Kuten useat minut tuntevat, tietävät, äänestin EU; n liittymistä vastaan. Olen edelleen eroamisen kannalla. Kuitenkin nyt kun olemme erikoisessa tilanteessa jossa pandemia jyllää edelleen ja ehkä on ajankysymys milloin se taas saavuttaa maamme, niin mitä eduskunnan pitäisi tehdä unionin elvytyspaketin suhteen? Esitän siis ”ihan pihalla olevana” muutamia kysymyksiä, johon toivon vastauksia teiltä viisaimmilta.
1 Jos elvytys ja lainapaketti kaadetaan, miten käy Euroopan unionin maiden? Syöksyvätkö kaikki maat syvään lamaan? Jos syöksyvät, miten kukin maa rahoittaa talouttaan, jotta korona saadaan hoidettua ja taloudet kuntoon? Valtavat matokuurit kunkin maan kansalaisille, jossa ihmisten elintasot romahdutetaan, kuten kapitalismissa on tapana, niinkö?
2 Entä Suomi? Jos koko Eurooppa on syvässä lamassa, koronan hoito imee yhä miljardeja, otammeko lisää velkaa ja yritämme sisämarkkinoilla pelastaa mitä pelastettavissa on? Oikeisto puhuu koko ajan, että tuleville sukupolville ei saa jättää velkataakkaa. Entä jos emme ota velkaa, kenen pussista laskut maksetaan? Työläisten vai pääomien?
3 Jos maat yksitellen alkavat hakea lainoja, miten käy pienten maiden, poljetaanko ne maanrakoon?
4 Onko aika kaataa kapitalismi, kansallistaa tuotantoa ja ottaa ohjat kansan haltuun?
5 Mikä olisi heidän keino, jotka haluavat kaataa elvytys ja lainapaketin, hoitaa maamme taloutta niin, ettei lamaa ja koronakriisiä kaadeta työläisten ja heikoimmassa asemassa olevien niskaan? Jos sanoudumme irti koko paketista ja ilmoitamme eroavamme koko EU; sta, niin voimmeko heti alkaa elvyttämään vaikka kaupankäyntiä Venäjän ja Kiinan suuntaan? Vai onko tiemme yhtä kivinen kuin Britannian tie näyttää olevan.
6 Jo hyväksymme neuvotellun sopimuksen, mihin lopulta ajaudumme? Liittovaltioon, kenties? Laitamme hirttonarun kaulaamme ja pyristelemme Euroopan unionissa hamaan tulevaisuuteen?
Paljon kysymyksiä eikä varmaan loppuun ajateltuja, mutta yritin tuoda kansalaisten hämmentyneitä tuntoja ja epätietoisuuksia esille, aivan kuten minulle esitetään.
Minä kai sitten olen ihan sisällä, kun kannatan EU yhteyttä. Se suurin mikä vaikuttaa meille on kai yhteinen valuutta ja vapaat rajat. Kaikki on silloin helpompaa, kun ollaan kuitenkin kaikki Euroopan sisällä. Yhteistä taloushallintoa ja budjettia en kylläkään kannata, mutta maanpuolustuksessa voisi olla järkeä.
”Se suurin mikä vaikuttaa meille on kai yhteinen valuutta ja vapaat rajat. ”
*************************************************************************************
Tässä Suomen naapurissa on pari maata, joilla on käytössä oma valuutta – ei tunnu paljoa tahtia haittaavan.
**************************************************************************************
Suomella on ollut vuosikymmenet vapaat rajat. Muihin pohjoismaihin pääsi jopa ilman passia jo ennen kuin EU perustettiin.
Vapaat rajat EU:ssa.
Koronan vuoksi saattaa kulua vuosien ajan, ennen kuin Etelä- ja Keski-Euroopan maat luopuvat rajatarkastuksista.
**************************************************************************************
Pohjoismaiden yhteiset työmarkkinat tulivat voimaan 2. heinäkuuta 1954. Työvoiman vapaan liikkuvuuden taannutta päätöstä voidaan pitää EU:n sisämarkkinoiden edeltäjänä.
[ lähde: https://www.norden.org/fi/information/pohjoismaiden-neuvoston-historia ]
Tuon paketin suhteen oli kolme vaihtoehtoa:
1. Neuvotella Suomen kannalta mahdollisimman hyvä lopputulos. Hallitus esittää niin tehdyn.
2. Kaataa paketti tai julistaa jäävänså sen ulkopuolelle ainakin. Miten se sitten olisi vaikuttanut Suomeen ja Eurooppaan? Ainakin olisimme saaneet mainetta.
3. Erota EU:sta. Tämähän olisi itse asiassa ainoa keino olla maksamatta EU;lle eneämmän kuin saamme. Kansan enemmistö kyllä taitaa kannattaa jäsenyyttä galluppien mukaan. Ja eroaminen olisi hidas prosessi kuten brexitin kohdalla olemme nähneet.
Kokoomus leikkii olevansa nyt kriittinen tukipaketille. Jos se olisi hallituksessa niin lähinnä siellä oltaisiin huolissaan miten maineellemme nyt käy kun olimme niin vaativia.