Meksikon rajalta: muuri korvasi Vapaudenpatsaan

Mielestäni IL:n n.s. raportti on puhdasta mielipidemanipulointia. Vapaudenpatsaaseen ei liity pelkästän kauniita tapahtumia. Euroopasta tulleet ihmiset valtasivat alkuperäisväestö asuinalueet. Tappamalla puhvelit lähes sukupuuttoon intiaaneilta vietiin saman tein niin ruoansaanti, mahdollisuus rakentaa asunto (tipi) ja tehdä vaatteita. Osan heistä tappoi aseet tai Europasta tuodut taudit.

*

Alma Median (HS, YLE) toimittajien olisi pitänyt tajuta, ettei väestön lukumäärän loputon kasvattaminen ole tie onneen missään päin maailmaa. Esimerkiksi Meksikossa huoltosuhde on kohdallaan, mutta ovat asiat maassa kohdallaan?

On ymmärrettävä että Yhdysvaltoihin eteläisistä valtioista tulleiden ihmisten elinodote on samaa luokkaa kuin maassa jo pitkään asuneiden ihmisten. Latinoiden jatkuva virta maahan ei ratkaise pitkällä aikavälillä huoltosuhdeongelmaa. Heikko huoltosuhde kehittyneissä maissa on seurausta ihmisten eliniän kasvusta. Porukan määrän holtittomalla kasvattamisella maahanmuuton avulla ei ratkaise ongelmia, vaan siirtää ne eteenpäin.

On myös huomattava, että kansakunnan hyvinvoinnin taustalla on maan luonnonvarat ja niiden riittävyys.

Muutama vuosi sitten oli mediassa esillä väite, että Yhdysvaltain viimeisetkin preeriat on laitettu viljelyskäyttöön.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_02_03_vilj.html

Maittain tarkasteltuna laajimmat viljelyalueet on Yhdysvalloilla, Intialla, Kiinalla ja Venäjällä, kullakin runsaat miljoona neliökilometriä. Yhdessä ne kattavat 41 prosenttia maailman viljelyalasta. Lisäksi kolmen muun maan, Brasilian, Australian ja Kanadan, viljelty pinta-ala ylittää Suomen kokoisen alueen. Seitsikolla on hallussaan yli puolet eli 51 prosenttia maailman viljelysmaasta.

******************************************************************************************************

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/28498b61-ef3e-4ba0-8842-c8b22e9e8d95

10.10.2020

Reportaasi Meksikon rajalta: Trumpin muuri korvasi Vapaudenpatsaan USA:n maahanmuuttopolitiikan symbolina

Yhdysvallat on samassa tilanteessa kuin Suomi: huoltosuhde on huolestuttavalla uralla. Samaan aikaan valtiossa käydään suurta maahanmuuttodebattia.

 

4 vastausta artikkeliin “Meksikon rajalta: muuri korvasi Vapaudenpatsaan”

  1. Iltalehden väite: ”Yhdysvallat on samassa tilanteessa kuin Suomi: huoltosuhde on huolestuttavalla uralla.”

    En tiedä, mitä toimittaja tarkkaan ottaen meinaa? Yhdysvaltain talouselämän jatkuva kasvu perustuu siihen, että se saa jatkuvasti nuorta tyävoimaa niin paljon kuin vain ilkeää ottaa. Myös monet yliopistoista valmistuvat ulkomaalaiset jäävät maahan. Lisäksi USA myös houkuttaa sijoittajia ja yrittäjiä.
    Eli USA on juuri päinvastaisella uralla kuin Suomi.

  2. Suomessa:

    http://www.tilastokeskus.fi/tup/vl2010/art_2013-02-21_001.html

    Väestöllisen huoltosuhteen alueittaiset ja kuntakohtaiset erot ovat suuria. Maakunnittain huoltosuhteet vaihtelevat tällä hetkellä Uudenmaan 46:sta Etelä- ja Keski-Pohjanmaan noin 60:een (kuvio 2). Yksittäisten kuntien väliset erot ovat tätäkin suurempia. Asukasmäärältään suurissa kunnissa huoltosuhde on pääosin parempi kuin pienissä kunnissa. Helsingissä on maan pienin huoltosuhde (39,6), kun taas suurin arvo on Yli-Iissä (86,5).

    **********************************************************************************
    Väestöllinen huoltosuhde
    .
    Väestöllinen huoltosuhde ilmoitetaan ei-työikäisten ja työikäisten määrien suhteena: kuinka monta ei-työikäistä kansalaista on kutakin työikäistä kohti jollakin määritellyllä alueella tai koko maassa. Väestötieteilijät laskevat suhdeluvun niin, että ei-työikäisiksi määritellään kaikki alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat. Työikäisiä ovat loput eli näiden rajojen väliin sijoittuvat. Kyse on siis lähinnä väestön ikärakenteen ja sen muutosten kuvaamisesta..
    …………………………………………………………………………………………

    Taloudellinen huoltosuhde

    Taloudellinen huoltosuhde ilmaisee työttömien ja muiden työvoiman ulkopuolella olevien määrän suhteessa työllisten määrään. Edelliseen lasketaan mukaan 0–14-vuotiaat, opiskelijat, ase- tai siviilipalvelusta suorittavat, eläkeläiset sekä muut työvoiman ulkopuolella olevat, esimerkiksi omaa kotitalouttaan hoitavat. Työllisiksi luetaan kaikki 15–64-vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat ansiotyössä eivätkä olleet työnhakijoina.
    .
    Taloudellinen huoltosuhde riippuu merkittävällä tavalla talouden suhdannekehityksestä niin kansallisesti ja alueellisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Siinä tapahtuvien muutosten ennustaminen on tämän vuoksi varsin hankalaa, eikä ennustamista usein edes yritetä. Väestöllinen huoltosuhde on Suomessa pysynyt vuosikymmenten mittaan melko vakaana, mutta taloudellinen suhdeluku on vaihdellut, varsinkin alueellisesti.
    [Lähde: Wikipedia]

  3. Maailmalla:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dependency_ratio

    Eurooppa : 80.6
    Pohjois-Amerikka : 76.2

    **************************************************************************************
    http://www.tilastokeskus.fi/tup/vl2010/art_2013-02-21_001.html

    Uudenmaan 46:sta Etelä- ja Keski-Pohjanmaan noin 60:een
    Helsingissä on maan pienin huoltosuhde: 39,6.

    *****************************************************************************************
    IL:n jutut ovat usein silkkaa ihmisten mielen manipulointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *