kannattaisi ottaa käyttöön Ubuntu 20.04
*
Jakeluihin sisältyy OpenOffice [ esimerkiksi tekstinkäsittely, johon sisältyy sanojen oikeinkirjoituksen tarkistus]
*
Lataa ja asenna Ubuntun 20.04 LTS:n asennusmedia (tuki vuoteen 2025/2030 asti) kolmella askeleella.
https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/
No mutta, Windowsiahan käytetään juuri siksi että se on tuttu ja turvallinen js helppokäyttöinen. Ja Linux niin vaikea.
Sitten tulee näitä Microsoftin omia päivityksiä, ei toimi, käynnistele uudelleen. Ja haittaohjelma varastaa salasanat tai kaappaa koneen. Asenna vaan Windows uudelleen, ihan helppoa.
Itselläni on läppärissä molemmat, Windows 10 ja Linux Mint. Asennus ei mennyt ihan strömsöössä: Mint kyllä asentui nätisti mutta Windowsia ei enää saanut käynnistettyä. Lopulta sain senkin palautettua siten että käynnistäessä voi valita kumman vaan. Windowsia tarvin kyllä tosi harvoin.
Isälleni laitoin aikoinaan Linuxin ja hän ihastui siuhen ettei tarvitse pelätä kaiken maailman haittaohjelmia. Sittemmin hän hankki uuden koneen ja asennutti siihen Linuxin. Suosittelen samaa jos asennus ei itsellä onnistu tai jos haluaa kaiken varalta jättää myös Windowsin toiseksi käyttöjärjestelmäksi. Mutta jos ei haittaa vaikka Windows katoaisi niin kannattaa kokeilla asennusta itse, se sujuu yleensä varsin jouhevasti.
Kyllä sen Areenankin pitäisi näkyä, kyllä sen ainakin omalta koneelta saan Linux Mintistä näkymään ja Mint on periaatteessa sama kuin Ubuntu. Myös vaimon Chromebookista se näkyy ja niissäkin on Linux versio. Ehkä joku selaimen lisäosa puuttuu? Ubuntuun ja Mintiin ohjelmia ladataan ns. pakettivarastosta joka on samantyyppinen kuin puhelimien ohjelmakaupat, sieltä pitäisi löytyä tarvittavat ohjelmat ja ne asentuvat valitsemalla ja hiirellä klikkaamalla.
Mielestäni Linux ei ole mitenkään vaikeakäyttöinen – ainakaan Ubuntu. Vaikeus käsitys johtunee, ettei asiat suju juuri samoin kuin Windows’ssa. OpenOffice’ssa tekstinkäsittelyssä ja taulukkolaskennassa ollaan selvästi imitoitu Microsoft Office’a. (kokemus perustuu pääosin Ubuntu 7’sta kymmenen vuoden takaa)
.
Useissa keskustelupalstoissa kerrotaan Ubuntu 18 ongelmasta Yle Areenan kanssa – korjausehdotuksia (useita) esitetään. Tässä onkin Linux’n ongelma – ei ole selvää vastuutahoa. (No onkohan Windows 10. vähän sama tilanne)
.
Kymmenisen vuotta sitten käytin Ubuntu 7 versiota. HP’n silloin käyttämäni lasertulostin toimi sellaisenaan.
.
Skype sisältyi Ubuntu 7 jakeluun – ohjelma tosin oli osin vajavainen. Ubuntu 18 jakelussa ei ole Skype sovellusta valmiina.
*
Ubuntu 18 kone on minulla vain varakoneena. Selailuja ja yhteys pankkiin toimii, se riittää.
Itse kokeilin aluksi Mandrake Linuxia joka perustui Red Hat Linuxiin. Sen asennus oli helppo mutta muuten se oli vaikea käyttää. Uusien ohjelmien asentaminen tyssäsi usein johonkin puuttuvaan ohjelmakirjastoon ja aika paljon piti tehdä asioita komentorivillä. Ohjelmissa oli myös bugeja ja ne kaatuilivat eikä siinä ollut kunnon tekstinkäsittelyä. Monen mielikuvat Linuxista lienevät noilta ajoilta ja jotkut Windowsiin fanaattisesti suhtautuvat yrittävät pitää niitä yhä yllä.
Sitten tutustuin Debian Linuxiin perustuvaan Ubuntuun ja ihastuin sen helppouteen. Ohjelmien asennus sujui helposti sillä Debian pohjaisissa Linuxeissa kaikki tarvittava asentui aina samalla. Mutta sitten jostain kumman syystä Ubuntu meni vaihtamaan Gnomeen tai KDE;hen perustuvan selkeän käyttöliittymän omituiseen Unityyn. En viitsinyt alkaa sitä opettelemaan ja siksi vaihdoin Mintiin. Mint perustuu Ubuntuun mutta käyttöliittymä on ollut selkeä. Ainoa huono puoli on, ettei uutta käyttöjärjestelmä versiota voi päivittää vanhan päälle vaan täytyy tehdä kokonaan uusi asennus.