Sinne meni vasemmisto ja oikeisto

Tuon tuosta esitetään että vasemmisto ja oikeisto ovat menneen talven lumia puoluepolitiikassa, eikä näitä termejä enää tarvita. En tietenkään rohkene ryhtyä vastarannan kiiskeksi, vaan osoitan länsinaapurimme avulla että asia on just det.

Mitä tahansa paitsi sitä mitä haluamme!

Ruotsin hallitussoppaa koitettiin keittää pari kuukautta sitten paikallisen maltillisen oikeistopuolueen eli ns. Ruotsin Kokoomuksen johdolla. Pääministeriehdokas Ulf Kristerssonin yritys kaatui, koska oikeistoblokki ei hyväksynyt ajatusta oikeistolaisesta hallituksesta.

Tänään uutisoitiin demaripohjaisen hallituksen murheista, kun pääministeri Stefan Löfven ei saanut hallitukselleen tukea. Tällä kertaa ongelma oli puolestaan siinä, että vasemmistoblokki ei hyväksynyt ajatusta vasemmistolaisesta hallituksesta.

Vielä kerran!

Kerrataanpa. Oikeistohallitusta vastustaa oikeistoblokin oikeistolaista politiikkaa ajava jäsen, perusteenaan pelko siitä että hallituksesta tulee oikeistolainen. Oikeistoblokin oikeistolaista politiikkaa ajava puolue sen sijaan hyppäsi tukemaan vasemmistoblokin vasemmistolaista politiikkaa, mutta sen puolestaan kaatoi vasemmistopuolue. Ruotsissa siis hallitukset eivät suinkaan kärsi opposition tai kilpailevien puolueiden ongelmista, vaan hallitustoiveet kaadetaan omien toimesta.

Jos siis vasemmistolainen hallitus on ongelma vasemmistolle ja oikeistolainen hallitus ongelma oikeistolle, eiköhän voida haudata nämä termit samaan arkkuun ruotsalaisen sotamenestyksen kanssa. Heja Sverige!

14 vastausta artikkeliin “Sinne meni vasemmisto ja oikeisto”

  1. Kyuu, nyt Sinä taisit irrotella pikkuisen. 🙂

    Nähdäkseni Ruotsin hallituksenmuodostamisessa on selvästi näkynyt kaksi ongelmaa:

    1. Ruotsidemokraatit ovat saaneet vaaleissa hyvin merkittävän kannatuksen, mutta ”kukaan” ei halua leikkiä heidän kanssaan samalla hiekkalaatikolla.

    2. Demarit & Co saivat sovittua hallitusohjelman, mutta kun se on Ruotsin kommareiden mielestä liian oikeistolainen, niin koalitio ei saa Ruotsin parlamentissa riittävää tukea.

    —–

    Voi olla, että yksinkertaistin asioita hieman, mutta monimutkaisia asioita on pakko yksinkertaistaa. Pitää nähdä metsä puilta.

    1. Olisi ruotsalaisille oikein, ettei tuokaan koalitio hallitusta tee.
      Tuloksena olisi loppujen lopuksi uudet vaalit, ruotsindemokraateille vielä suurempi potti ja muille järjetön päänsärky.

    2. ”Pitää nähdä metsä puilta.”
      Näköpiirissä uudet vaalit. Lahkeet ja hameenhelmat kuitenkin lepattavat, koska pelkäävät ruotsidemokraattien kannatuksen nousua.

      Ehkäpä Kalle Kustaa tekee kustaakolmannet ja kaappaa ylivallan.

  2. Juhani, toki irrottelin, siksi avainsanoissa on ”keventävä”. Joskus pitää vähän keventää.

    Tosiasia kuitenkin on että oikeistoblokin hallitus kaatui oikeistoblokin vastustukseen ja vasemmistoblokki on kaatumassa vasemmistoblokin vastustukseen. Toki on taustalla monia juttuja mutta silti tuolle on pakko nauraa. Muuta ei voi.

    Villi kortti: ”kepu pettää aina” näkyy olevan vakio myös Ruotsissa. Ehkäpä jos kepu vaihtaisi blokkia ja siten tekisi tilaa oikeistoblokkiin ruotsidemokraateille, siitä voisi ensi vaaleihin syntyä rehellisempi blokki.

    1. Juurikin näin. Eikä ole enää sitä YYA aikaista perinteistä vasemmisto rakastaa Venäjää, kun nykyään se on yhtähyvin oikeisto rakastaa Venäjää, tai oikeastaan se on ihan sama kenet se saa nykyään pihteihinsä… Sitten viedään kuin litran mittaa…

  3. Nii, maailma on muuttunut paljon. Ennen oli selkeitä ihmisryhmiä ??
    Kun katsotaan tätä päivää ja sen menoa huomataan jotain, taikka sitten ei.

    Aamulla kun henkilö menee töihin, hän kuuluu työväestöön.

    Päivällä, palkkansa tienattuaan, hän menee kauppaan ostoksille. Hänen kauppaan tuomasta rahasta saa moni ihminen palkkansa.
    Eli hän onkin työnantajan asemassa.

    Illalla kotona makkaraa purekellessa hän päättäkin tarkastella netissä kuinka sijoitukset tuottaa. Ja hyvin tuottaakin.
    Eli hän on sijoittajan asemassa.

    Elikkä, mihin ”yhteiskuntaluokkaan” kyseinen henkilö mukamas nyt sitte kuuluisi??
    Oikeisto, vasemmisto, keskusta ??
    Mun näkemys on ettei henkilö kuuluu mihinkään luokkaan.
    Hän on Suomen kansalainen ja se riittää ????

  4. Ruotsalaisille ominainen diskuteeraaminen on saavuttanut aivan uudet mittakaavat.

  5. Jos edelleen on olemassa oikeisto ja vasemmisto niin ihanteiden ja aatteellisten tekijöiden pohjalta ei jako toimi vaan pikemminkin sen mukaan että onko ihmisellä käytettävänään vähän vai paljon rahaa.

    Mikan viittaus ruotsalaisten tapaan diskuteerata niin tuleepa vaan mieleen että voidaanko siinäkin mennä överiksi. Jos mittarina on Ruotsin taloudellinen hyvinvointi niin tähän asti on maata diskuteeraamalla kehitetty paremmin kuin montaa muuta maata ihan naapurostossakin..

  6. Oikeisto ja vasemmisto ovat edelleen aivan selvästi olemassa.

    Oikeisto haluaa vähemmän veroja, vähemmän julkista sektoria, vähemmän sääntelyä. Lisää valtaa yksilölle päättää omasta elämästään ja tulevaisuudestaan.

    Vasemmisto päinvastoin.

    Suomessa vasemmistoa ovat selvästi vasemmistoliitto, demarit ja vihreät. Oikeistoa Suomessa ovat selvästi Kokoomus ja KD.

    Esimerkiksi persuista ei ota pirukaan selvää mitä ne ovat oikeisto-vasemmistoakselilla. Kepu taas on kepuleiden etujärjestö.

    1. Kepulit on hyvin samanlaisia kuin kokoomus, oikeistoa ne on nekin. Puolueohjelmassa on eroavaisuuksia ja mielipiteissä mutta selvää oikeistoa, suurin osa kepuleista on yrittäjiä.

  7. ”Jos siis vasemmistolainen hallitus on ongelma vasemmistolle ja oikeistolainen hallitus ongelma oikeistolle, eiköhän voida haudata nämä termit samaan arkkuun ruotsalaisen sotamenestyksen kanssa. Heja Sverige!”

    Toi ny mitää ihmeellistä.

    Täällä ruattalaine äärinationalistinen rasistipuolue vastustaa äärinationalismia ja rasismia, toki ei omassa toiminnassaan.Callella varmaa alko hermot prakaa ja köpötteli pois milloinkaa enää palaamatta.

    1. Erkoopeen malli antaisi olettaa, että Ruohtiin syntyisi vennopuolue, arapipuolue, somalipuolue ja mitä näitä nyt o. Ruohtipuoluehan on jo valmiina.

  8. Ruotsissa ei maahanmuutosta keskusteltaisi vaikka 100% kansasta vaatisi sitä, siellä ollaan yhä liian kilttejä.

    Vaan kauanko? Tällä viikolla on kuultu ennennäkemättömiä, kun kepun takinkääntöä on kuulemma kritisoitu ”ennennäkemättömän voimakkaasti”.

    Ehkäpä tämän vuoden ruotsalainen ei enää ole niin kiltti kuin viimevuotinen malli?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *