Vanhusten ja nuorten asiat tärkeimmiksi vaaliteemoiksi

Nyt kun on päästy joulun pyhistä ja alkaa arki, niin nyt myös alkaa vaalitaistelu kiihtyä. Vaaleihin on aikaa kolme kukautta ja sinä aikana käydään monia keskusteluja ja väittelyjä sekä vaaltenttejä tv:ssä, radiossa ja lehtien palstoilla. Some tullenee näyttelemään entistä suurempaa roolia vaalikamppailussa.

Mistä sitten keskustellaan?

”Sote-kysymykset voivat nousta keväällä uudelleen poliittisen keskustelun keskiöön. sillä sairaiden ja vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ovat suomalaisten mukaan huhtikuun eduskuntavaalien tärkeimmät asiat.

Tämä käy ilmi KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön sunnuntaina julkistetusta kyselystä, jossa kansalaiset valitsivat 47 asian listalta itselleen tärkeimmät eduskuntavaaliteemat.

Viime aikoina paljon julkisuutta saaneen ilmastonmuutoksen on ennustettu nousevan ratkaisevaan osaan eduskuntavaaleissa.

Tämän kyselyn perusteella ilmastonmuutos on kansalaisille yhdeksänneksi tärkein vaaliteema.” Turun Sanomat

Huomion arvoista on, että ilmastomuutokset ovat vasta yhdeksännellä  sijalla kansalaisten mielestä. Se kertoo, että kansalaiset ovat järkevämpiä, kuin Sipilän hallitus, joka on nostanut ilmastoasiat ykköseksi. Mutta Sipilän tarkoitus onkin vain ilmastoasioilla peittää kaikki säästöpäätöksensä ja muut ikävät asiat se alle.

Vanhusten asia onkin noussut tärkeimmäksi vaaliteemaksi. Vanhuksia on Suomessa yli  miljoonan eli n. 25 % koko väestöstä. Vanhusten hoidosta on puhuttu paljon viime vuosina, mutta tilanne on vain pahentunut.

Suomessa vanhukset ovat päättäjille vain kustannuskysymys ei inhimillisyyskysymys. Suomessa ei vanhuksilla ole ihmisoikeuksia, vaikka Suomi on liittynyt YK:n ihmisoikeusjulistukseen. Liian moni vanhus on syrjäytynyt, kun hoito on täysin retuperällä.

Nyt rakennetaan Turussa kahta suurta tehostetun hoitoasumisen taloa, johon sijoitetaan pienistä viihtyisistä palvelutaloista monta sataa monin tavoin sairasta vanhusta. Siellä heitä ”hoidetaan” ikään kuin liukuhihnalla tehtaassa, jossa puuttuu kaikki inhimillisyys.

Kaikki vanhustenhoidossa lähtee päättäjien asenteista, joka heijastuu koko kansaan. Nykyään se asenne on hyvin kielteinen. Vanhukset nähdään Suomessa vain kustannuksena ja rasituksena, kun vanhukset todellisuudessa ovat voimavara yhteiskunnalle.

Kuinka moni vanhus toimii esim. lastenlastensa päivähoitajina? Kuinka paljon vanhukset maksavat veroja ja ovat kartuttamassa kansantuloa? Kuinka paljon vanhukset voisivat antaa kokemuksiaan elämästä ja työuristaan, jos niitä vain haluttaisiin hyödyntää?

Eivät kaikki vanhukset ole muistisairaita, kuten nuoremmat usein luulevat. Toki heitäkin on, mutta heidän osuus vanhuksista on pieni. Meitä psyykkisesti viriilejä vanhuksia on paljon, jotka voisivat olla hyödyksi monessa asiassa, jos heille vain annettaisiin mahdollisuus.

Vanhuksiin suhtaudutaan Suomessaa nuivasti alkaen ylimmistä päättäjistä. Meitä syrjitään ja suoranaista ikärasismia esiintyy paljon.

Kun nyt on oiken tutkittua tietoa siitä, mistä kansa haluaa keskusteltavan eduskuntavaaleissa, niin toivottavasti myös vanhukset pääsevät mukaan keskusteluihin.

3 vastausta artikkeliin “Vanhusten ja nuorten asiat tärkeimmiksi vaaliteemoiksi”

  1. Vanhukset tulevat tärkeiksi ääniä kalastellessa ja sitten olen pessimisti. Soten myötä nyt tavoite saada säästöjä aikaan. Säästöjä on tehty myös nuorten koulutuksesta. Tulijoiden osalle rahaa löytyy eikä siitä saa puhua.
    Veljeni on Esperin hallitsemassa vanhusten talossa ja saa lääkkeensä sekä puuronsa aamulla. Kerran viikossa järjestävät yhteistilaisuuden viereisessä tilassa. Päivät kuluvat telkkaa katsoen sekä kylkeä kääntäen. En pidä sitä tasoa kovinkaan kehuttavana.

  2. Tulee mieleen Jutta Urpilaisen mesoaminen ministerinä ollessaan. Siitä oli isot lööpit kuinka Jutta moitti eläkeläisiä liian leveästä elämisestä. Jutta kohdisti toimensa Kelan suuntaan ja sitä kautta vaikutti voimakkaasti. Tuet joutui leikkuriin, lääkekorvaukset muuttui rajusti ja niin edelleen. Ja sen hallituksen tekemä suuri eläkemuutos vaikuttaa tänään kaikkien eläkeläisten elämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *