Tuleepa mieleen 1990 – lama, joka yllätti myös housut kintuissa yrittäjät ja yksityiset asuntovelalliset. Silloin armoa ei tunnettu ketään kohtaan lukuun ottamatta muutamaa pankkia. 500 000 työtöntä ja mieletön määrä yritys- ja yksityiskonkursseja, joista eivät kaikki vieläkään ole selvinneet.
Silloin pääsivät koirina veräjästä he, jotka eivät tehneet mitään talousrintamalla, nautiskelivat vain hankitusta velattomasta omaisuudestaan ja monet vielä säilyneestä työpaikastaankin.
Sen sijaan muut, nuoret perheet, yrittäjät laidasta laitaan maksoivat kaiken, osa jopa hengellään.
Entäs nyt ? Tämä virus”lama” koskee kaikkia, vauvasta vaariin. Piiloon ei juuri pääse kukaan. Menetykset tulevat olemaan useilla rintamilla hirveät- siitä nähdään jo mallia muualla maailmassa.
Edellisestä selvittiin rahataloudella, nyt ei ! Nyt jaetaan korttipakka täysin uusiksi, kuka saa ässät, kuka Mustat Maijat ?
Aika pitkälle voi verrata 1990koittelemuksiin tästä uudesta ei vielä oikeasti tiedä mitä se vielä tuo tullessaan helpolla ei tästä ohi mennä terv tepivaari
Kyllähän tässä monen yrittäjän pitää valita ruton ja koleeran väliltä ja rehellisyyden nimissä odotin itse hieman enemmän hallituksen pelastuspaketilta, vaikka siinä eittämättä oli myös oikein hyviä elementtejä mukana.
Totta turiset, Heikki. Lama oli toki pakko hoitaa, mutta Ahon tapa hoitaa se oli saada kaikki käyttökelpoiset firmat pakkohuutokaupattua omille kavereille. Yrittäjille sitten lähetettiin hirttosilmukka ja valitettavan moni siihen takertui.
Esko Aho on eniten kuolonuhreja toiminnallaan aiheuttanut mies tämän maan itsenäisessä historiassa. Jos nyt ryssitään turvatoimet, tuleeko tuolle listalle kenties kohta naisen nimi?
Aika vahvasti argumentoit Kannuksen Kenedyn saavutuksista. Eipä tuo yksin noita toimenpiteitä mielestäni tehnyt. Olihan silloin työryhmässä monia muitakin, joista voisi ehkä noin sanoa.
Siellä 80-luvun lopulla aloittelin yrittäjänuraani, monta miinaa oli väisteltävänä, jotenkuten kuitenkin selviydyin.
Minä olen hiukan eri mieltä -80- 90 luku oli aika pitkälti itse aiheutettua. Ei uskottu, että ikuisesti ei kasvu voi jatkua ja luultiin rahan kasvavan puussa. Pankit tarjosivat sitä ilman vakuuksia ja luotottivat ulkomaiden valuuttaa. Silloin vaan piti tehdä pää kylmänä ja omia valintoja. Nyt niihin valintoihin ei ole mahdollisuuksia, kaikki vaan on hyväksyttävä, olivat ne sitten hyviä, tai huonoja vaihtoehtoja.
Minä olen taas täysin eri mieltä asunnon rakentajana.
Minulla ei ollut käytännössä velkaa, omaisuus oli sidottu kiinteistöön ja asunto-osakkeeseen.
Ostin tontin v. 1983, johon sittemmin rakennettiin hiukan suurempi ja käytännöllisempi omakotitalo entisen saneeratun v. 1952 sijaan.
Tontin hankintaan otin osittain velkaa ja myös talotehtaan puolipakettiin.
Asuntotilanne oli normaali, mitään uhkia ei ollut näkyvissä. Talo rakennettiin omarahoituksellisesti ja toinen puoli n. 9 %:n kotimaisella vakuudellisella lainalla Nordeasta tai mikä se silloin oli. Vanhasta talosta ei voitu muuttaa ennen uuden valmistumista.
Myynti ajoittui juuri pankkiromahduksen ”parhaaseen” aikaan ja myynti markkinoilla seisahtui totaalisesti samoin asuntojen hinnat.
Meillä oli myös Helsingin arvopaikalla toinen asunto, joka oli tarkoitus myydä tavoitteena, ettei velkaa ole enää penniäkään.
Hinnat laman seurauksena romahtivat alle puoleen normitasosta.
Lopputuloksena velkaa syntyikin usea satatuhatta markkaa, josta monen mutkan kautta selvittiin.
Omaa syytäkö ? ”Olihan se omaa syytä”, että rakensi perheelleen talon normaalin menettelyin ja hiukan enemmän kuin normaaleilla taskuvaroilla.
