Suurpääoma mellastaa – kokoomus komppaa

 

 

Metsäjätti UPM nousi otsikoihin lopettamalla kannattavan tehtaan Kaipolassa. Heti kohta katseet käännettiin valtion ja ay-liikkeen suuntaan. Valtio muka kurittaa suurteollisuutta ja työläisten muhkeat palkat vievät yhtiöitä perikatoon.

 

Vaaditaan palkkojen alentamisia. Vaaditaan valtiolta tukea jättiyrityksille. Yhtiö joka teki viime vuonna 1,4 miljardin tuloksen kehtaa siis ihan oikeasti urputtaa liian isoista palkoista?? Muistakaa tämä hyvät lukijat! Aina, ihan aina vaaditaan työläisiltä, pienituloisilta kansalaisilta huonoina aikoina yhteiskunnallista vastuuta, jotta maamme saadaan nousu – uralle, eikö vaan?

 

Missä on näiden jättiyritysten yhteiskuntavastuu?? Valtiota huudetaan apuun ja palkkoja vaaditaan heikentämään, että saataisiin vienti vetämään. Jättiläisten omistajille ei tule mieleen tuotteidensa hintojen alentamista kilpailukyvyn parantamiseksi, olisihan siihen varaa kun noin mahtavia tuloksia tehdään mitä viime vuodenkin tulos kertoi.

 

Se vaan ei käy kapitalistisessa maailmassa. Yritykset eivät kilpaile hinnoilla vaan eri maiden työläisten palkoilla. Siellä maassa missä työläiset tekevät halvemmalla, sinne viedään tuotanto. Turhaan ei Marx ja Engels todenneet: Kaikkien maiden työläiset liittykää yhteen. Sehän tarkoittaa, ettei eri maiden työläisten pidä kilpailla toisen maan työläistä vastaan.

 

Mitä tarkoittaa jos palkkojen laskujen tielle lähdetään? Jokainen voi päätellä kuinka paljon esim. jämsäläiset paperityöläiset ovat maksaneet veroja, joilla hyvinvointiyhteiskuntaa pyöritetään! Jos metsäjätti ajattelisi suomalaista yhteiskuntaa, sen toimivuutta, ottaisi se ihan eri lailla yhteiskuntavastuun.

 

On turha vedota siihen kuinka paljon suuryritykset jo nyt maksavat vaikka yhteisöveroja, kun samaan aikaan lakkautetaan kannattava tuotantolaitos. On aivan selvää, jos tuosta 1,4 miljardin tuloksesta olisi suuri osa käytetty viennin edistämiseen, omistajat luopuneet osinkojen jaosta pelastaakseen Kaipolan tehtaan, olisi myös työntekijäosapuoli mukana omalta osaltaan.

 

Kun mikään ei riitä. Muistatte ajan ennen koronaa, kuinka Eteläranta 10,n elinkeinoelämän pamput olivat valtion ja ay-liikkeen kimpussa, kuinka ne ovat jarruna suuryrityksille. Valtio ja työväen palkansaajajärjestöt kynivät yritykset kuiviin. Annas olla kun korona iski. Jo alkoi Jyri Häkämieheltä itku ja parku kun huudettiin valtioita apuun.

 

Kuinka ollakaan, valtio jakoi tukia miljardeilla. Vaan miten suurpääoma kiitti? Syyttää valtiota ja työläisiä ja osoituksena kuka on voiman oikealla puolella pistää yhteiskunnassa kapuloita rattaisiin sen minkä ehtii.

 

Ja kokoomus oikealta komppaa suurpääomaa, syyttämällä valtion tuen puuttumisena, samaan aikaan syyttää myös valtion velan kasvusta. Näiden veijareiden mielestä osingoista ei tule luopua, eikä rikkaiden yhteiskuntavastuuta lisätä, eikä valtion velkaa lisätä. Yhteiskunnan pelastamiseksi työläisten ansioita täytyy laskea, pienituloisten ja osattomien elämästä tehdä yhtä helvettiä jne. On on röyhkeää toimintaa.

 

Eiköhän ole niin, että aletaan ensin ottaa sieltä joilla on yllin kyllin varallisuutta. Sitten voimme mekin jotka elämme kädestä suuhun päivistä toisiin, ottaa talkoisiin osaa. Oikeudenmukaisuutta tässä kaivataan, eikä heikompiosaisten ja työväestön kurittamisia.

21 vastausta artikkeliin “Suurpääoma mellastaa – kokoomus komppaa”

  1. Johan on sen firman pääpomon puheet todettu jopa porvarilehdissä paikkansa pitämättömiksi. Varsinainen syy tehtaan lopettamiseen on -niiku eräs kolumnisti sanoi-on se että ei tuota tarpeeksi. Lue=tuota tarpeeksi voittoa osakkeenomistajille. Muutoin tehdas kyllä tuottaa.

  2. En jaksa lakata ihmettelemästä sitä miten teillä sosialisteilla on taloudenpidosta aivan ylivoimainen tieto ja taito, mutta missään ette ole sitä saaneet koskaan toimimaan?

    1. Toimiihan se Kiinassa missä olot ovat ihanteelliset sekä kommunisteille että riistokapitalisteille. Ay-liike ei jarruta ja kommunistit pysyvät vallassa. Taivas niin pesosille kuin kommunisteille.

  3. Kivasti on joo politiikkaa tehty ja sysätty syy tehtaan lopettamisesta ”ylipalkatuille työläisille”’ ja ”sosialisti hallitukselle”. Nykyinen hallitus tosiaan teki diesel-veroon indeksikorotuksen jonka takia se säilynee entisellä tasolla. Nykyinen hallitus myös alentaa sähköveroa roimasti, niin alas kuin EU:n direktiivi sen sallii. Kysymys kuuluukin miksi edellinen hallitus, jossa oli niin Kokoomus kuin PS, piti sähköveron noin korkealla tasolla. Jostain luin, että jopa korotti sitä! Miten Orpo kehtaa syyttää nykyistä hallitusta siitä, ettei se ”ole luonut teollisuudelle kilpailukykyistä ympäristöä” kun itse vielä vuosi sitten toimi paljon huonommin? Ja ne työntekijöiden palkatkin on työnantajan kanssa ajan myötä sovittu sen mukaan mitä on varaa maksaa eikä Kaipola ole tappiota tuottanut.

    Paperin kysyntä maailmalla on ollut laskussa, myös Ruotsissa lopetataan painopaperin valmistusta vaikka sen piti olla niin kilpailukykyinen Suomeen verrattuna, ovathan työläisten palkat siellä Pesosen mukaan ”30 prosenttia pienemmät” (epäillä kyllä sopii millä laskukaavalla). Nyt eniten voittoa osakkeenomistajille tuottavat tehtaat vain saavat jäädä eikä saksalainen johtaja niitä varmaan Saksasta halua lopettaa varsinkin kun siellä taitaa olla vaikeampi irtisanoa työntekijöitä. Suomen voittoa yhä tuottava tehdas saa siis mennä ja härskin voittojen maksimointiin pyrkivän operaation eteen levitetään työläisiä ja vasemmistoa syyttävä savuverho.

  4. Arvostan kyllä, että tällaisiakin kirjoituksia on.

    Vaan kun tätätä voi katsoa myös siltä kantilta että mitä kävisi jos UPM jatkaisi tehdasta, vaikkei se ole kannattava. Okei, moni pitäisi työnsä, se olisi hyvä. Mutta yrityksen kannattavuus laskisi. Siten yrityksen maksamat verot laskisivat – ja UPM on heleevetin iso veronmaksaja. Eli valtio voisi hävitä siinä nettona.

    Yritysten ja sen alla osastojen, tehtaiden, laitosten pitää voida saada kuolla silloin kun ne eivät enää jaksa. Täytyy olla tilaa uusiutua, tehdä jotain muuta liiketoimintaa. Ei saa jumittua.

  5. ”…omistajat luopuneet osinkojen jaosta pelastaakseen Kaipolan tehtaan,…”

    UPM:n hall.pj Wahlroos varoitti jo tammikuussa, mitä tulee tapahtumaan, jos Suomessa ei työmarkkinoilla saada aikaan uudistuksia. Hallitus ja ammattiliitot eivät kuunnelleet.

    1. Tässä tapauksessa siis ”uudistukset” olisivat olleet 50 prosentin palkanalennukset.

      Pesosen kehumassa Ruotsissa lakkautetaan myös painopaperin valmistus. Ei siis auta edes Pesosen väittämät 30 prosenttia pienemmät palkat.

      Tosiasiassa kysymys on paperin kysynnän laskusta, jostain niitä tehtaita lakkautetetaan ja halvimmalla ne toimivat jossain kehitysmaassa.

  6. On hieman hassua se, että täälläkin vannotaan Pesosen esitykset totaalisesti tyrmätyiksi, enkä kyllä ole nähnyt ainuttakaan kommenttia, joka olisi tyrmäyksen kyseenalaistanut huolimatta siitä, että HS:n ”tyrmäysartikkelissa” oli vähintäänkin jonkin verran tavoitehakuisuutta.

    No asiantuntijoita löytyy jokaiselle sidosryhmälle omansa, mutta IL yllätti:

    https://www.iltalehti.fi/talous/a/a8f8c545-04ba-49a3-b2d8-530a4b1a8b1a

    1. Yksittäistä kustannuserää tarkastelemalla saadaan laskelmat palvelemaan ”ei mitään”, paitsi tarkoitushakuisuutta, sen nyt luulisi IL:nkin tietävän.

      Jos otetaan huomioon se, että Saksan elinkustannukset ovat n. 20-30 % edullisemmat kun Suomessa sekä edelleen muu elintaso ml. sosiaaliturva kuin Suomessa, nettovaikutus palkkaeroon jää marginaaliseksi.
      … eli Saksan valtio maksaa näin osan UPM:n palkkakustannuksista vrt. Suomi.

      Mutta meillä ei ole siitäkään huolimatta kokonaiskuvaa vertailusta, mitä UPM käyttää.

  7. Paperiteollisuudesss palkkojen osuus on 2-5 % kokonaikustannuksista. Se ei ole oleellinen peruste tuotannon lopettamiseen. Syyt ovat eykalypyksessä ja Uruguaissa, jossa metsät hakataan pelloiksi ja ihmiset orjapalkoille.

  8. Yhteiskuntavastuutonta toimintaa ainoastaan raha ja sitä jaetaan suruttomasti omistajille.
    Ennen patruunat huolehtivat ja kantoivat yhteiskuntavastuunsa ja silti tehtaat menestyivät.
    Tämäkin toiminta nopeuttaa painetun sanomalehden lopettamista ja silläkin saadaan lisä työttömiä.

  9. Twitteristä = Professori levittää Twitterissä tietoisesti valhetta, jonka mukaan Marin olisi väittänyt Kaipolan tehtaan tuottaneen 1,4 miljardia voittoa. Vaikka Marin oikeasti puhui koko UPM:n voitosta. Oikeisto on paniikissa Marinin suosion takia ja sen huomaa

    1. Totta, ja elinkeinoelämän pamput yrittävät politikoida Marinin suosiota alaspäin jotta työehtoja saataisiin taas huononnettua. Palkat haittaavat työllistämistä on ikuinen virsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *