Katsokaa karttaa. Torniosta ei ole Gällevareen paljon pitempi matka kuin Rovaniemelle. Rautatiekin on.
Aikojen alusta on selitetty, että Neuvostojoukot yrittivät katkaista Suomen suunnilleen Oulun kohdalta. Miksi? Minkä vuoksi Sallaan, Suomussalmelle ja Kuhmoon oli keskitetty niin vahvat joukot? Minkä vuoksi puna-armeija eteni joulukuun alussa 1939 Savukoskelle ja Kemijärvelle?
Ohjeiden mukaan Ruotsin rajaa ei saanut loukata. Mutta kyllähän kyse oli Ruotsin malmista. Neuvostoliitolle sen käyttöön saaminen olisi ollut mieluisaa mutta sen saaminen pois Saksan käytöstä oli vielä tärkeämpää. Ehkä tämä oli se keskeinen talvisodan syy. Suomenlahden sumppu eli aluevaatimukset Kannaksella olivat veruke. Neuvotteluissa vaaditut alueet menivät ensimmäisenä ja toisena sotapäivänä. Neuvostokenraalit tiesivät, että näin käy.
Rauhanehtoihin 1940 kuului yllättäen Salla ja rautatie itärajalta Kelloselästä länteen. Näiden vaatimusten sotilaallinen merkitys oli pieni Suomea ajatellen. Kysymys oli edelleen Ruotsin malmista eli siis tilanteen niin vaatiessa Pohjois-Ruotsin valloittamisesta.
Hitler ehti ensin valloittamalla koko Norjan huhtikuussa 1940. Siinä vaiheessa Englannin nujertaminen oli epäonnistunut ja sotaretken suunnittelu itään alkoi. Kriittinen puute oli teräs. Kesällä 1940 aloitettu Ranskan tuotanto auttoi aikansa, mutta Ruotsin malmi oli laadullisesti parempaa.
Meillä Suomessa on intetty, ettei Neuvostoliitto mitään pahaa halunnut meillekään 1939, vähän maata Kannakselta vain, ja sekin olisi korvattu tiluksilla toisaalta.
Tämän ajatussuunnan kannattajat sivuuttavat kevyesti Kuusisen hallituksen Terijoella. Jo joulukuun 2. päivänä Molotov ilmoitti Moskovassa Ruotsin lähettiläälle, että he neuvottelivat vain laillisen hallituksen kanssa, eivät Rytin ja Mannerheimin rosvokoplan. Kannaksen aluevaatimuksiin sopi myös perin huonosti eteneminen Koillismaassa ja Lapissa, mikä muuten yllätti suomalaiset täysin, samoin kuin sinne hyvissä ajoin Kantalahden suunnalta rakennettu maantie.
Talvisota päättyi muun muassa länsiliittoutuneiden maihinnousun pelkoon. Britit ovat ajat sitten tunnustaneet, että he aikoivat Suomen auttamisen verukkeella vallata Ruotsin malmikentät.
Rauhan hinta oli raskas, mutta vaihtoehdot olivat vähissä. Sota oli lopetettava kun armeija oli vielä lyömättä. Ranska ja Englanti olivat tarjonneet Suomelle sotilaallista ja materiaalista apua, mutta virallista avunpyyntöä ei tullut koskaan. – Mannerheim olisi sanonut, että ensinnäkin joukot eivät ehdi ajoissa ja toiseksi Skandinaviasta tulisi teurastuskenttä. Ilmeisesti Mannerheim ja ylin sodanjohto kävi kovaa peliä Stalinia vastaan jokerinaan Englanin ja Ranskan sekaantuminen sotaan. Stalin, vaikka oli julma ja kova mies, ei ollut tyhmä. Vaikka hän oli kärsinyt kirvelevän arvovaltatappion, hän luultavasti ymmärsi että välirauhan solminen olisi hänellekin pienimmän riesan tie – pääpaino sanalla ”väli”rauha.
————————————-
Kirjoitukseni lähteenä olen käyttänyt poislukien viimeinen kappale: Jukka Kemppinen blogi-sivusto 11.3.2012, blogin otsikko sama kuin tässä. J.Kemppinen on fil.tohtori, kirjailija, etc., syntynyt 1944.