Ketkä voittivat ja hävisivät: Jobbarihaaskat tulivat koloistaan. Pankit pelastettiin. Työpaikat haaskattiin. Ulkomaisen velan ottajat, yritykset, menivät konkurssiin. Monet perheet ajettiin pellolle ja hajotettiin. Osa ihmisitä tappoi itsensä.
Siis omaa syytähän tämä kaikki oli – paskan marjat ja mansikat ?
Niihin valuuttalainoihinhan varsin monikin kompastui ja muutenkin kun pankit suorastaan tyrkyttivät rahaa; lainoja otettiin melko suruttomasti kun esim yritys oli vielä aluillaan ja tuotot kysymysmerkkejä.
Minä aloitin 25 000:- limiitillä vaikka pankinjohtaja ihan tarjosikin lainaa. Minun ajatukseni oli, että jos putoan, en ainakaan korkealta putoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_1990-luvun_alun_lama
Tuo lamahan oli 90 – 93 välillä. Ylläoleva linkki aika hyvin kertoilee siitä ajasta ja 91 devalvaatiosta, joka nosti valuuttalainojen arvoa.
Neuvostoliiton romahtaminen koski myöskin melkoisesti Suomen vientituloja; NL:n vienti (bilateraalinen kauppa, maksuvälineenä mm öljy), rassasi n viidenneksen Suomen vientikauppaa.
Kyllä minun pitää vaan myöntää, että ne 90-luvun alkuvuodet olivat melkoisen tiukkaa aikaa yritykselleni, vaikka pieni yritys olikin. Tulihan silloin kokeiltua tuota Eestiin rekisteröintiäkin; loppupelissä homma oli tappiollista joskaan ei aivan suurin summin.
Silloin 90-luvun alussa moni iso yritys irtisanoi työntekijöitään ja tarjosi tilalle aliurakointia, vierestä katselin kun tuttavani meni tähän koukkuun ja vuodenpäivät tuo kesti ja sen jälkeen kaveri palasi työntekijäksi samaan firmaan mutta huonommalla palkalla.
Semmoista se oli.
Minulla on ollut pari musiikkiliikettä OTO ja musiikkikoulu. Ensimmäinen omassa kiinteistössä- tulos jäi jonkin verran plussan puollelle.
Sitten toinen F-Musiikkiliike hyvällä paikalla aina vuoteen 1988 saakka. Se oli koettelemusten paikka, koska pääomaa oli sidottu varastoon, ei pankkilainaa penniäkään. Pianokauppa kävi kuin siimaa, kannoin niitä viikonloput pitkin Etelä-Suomea. Siitä tuli muuten kova ammattitaito, jota on tarvittu muuttojen yhteydessä myöhemmin.
Haistoimme, että jotain on tulossa, koska me kauppiaat olimme myyneet Suomen täyteen pystypianoja ja digisoittimet näyttivät valtaavan alaa. Levykauppa tyssäsi kun CD:t ym. korvasivat vinyylit.
Varastot piti vaihtaa ja siinä sitä olikin hommaa.
Päätimme myydä liikkeen ja onnistuimme ilman tappioita.
Mitä sitten, jos olisimme jatkaneet v.1988 eteenpäin lamaan – emme onneksi.
Niin, minullahan ei Helsingistä lähtiessäni v 84, ollut muuta omaisuutta kuin Meritullinkadun yksiöni ja siinäkään en itse asunut. Aikanaan sen ostin 135 000:- ja siitäkin suuri osa velkaa. Kohtuullisen hinnan sain ja pesämunan Tammelaan muuttaessani.
Täältä en suostu mihinkään kivikolhooseihin muuttamaan; täällä kun viihtyy.
Tässä on tosiaan eri asioita jotka usein sekaantuvat.
Aiheuttiko Ahon hallitus laman? Ei aiheuttanut.
Oliko heidän pakko tehdä erittäin kovia päätöksiä? Kyllä.
Oliko heidän välttämätöntä ajaa tuhansia itsemurhaan? Ei.
Samoin kun nyt ei Marinin hallitus koronaa aiheuttanut, ja tunnustetaan sekin että he ovat hyvin vaikeassa paikassa – mutta kannattiko heidän laiminlyödä kansainvälisiä ohjeita näin pahasti? Tulevaisuus voi kertoa, että ei olisi kannattanut.
Kiina osoitti, että nopeat ja jyrkät toimenpiteet tehosivat.
Italia ja Espanja ovat osoittaneet, että lepsuilu tappaa.
Marinin hallitus yritti lepsuilla ja joutui kääntämään päänsä.
Kuitenkaan se ei näytä ymmärtävän tuota jyrkkien toimenpiteiden hyötyä täysin selvästi, kun ei jo sulkenut baareja, yökerhoja, hiihtokeskuksia ja muita riskiä massiivisesti lisääviä paikkoja.
On turha jauhaa ikärasismista, mutta yli seitenkymppisiä ei pidä syyllistää, koska merkittävin levittäjäryhmä ovat nuo nuoremmat kaiken lajin matkailijat ja bile-baarikärpäset.
Jonkun mielestä on paniikin jauhamista koittaa ennakoida tarpeellisia toimenpiteitä.
Valitettava tosiasia on kuitenkin, että on myöhäistä sitten, kun paskat ovat housuissa.
Jokin toimenpide, kuten Uudenmaan asettaminen poistumiskieltoon, voi ehkä olla hieman liioiteltu.
Se pieni liioittelu on kuitenkin pienempi paha kuin se, että jälkikäteen todetaan, että olisi sittenkin pitänyt.
Näyttää siltä, että jälkiviisastelu taas kerran on se paras viisauden laji. Vahingollisin viisastelija on HUS:in hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen, joka nyt kertoo, mitä 2 viikkoa sitten olisi pitänyt tehdä.
Miksi ei tuossa asemassa sitten saa tehdyksi oikeita asioita eikä soita palstoilla suutaan. No, ei ole ensimmäinen kerta hänen suustaan.
Parhaat voimat mitä on tällä hetkellä saatavilla ja, joilla on valtaa myös tehdä, tekevät vastuullisia päätöksiä tässä hetkessä.
Parhaat ovat suhteellinen määritelmä, kun päätöksiä näköjään kuitenkin on tehty takapainoisesti eikä yhtään etupainotteisesti.
Kaikenlaisten turistikeskusten, juottoloiden ja minkä tahansa kokoontumisjuttujen sulkeminen välittömästi olisi tällä hetkellä järkevää.
Ostarit kiinni lukuunottamatta ruokakaupat ja apteekit.
Ravintoloille puolestaan laitettava selkeä määräys, että ruokaa saa toimittaa ulos, mutta sisällä ei istuta syömässä.
Saattaa myös olla, että tuo Uudenmaan tai hieman suppeamman alueen liikkumisrajoitus olisi järkevää.
Kiina on osoittanut, että nopeat karanteenitoimet ovat tehokkaita ja Ruotsi koittaa osoittaa täysin päinvastaista.
Olen nyt muutamia kansainvälisiä tutkimuksia lukenut aiheesta – ihan oikeista medioista – ja vaikuttaa siltä että tosiaan tuo ”lievennys” strategia ei voi toimia tämän taudin kanssa, eli se jossa lykätään epidemiapiikkiä pidemmälle ajalle. Se on täysin tehoton. Samoin laumasuoja on täysin, tai lähes täysin tehoton.
”Hammer and Dance” malli on se mitä suositellaan, eli n. kolmen viikon ajan äärimmäiset rajoitukset. Siis aivan äärimmäiset. Sen jälkeen voi rajoituksista poistaa pääosan, oikeastaan vain suuret yleisötilaisuudet täytyy jättää pitämättä kunnes on rokote.
Uteliaille lisää luettavaa (pienellä varoituksella: tuon lukemiseen menee ainakin vartti)
Päättäjämme ovat varmaan hyvin perillä viimeisimmästä tiedosta muruineen. Mutta kenellään ei ole varmaa tietoa siitä, miten ja missä järjestyksessä kaikkien yhteiskuntatoimintojen kanssa pitää edetä. Pöljimmät levitystoiminnot pitää saada heti kiinni ja saatanmoiset sakot rikkojille.
Minun on kyllä todella vaikea ymmärtää opetusministeriön lievennystä 1-3 luokkalaisten lähiopetuksen suhteen, kun samaan aikaan Suomessa suurimmat tartunnan saaneet ikäryhmät ovat nuoria ja nuorehkoja aikuisia.
Mihin ikäryhmään 1-3 luokkalaisten lasten vanhemmat todennäköisemmin kuuluvat?
Paska juttu sekin, mutta mitä kaikkineen pitää tehdä? Saksassa meidän likat ovat kaikki etäopetuksessa 1- 6 lk ja vanhemmat myös etätyössä.
En mitenkään erityisesti nauti hallituksen kritisoinnista poikkeustilan aikana, mutta vaikuttaa hieman siltä että siellä ollaan ehkä vähän ujoja tekemään niitä todella ikäviä päätöksiä, joista olisi lopulta eniten hyötyä.
Olisi kiinnostavaa tietää miksi.
Oletko seurannut, miksi näin tehdään ? Marin sen kertoi ennen viikonvaihdeta. Odotas maanantaita.
Viisaita politiikan ja kansanedustuslaitoksen neuvojia täällä kyllä riittää, samoin kuin Suomen puolustuspolitiikan tuntijoita ja asiantuntijoita. Poikkeustilaolosuhteistakin heillä on näköjään todella vahvaa osaamista, … näyttäisi siltä.
En vain omalta osaltani pystyisi sanomaan, miten nykytilanteessa tulisi toimia, minulla kun sattumoisin ei ole minkäänlaista asiantuntijakaartia, joiden kokemuksiin ja asiantuntemukseen nojautuisin; joten jätän neuvomisen asiantuntijoiden hoidettavaksi.
Kalle, olen pitkälti samaa mieltä, mutta kyllä asiantuntijoidenkin ulostuloja on lupa arvioida ja jopa arvostella.
On myös hyvä huomata se kuinka erimielisiä asiantuntijat ovat keskenään ja kuinka suuria eroja eri instituutioiden asiantuntijoilla on keskenään.
Minun on kovin vaikea uskoa sitä, että pelkästään meidän THL:llä olisi juuri se kaikkein korkein asiantuntemus ja nähtävästi esim. WHO:n asiantuntijat ovat saaneet asemansa arvonnan seurauksena.
Eilen julkaistiin uutinen jossa THL:n pääjohtaja toi julki sen, että koronavirusta voi tartuttaa myös oireeton henkilö. No sama asia oli esillä Pirkan bolgeilla jo vajaa kaksi viikkoa sitten, eikä kyse ollut edes tuurilla tehdystä arvauksesta vaan jonkinasteisesta yleisestä tiedosta ja todennäköisyydestä. THL:n mukaan tämä ei ollut vielä tuolloin mahdollista, ei vaikka asiantuntijatkin antoivat THL:n kannasta poikkeavia lausuntoja ja näin ollen THL rikkoi kyllä vähintäänkin varovaisuusperiaatetta.
THL:n asiantuntijoiden ammattitaidossa on todellakin kyseenalaisia piirteitä ja heitä saa arvostella.
Tammikuussa nämä väittivät, ettei Suomeen tule epidemiaa, vaikka se on kaiken todennäköisyyden mukaan likimain mahdoton asia, jos tauti yleensäkään leviää maailmanlaajuisesti.
Mistä nämä silloin ”tiesivät”, että sellaista ei tule tapahtumaan?
Ei tarvita kovin kummoista ammattitaitoa, kun tietää aiempien pandemioiden levinneisyyden koko maailmaan.
Älymystöä ei eduskunnasta tällä erää ei löydy.
Muussa tapauksessa olisi jo osoitettu syyllistä eli ilmailuturismia, joka teki pandemian mahdolliseksi.
Ilmailuturismi olisi lyöty lättänäksi jo sen aiheittamien kulttuurivahinkojen, ympäristötuhojen ja ilmastovaikutusten takia.
Höntit tiedemiehet eivät ole osanneet arvioida ilmailun ja maaliikenteen välistä haittakerrointa kulutettua hiilitonnia kohden.Lentoliikenne täsmäsijoittaa vesikaasun, hiilifioksidin ja typpioksiduulin sinne, mistä siitä on eniten haittaa. Maaliikenteen muodostama hiilidioksidi ja vesikaasu jää suurelta osaltaan nousematta yläilmakehiin. Ja katalysaattorit pienentävät typpioksidulin määrää.
Poliitikkojen päätä ei järki juuri pakota ja Trumppi on täysi tollo.
Turisti-ilmailua ei saa millään lailla tukea, vaan pikemminkin se pitää polkea niin maahan, ettei se enää ikinä nouse.
Kyllähän se tietenkin on niin, että asiantuntijoita lienee joka lähtöön ja kyllä olen samaa mieltä, että asiantuntijaakin saa kritisoida.
Periaatteessa kuitenkin luotan, niin maanpuolustusasioissa kuin terveydenhoidossakin ensi sijassa asiantuntijoihin.
Ja sitten tuo HUSsin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen, joka muka tietää tarinan jälkiviisaana mitä olisi pitänyt tehdä.
Tietää ainakin paremmin kuin hallitus…
Tälle päivälle povataan ravintoloiden ja baarien sulkemiskäskyä, suljetaanko tasavertaisuuden vuoksi myös Alko?
Toisaalta en olisi yllättynyt vaikka Alko oltaisiin jo suljettu aiemmin, kun ajatellaan suomalaista alkoholipolitiikkaa noin yleisemmin.
Sulkemisesta ei toki voisi ilmoittaa vuorokautta etukäteen, koska se synnyttäisi valtavan ryntäyksen Alkoihin kautta maan.
P.s. vähän ”kieliposkessa” pohdittua.
Alkon valtio sulkee viimeisenä…