Tarvitsemme Yhdysvaltoja – vaan millä hintaa?

On kiistatonta, että Euroopan maiden turva sotilaallisessa kriisissä tulee Atlantin toiselta puolen. Yhdysvaltain ja EU:n/Euroopan yhteistyö on syvää ja historiallista – mutta mikä on sen hinta? Trump on kova tekemään diilejä, vaan pitäisiköhän meidänkin joskus tarkistella diilin ehtoja?

Luota maahan, luota johtajaan

Kun Trumpin toimia kritisoidaan ja ihmetellään, moni muistuttaa että hän itse asiassa toteuttaa vaalilupauksiaan asianmukaisesti. Tämä voi olla totta, vaan entäpä valtion antamat lupaukset? Ehkäpä Trumpin omiin lupauksiin voi todella luottaa, mutta niiden toteuttamiseksi hän on pyyhkinyt takamustaan isolla pinolla valtion antamia lupauksia. Mikäli valtioiden välisiin sopimuksiin ei voi lainkaan luottaa, kuinka voimme kuvitella tekevämme yhteistyösopimuksia vastedes? Toki muuallakin maailmassa päättäjät joskus peruvat edellisten vallanpitäjien sopimuksia, mutta harvoin sitä tehdään näin järjestelmällisesti, näin metodisesti sopimuksen muut osapuolet ohittaen.

Pieni pala, suuri valta

Eräs Ison Britannian maineikkaimpia tietotekniikan vaikuttajia Herman Hauser kommentoi taannoin Trumpin Kiinan vastaisen kauppasodan toimia. Hän viittasi aikoinaan perustamaansa ARM Holdingsiin, joka nykyään lisensoi sirut käytännössä kaikkiin älypuhelimiin maailmassa. Hyvin pieni osa yrityksen tuotekehitystä on tehty USA:ssa, mutta sen johdosta Trump voi pakottaa Brittilässä toimivan yrityksen noudattamaan kaikkia kauppasodan käskyjä. EU:lla tai Britannialla ei ole mitään sananvaltaa asiaan. Hauser epäilee tällaisen toiminnan johtavan ajan myötä tuotekehityksen pakenemiseen pois Yhdysvalloista.

Vastaava ilmiö nähtii Iran-sopimuksen tuhossa. Irania voi valtiona kritisoida mitä moninaisimmin tavoin, mutta tätä sopimusta he noudattivat tarkkaan myös silloin kun Trump repi sen palasiksi. EU halusi jatkaa sitä osaltaan, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Kaikki läntisen maailman rahaliikenne kulkee jenkkilän kautta, jolloin yksikään länsimainen yritys ei voi jättää heidän vaatimuksiaan huomiotta. Jälleen EU:lle jäi nöyrän perässähiihtäjän asema. Jos Trumpin ja Iranin vihanpito eskaloituu pahemmaksi, jää EU:n vastuulle myös huolehtia pakolaiskriisistä, terrorismin kasvusta ja jälleenrakennuksesta. Tiiviisti ilmaisten, tämä ei ole reilua – se on kiristystä. Kiristys on huono pohja kunnioittavalle yhteistyölle.

Seuraavaksi maksaa kuluttaja

Tuorein kiista on siis Kiinan kanssa. Jenkeissä vaikutus on pienempi, sillä Huawein matkapuhelimia ei siellä ole myyty ja koko puhelinmarkkina on erilainen. EU:ssa Huawein myynnin lasku luo mantereellemme suvereenin monopolin jota johtaa Samsung. Ei Samsung sinänsä huono merkki ole, mutta mitä kuvittelette tapahtuvan hinnoille tai laadulle kun kilpailu loppuu? Jos sodan vaihteita kiristetään entisestään, aletaan laskemaan rahoja miljardeissa ja menetettyjä työpaikkoja sadoissa tuhansissa.

Olen tekstin lopussa samaa mieltä kuin alussa: NATO on Euroopan suoja ja Yhdysvallat sen sydän. Yhdysvallat ei ole yhtään sen vähempää liittolaisemme kuin aiemmin, mutta ailahteleva presidentti on osoittanut yhteistyön arat paikat. On korkea aika ryhtyä pelastamaan yhteistyön henkeä, rakentaen se kestämään myös tohelompia johtohahmoja.

19 vastausta artikkeliin “Tarvitsemme Yhdysvaltoja – vaan millä hintaa?”

  1. P.S. Pahoittelen pientä poissaoloa muutaman päivän ajan, olin viikonlopun valokuvaamassa ja siihen touhuun meni paitsi monta päivää valmistelua ja kolme tekemistä, myös kaikki mahdollinen energia. Mutta ainakin ylitin itseni muutamaan kertaan.

  2. Ajatuksia herättää Trumpin suhtautuminen Venäjän pieniin reunavaltioihin, kuten Suomeen. Kun iso ”käyvät kauppaa” siinä ei taida pienet maat olla minkään arvoisia. Meillähän on kokemusta, kun Hitler oli valmis antamaan mm. Suomen Stalinille. Onneksi saimme kostaa Hitlerille, kun Risto Ryti teki sen kuuluisan lupauksen, että Suomi ei tee erillisrauhaa Stalinin kanssa. Suomihan petti Hitlerin ja Ryti otti henkilökohtaisen vastuun asiasta.

  3. Vaaran merkkejä on 4-5 joista yksi on kauppasota isojen kesken. EU:ta nakertaa Britit ja Turkki joista molemmista nauttii Venäjä. Maahanmuutto vaikeuttaa koko EU:ta. Väestön liikakasvua ei oteta tosissaan. Antin hatara hallitus nojaa työllisyyden kasvuun ja ilmassa on päinvastaisia merkkejä. Maailmanvaltias USA on epävakaissa käsissä kääntymässä yksinomaan oman edun tavoitteluun. Nouseeko Kiina ykköseksi? EU on sitonut itsensä Venäjän energiaan? Paljon on kysymyksi?

  4. Monenkaltaista liikehdintää on maailmankartalla poliittisesti kuin tavallaan etsien ”uusia virtauksia tulevaisuuteen” – Suomessakin.
    Jotenkin pitkässä poliittisessa 🏃 juoksussa” trumppilaisuus” on toistaiseksi kirjoittamatonta ”lakitekstiä” 😉 maailmankuvalle kokonaisuudessaan.

  5. Jos Trumpin avustajat eivät paina jarruja kauppasodalle, tämä sisäänpäin kääntyminen johtaa heillä suuriin tappioihin. Investoinnit korkean teknologian yrityksiltä vähenevät. Jos haluaa saada maahansa rahaa maailmalta, ei sovi laittaa ovia kiinni maailmankaupalta.

      1. Trumpin aikana USA on varsin johdonmukaisesti tukenut mm. Baltian maita ja Puolaa – jotka ovat hoitaneet puolustusvelvollisuutensa (esim. puolustusmäärärahat ovat vähintään 2% BKTstä, kuten pitää olla).

        Trumpin aikana USA on viimeinkin toimittanut Ukrainalle moderneja panssarintorjuntaohjuksia Javelin ja nyt toimitettaneen muitakin ohjuksia.

        Trumpin aikana laitonta kansainvaellusta ja huumeiden vyöryä USAn alueelle edes yritetään hillitä.

        Trumpin aikana Kiinan alle normaalien tuotantokustannusten tapahtuvaa polkumyyntiä Kiinasta jenkkilään pyritään hillitsemään.

        Iran on kiihkoislamilainen terroristivaltio, jonka tavoitteena on tuhota Lähi-Idän ainoa oikea demokratia Israel. Trump tukee Israelia.

        Eli hyvääkin on.

  6. Ihan totta puhuu Juhani – mutta se ei poista perushaastetta: jos valtion sopimusten arvo on nolla, mikä on kyseisen valtion arvo?

