KOLUMNI | Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa siitä, miten kleptokraattinen kulttuuri syntyy, ja mitä vaikutuksia sillä on yhteiskuntaan.
Sivistyssana kleptokratia (kreikan klepto- ”varas”, -kratia ”valta”) tarkoittaa poliittista järjestelmää, jossa vallanpitäjät käyttävät asemaansa julkisen kassan ryöväämiseen ja verorahojen kanavoimiseen omiin tai kavereiden taskuihin. Kleptokraattisessa järjestelmässä puolueiden väliset ideologiset erot ovat näennäisiä ja toissijaisia. Vallan väärinkäyttöä ja välistävetoa toki tapahtuu kaikissa yhteiskunnissa, mutta kleptokratiassa se on maan tapa. Kleptokratiassa media ja oikeuslaitos eivät valvo poliitikkojen kähmintää vaan ne on valjastettu suojelemaan sitä.
Keputalismia toteuttaa nyt vimmatulla kiireellä Sipilän työrukkanen konsulttiministeri Berner. Keputalismin määritelmä on suurin piirtein sama, kuin ”kleptokratia”. Siinä kepulit siirtävät valtion varoja ja omaisuutta omiin ja kavereiden taskuihin.
Hanke, jonka kimpussa Berner nyt on VR:n pilkkominen osiin ja yksityistäminen. Hankkeesta ei paljoa tiedetä, mutta jotain sentään on saatu ongittua tietoon. Suunnitelmissa on mm. perustaa useita yhtiöitä, joista ainakin yhdessä suuressa yhtiössä olisi valtio pääosakkaana. Tämän hankkeen vuoksi Bernerin lähtö ruotsalaipankin johtoon siirrettiin, että hän veisi tämän hankkeen päätökseen.
Kysymyksessä on siis tuhota VR sellaisena, kuin me olemme sen oppineet tuntemaan. Verovaroin ylläpidetty laitos joskin matkalipputulot ja rahtitulot ovat olleet mittavat.
Kun esim. rataosuus Helsingistä Tampereelle muodostaa oman yhtiön on varmaa, että matkustaminen kallistuu paljon, sillä osakkaat vaativat hyvän tuoton omistamilleen osakkeille. Samaan tapaan kuin kuin jättihoivayhtiöt, joiden surkean tarinan tunnemme.
Mikä vimma kepuleilla on yksityistää kaikki? Tietty tärkein syy on se, että kepulismi rikastuttaa kepuleita.
Konsulttiministeri Berner on tehnyt tehtävänsä, mutta seuraavat hallitukset voivat muuttaa kaiken ja jos väärinkäytöksiä ilmenee, niin kiven sisään vaan.
Monopolitoimintojen yksityistäminen johti Venäjällä oligarkiaan. Jästipäiset kansanedustajat eivät ole tehtäviensä tasolla Suomessa.