Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen oli jälleen uutisissa saatuaan toisen tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Mielestäni niin tässä oikeustapauksessa kuin henkilössäkin on monta kohtaa mihin voi tarttua ja valitsen niistä pari. Pyrin löytämään asiasta kaksi puolta, enkä aio tehdä edustaja Tynkkysestä sen paremmin sankaria kuin ilmestyskirjan petoakaan.
Näin kannattaa sanoa – mutta ei ole pakko – vai onko?
Mielestäni kaikki seuraavat pätevät:
- Tynkkysen sanoma islamin ja terrorismin yhteydestä resonoi laajalti. Käytännössä vastaava sanoma on sanottu useasti myös vastuullisten medioiden sivuilla.
- Tynkkynen olisi voinut ilmaista asian tavalla, josta ei tule tuomiota, mutta hän halusi käyttää väkevämpää sanamuotoa. Oletan, että tuomioistuin takertui ilmaisutyyliin varsinaisen sanoman sijaan.
- Jos Tynkkynen olisi ilmaissut asiansa maltillisesti, häntä ei olisi noteerattu, eikä hän olisi nyt kansanedustaja. Vain ärräpäillä pääsee pinnalle, oli aate mikä vaan.
- Nyt annettu tuomio sekä siitä käyty julkinen keskustelu, etenkin siltä osin missä Tynkkystä herjataan todella rankasti nk. punavihreiden taholta, tulee todennäköisesti satamaan hänen ja persujen laariin.
Toisin sanoen, Tynkkynen ottaa usein ilmaisullaan riskin ja se riski on poliittisesti katsoen kannattanut. Voidaan mutkat suoristaen sanoa että hän osti juuri edulliseen 4 050 euron hintaan todella näkyvän vaalimainoksen. Arvelen hänen toimivan jossain määrin strategisesti valitessaan rosoisen ilmaisutyylinsä, mutta toisaalta en kyllä näe hänessä mitään tarkoituksenmukaista ilkeyttä. Tästä varmaan tulee minulle kontillinen sitä itteensä niskaan, mutta mielestäni hänellä on usein pelissä myös todella hyvä motiivi. Joskus toki pinnalle paistaa selvästi viha – kelläpä ei – mutta usein näen hänessä myös hieman nykyajan Karpoa. Toivoisin kyllä että hän ajoin pysähtyisi ajattelemaan ilmaisunsa hedelmiä. Mielestäni hän on aivan tarpeettomasti satuttanut turhan monia.
Toisaalta häntä on hyvin vaikea lukea ja hänen yksipuolinen viestintä tekee siitä vaikeampaa. Ison osan viestinnästään, kuten kommentit tästä tuomiosta, hän jakaa vain lähipiirilleen suljetuissa ryhmissä. Kun olen toisesta asiasta häntä sähköpostitse lähestynyt, hän ei koskaan vastannut ja olen antanut itseni ymmärtää ettei hän muutoinkaan ole kova vastaamaan yhteydenottoihin. Kyllä hän aktiivisesti viestii, mutta selvästikin siinä on monia tasoja ja äärimmäisen vähän kaksisuuntaisuutta – aivan kuten erittäin monilla ammattipoliitikoilla halki puoluekentän. Laajemman viestintästrategiansa osalta hän mahtuu harmaaseen massaan, hyvässä ja pahassa.
Mitä tästä voi oppia? Mihin tämä voisi johtaa?
Päinvastoin kuin persut, en näe tässä tuomiossa mitään suuria mullistuksia tai johdannaisvaikutuksia, enkä taatusti aio asettaa itseäni oikeusistuimen ylle. On totta, että kansanryhmää vastaan kiihottaminen on ikävän tulkinnanvarainen lakipykälä ja on haastavaa erotella sanottu asia, ilmaisun tyyli ja arvioitu motiivi. Vielä haastavampi on laki uskonrauhan rikkomisesta (ns. jumalanpilkkalaki), joka on vielä ontommalla pohjalla, kuten jo muutamat tutkijatkin ovat huomauttaneet. Puhtaasti maallikkona en näe kumpaakaan näistä pykälistä tarpeellisena, sillä kaikki ns. maalliset, vähemmän tulkinnanvaraiset rikkeet näiden pykälien ympärillä sisältyvät jo muihin rikoslain pykäliin. Mutta, tämä on laki ja sitä tietenkin minäkin noudatan. Kansalaisaloitteet aiheista eivät ole keränneet huomiota, eikä eduskunnassa ole muutoshalukkuutta. Persuillekin nämä ovat toissijaisia asioita, mutta toki yksinhän he eivät näille mitään voi. Ounastelen, että tuomioistuimissa nämä tapaukset tulevat vain lisääntymään ja joukkoon päätyy yhä enemmän myös laajemmin tulkinnanvaraisiatapauksia, jotka herättävät kansalaisissa hämmennystä.
Ehkäpä se ydinongelma tässä koko paketissa on, että oikeusistuimista on tehty varsin aktiivisia politiikan markkinoinnin välineitä. Vain aniharva tapaus nk. rikoskynnyksen ylittävistä vihapuheista päätyy oikeuteen asti ja moni on kummissaan miksi yksi vihanpuuskaus johtaa tuomioon kun toista ei edes tutkita. Samalla niin oikean kuin vasemman kärjen ääripäät ovat tehneet näistä pykälistä lyömäaseita ja oikeutuksia ala-arvoiselle käytökselle. Mielestäni tällainen syö oikeusistuimen arvovaltaa.
Valitettavasti minulla ei ole ratkaisua mielessäni muuta kuin jälleen kerran rohkaista jatkokeskusteluun aiheesta. Sivistyneesti. Turha toivo.
Nykyään puolueessa sanotaan mitä sattuu, Soinin aikaan vaan ”harjattiin”, kuulemma.
Kyuu poistatko blogini Maria Ohisalosta?. Ymmärrän nyt että tein avauksen hätiköidysti käyttämällä facebookista löytämääni tietoa.
Poistin. Voit toki poistaa itsekin omat blogauksesi, avaa blogaus ja yläreunasta ”Muokkaa artikkelia” kautta, mutta tein näin.
Pentin kommenttiin, noinhan se vähän on – toisaalta, arvostan enemmän sitä että sanotaan asiat mitä ajetaan, Soini puhui niin helvetisti mutta sillä puheella ei ollut mitään etäistäkään tekemistä sen kanssa mitä hän oikeasti teki. Halla-ahon ilmaisu on karkeaa, mutta se sentäs heijastelee heidän politiikkaa.
HS arvostaa enemmän tunnetun muusikkoa lausumaa kuin omaa arvostelukykyänsä.
Mitä Suomen laki sanoo, ei ilmeisesti kiinnosta enempää Paula Vesalaa kuin HS:ää.
*
HS:n mukaan tuomion perustana oli tämä:
Oikeuden mukaan Tynkkysen Facebook-päivityksessä oli kyse vihapuheen kaltaisista lausumista, jotka eivät nauti sananvapauden suojaa.
Tynkkysen päivityksessä käsiteltiin islamia ja terrorismia. Hän julkaisi kuvia väitetyistä terrori-iskujen tekijöistä ja totesi kuvatekstissä, että ”heitä yhdistää yksi asia: he kaikki palvelevat Allahia”. Tynkkynen on tuomittu vastaavasta rikoksesta myös aikaisemmin, vuonna 2017.
***
Ilmeisesti Tynkkysen olisi pitänyt ilmaista asia jotenkin fiinimmin.
***
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006269157.html
11.10.2019
Paula Vesalan kantaaottava twiitti kerää kiitosta ja haukkuja: ”Viharikoksesta tuomittu ei voi toimia kansanedustajana”
***************************************************
https://www.aamulehti.fi/a/24186099
Perustuslaki sen sijaan sanoo niin, että jos kansanedustajaksi valittu henkilö on täytääntöönpanokelpoisella päätöksellä tuomittu tahallisesta rikoksesta vankeuteen tai vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi alkaa tutkia, voiko henkilö jatkaa edelleen kansanedustajana.
.
Lisäksi eduskunnasta erottamiseen tarvitaan perustuslakivaliokunnan lausunto ja eduskunnan määräenemmistöpäätös.
Mikään tuskin ärsyttää enemmän kuin tämän maailman paulavesaloiden tai maijavikkumaiden moreeliposeeraus.
En voi olla huvittumatta Tynkkysen tuomiosta ja ymmärrän Tynkkysen esittämän vertauksen ”tuomio suhteessa vauvan pahoinpitelyyn” olevan oikeastaan varsin napakka.
Ajatellaan vaikkapa Teuvo Hakkaraisen tuomiota, jos hän olisi sanonut, että 97,5 % viimeaikojen terroristeista on muslimeja, olisiko hän saanut siitä huolimatta tuomion, vaikka kyse on aivan tilastollisesta faktasta?
Todennäköisesti olisi, aivan kuten Tynkkynenkin sai nyt, hän esitti aivan kiistattoman faktan, islamilla on yhteys terrorismiin, vai haluaako joku tämän kieltää?
Elämme ajassa, jossa käytännössä islamilainen valtio kiristää suurta ja mahtavaa EU:ta. Itse asiassa jos asioita oikein ajatellaan samalla tavalla jolla moraalisesti ylivoimaiset ajattelevat kaikesta, joka ei sovi heille, niin EU osaltaan on rahoittamassa Turkin suorittamaa etnistä puhdistusta.
Kyllähän ihmisen pitää tietää onko se rikollista mitä hän sanoo tai tekee vai ei. Muuten eletään mielivaltaisessa yhteiskunnassa.
Epätietoisuus ja epämääräinen rangaistuksen uhka vääjäämättä vähentävät eriäviä mielipiteitä ja valtaapitävien arvostelua. Ja juuri tähähän he pyrkivät.
Tappaja ja rattijuoppo kyllä käyvät eduskuntaan mutta islamin vihaaja – joku raja sentäs!
Täytyy sanoa että jäätävän ikävää pölhöpopulismia tuommoinen, vielä vastuulliselta medialta.
Moderaattori kävi tässä myös, jospa nyt ei tarvisi keskinäistä naljailua taas jatkaa?
Jos pistää vihaksi, pistä kone kiinni ja lähde lenkille.
Suomessa ei saa sanoa kansan kielellä. Sitä sopinee pohtia?