    Uskon kyllä jenkkilää paremmin tuntevia tutkijoita, analyytikkoja ja kirjailijoita jotka totesivat Trumpin todellakin vastaavan siellä hurjaan tarpeeseen. Jenkeillä on oikeus valita sellainen päättäjä, tietenkin. Mutta jos hän tekee muun maailman elämän vaikeaksi, meidän on myös reagoitava asianmukaisesti.

    1. Kyuu, tietääkseni Trumpin USA ei ole aikuisten oikeasti rikkonut yhtään tärkeää sopimusta, jota toinen osapuoli ei rikkoisi.

      Esimerkiksi uhoaminen, että USA ei auta NATO-liittolaisia, jotka eivät täytä sopimusta 2% BKTstä puolustusmäärärahoja on positiivinen uhoaminen – puolustusmäärärahoja nostetaan. Ei USA todellisuudessa ole rikkonut NATO-sopimusta.

      Ohjussopimusta ryssälän kanssa on pitkään rikkonut rysssälä, joten on ihan luonnollista, että Trumpin USA irtisanoi sen sopimuksen.

      Iran taas on imperialistinen, kiihkoislamilainen terroristijärjestö …

  7. Yhdysvallat kutistuu pikkuhiljaa muiden suurvaltojen kasvaessa. Kiina vaikuttaa jo hyvin paljon mm Afrikassa, se vaikuttaa myös Pohjolassa. Ei ole oieastaan maanosaa missä se ei lisäisi vaikutusvaltaansa.

    Trump on ahne, lyhyellä tähtäimellä ajatteleva armeijaa käymätön röyhkeä liikemies, sitä ei kiinnosta lopulta kuin oma napa.

    Monet narsistit kokee samaistuvansa Trumpin tapaan toimia, kun vastuu on lopulta vain itsestään ei muiden kohtalo merkkaa mitään.

  8. Juhani, Iran on todellakin kiihkoislamilainen paska, mutta he noudattivat sopimusta, kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan.

    Ilmastosopimus, Israel-asiat, monet Amerikan maiden sopimukset… kyllä Trump on niitä repinyt palasiksi minkä ehtii.

    Ja USA häviää tässä pitkässä juoksussa ja tästä on niin moni talouden tuntija samaa mieltä. Luottamus häviää. Hetkellisesti voi tulla etua, mutta pitkässä juoksussa investoinnit kärsivät.

    JA kun näin käy, USA ei enää ole yhtä vahvassa asemassa turvaamaan Eurooppaa Venäjän uhittelulta. SIKSI minä olen huolissani.

    1. Kyuu, olen vakaasti sitä mieltä, että se ilmastosopimus pitääkin repiä.

      Ilmastonlämpenemishuijauksen avulla huijarit pistävät suuret rahat taskuunsa meidän muiden kustannuksella.

      Israelin suhteen Trump on aivan oikein Israelin puolella – eikä Israelin islamistivihollisten puolella.

  9. On hyvä, että samasta asiasta voidaan olla sivistyneesti täysin eri mieltä.

    Trumpin twiittailudiplomatia on ihan perseestä, mutta hän ajaa myös ihan oikeitakin asioita. Trump ei myöskään vaihda mielipiteitään ja tavoitteitaan tilanteen mukaan – vaan presidentiksi päästyään ajaa juuri niitä asioita, joita lupasi ajaa ehdokkaana.

  10. Trump on narsisti. Tunnetusti narsistit pitävät toisten narsistien puolta, tämä on tutkittu tosiasia.

  11. Juhani, puhumme hieman eri asioista. On toinen asia se mikä on sopimuksen hyvyys tai vastapuolen moraalinen taso. Toinen asia on se voiko sellaiseen kumppaniin luottaa joka ei kunnioita sopimuksiaan.

    Liian moni maailmanpolitiikan tuntija, bisnesjohtajat pitkin länsimaita ja muut asiantuntijat varoittavat että Trump tuhoaa maansa luotettavuuden bisneksen silmissä. Se on kuoppa josta ei helpolla nousta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *