- Tästäkin kriisistä selviää ykkösenä ns. perusteollisuus ja peruspalvelut, jotka ovat kilpailussa pärjänneet. Tärkeimpänä on ruoka, vesi, energia, terveyspalvelut ja rahoitus. Jos ruoka loppuu, kaikki muu on turhaa.
- Valtiot, jotka ovat hyvin organisoituja ja johdettuja ja, joilla on oikeudenmukainen verokanta tukenaan. Tässä mitataan myös ns. hyvä johtaja, huono johtaja, hyvä diktaattori ja huono diktaattori.
- Valtiot, joita valvoo riippumaton ja ammattimainen julkinen sana.
Yritysmaailma perusteollisuuden jälkeen menee pääosin uusiksi.
Nousijoita todennäköisesti tulevat olemaan: laadukas lähiruoka, lähimatkailu, harrasteviljely, muu omatuotanto eri tuotealueilla, tapahtumateollisuus, ulkoiluun ja liikkumiseen liittyvät harrastepalvelut, maaseudun asuntokauppa, kierrätyspalvelut, edulliset pienipäästöiset kulkuvälineet, juna- ja bussiliikenne, lähijakelupalvelut. Terve rakentaminen ja sen työllistämiseen liittyvä osaaminen.
Yleensä se kotimaanteollisuus, joka on pitänyt osaamisen omissa käsissään.
Tietotekniset elämää helpottavat palvelut, etäkoulutuspalvelut kuten neuvonta, uudet ratkaisut, konsultointi, innovaatio”teollisuus”,
Suurimmat ongelmat kohtaa massatuotteiden tuontiteollisuus laajalla alueella kuten tekstiilit, halpa hömppä. Mutta myös tuotteiden myynti, jossa varaosakomponentit ovat täysin riippuvaisia kaukomaiden tuotannosta. Ja, niitä on paljon teollisuudessa ja kaupassa. Ne ovat voitettavissa, jossa nopeimmat osaajat saavat tuotannon käyntiin lähialueilla, EU:ssa ja kotimaassa.
Mutta, miten yksilötasolla ? Rikkaat, rakkaat, köyhät, terveet, sairaat, nuoret, vanhat, maalaiset, kaupunkilaiset ?
Minä kun en ole perehtynyt noihin teollis-/tuotannollisiin asioihin, en liioin IT-alaan mutta tämänkin aamun uutisoinnista kyllä näkyy, että henkilökohtaisia tragedioita lienee odotettavissa; työttömyys, asuntolainat, yli oman varallisuuden eläminen … jne.
Yksittäisen kansalaisen osalta ei oikein hyvältä näytä. Tosin siltäkin osin, arvostan meidän toimivan hallituksemme toimenpiteitä.
Osa meidän blogisteistammekin murehtivat Trumpin, Putinin ynnä Kim:n toimenpiteitä.
Minä kun maanläheisenä ihmisenä aina, niin palvellessani Pv:n riveissä (perusyksikö vääpeli muuten on melkoinen luottohenkilö varusmiehelle, tietenkin päällikön ohella) kuin kauppiaanakin, tulin varsin usein kuulemaan pienen kansalaisen murheita.
Isäni aikanaan sanoi mielestäni melko kuolemattomasti; yrittäjän tulee huolehtia asuinyhteisönsä vähäosaisista, sieltä yrittäjä saa ehkä motivoituneimmat työntekijänsä.
Nämä asiat sitten nuoruudessani konkretisoituivat ihan omallekkin kohdalleni.
Se on ”taivahan” tosi, että monelta työpaikka menee alta ja siitä on vakavia seuraamuksia, kun sen alan työpaikat eivät enää palaa.
Ei kannata maalailla turhan tummia pilviä, suomalaisilla on ollut pahoja kriisejä ja aina sitä on selvitty. Ihminen on siinä mielessä kumma ”otus”, kun se oppii aina uusia asioita.
Nyt tarvitaan vaan eri tohtorit lääkkeineen, ei vanhoja totuttuja reseptejä.
Vienti, tuonti ja tavaratuotanto ei palaa entisiin uomiinsa niin kuin perinteisissä lamoissa. Ei liioin matkailu ja sen palvelut, ei siihen liittyvät ulkomaalaiset.
Meppienkin päivärahat putoavat, kun ei mennä enää Brysseliin tai Strasbourgiin, vaan ollaan etäkokouksissa.
Opetuksestakin osa siirtyy etäopetukseen samoin hyvin moni vanhempi töissäänkin.
jne……
”Vienti, tuonti ja tavaratuotanto ei palaa entisiin uomiinsa niin kuin perinteisissä lamoissa.”
Noin suurella todennäköisyydellä käy. Palautumiseen saattaa kulua vuosikymmen.
Palautumien todennäköisesti tarkoittaa tuotannon palautumista kotimaahan tai EU:iin. Se taas voi olla nopeaa,