https://yle.fi/uutiset/3-10979500
Tampereella vellonut tonttisotku ulottuu pormestariin asti – nyt selvitetään, toimiko ylin johto virkavelvollisuuksien vastaisesti
Muun muassa pormestari Lauri Lyly (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) eivät puuttuneet hyvän hallinnon vastaiseen hallitusnimitykseen.
Tampereen ylimmältä johdolta vaaditaan lisäselvityksiä SDP:n keskeiseen poliitikkoon Atanas Aleksovskiin liittyvässä jupakassa.
Aleksovski valittiin kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallitukseen keväällä 2018, vaikka häntä epäiltiin rikoksesta. Kotilinnasäätiön tonttijärjestelyyn liittyvä epäily oli kaupungin ylimmän johdon tiedossa.
Selvityksiä pyydetään pormestari Lauri Lylyltä (sd.), konsernijaoston puheenjohtajalta Kalervo Kummolalta (kok.) ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalta.
Kaupunginhallituksen täytyy arvioida, ovatko Kummola, Lyly ja Yli-Rajala toimineet virkavelvollisuuksiensa vastaisesti toimiessaan vastoin hyvää hallintoa. Kaupungin oma ohje kieltää nimittämästä kaupungin omistaman yhtiön hallitukseen tutkinnan kohteena olevia henkilöitä.
Samalla punnitaan, nauttivatko poliitikot luottamusta ja pitääkö konsernijohtajalle antaa huomautus tai varoitus.
Asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.
Poliisi ei aloittanut esitutkintaa
Lyly ja Kummola kommentoivat asiaa yhteisessä tiedotteessa.
– On hyvä, että asia selvitetään vielä kaupungin ohjeiden ja sisäisen toiminnan näkökulmista ja pitkään jatkunut prosessi saadaan myös tältä osin käsiteltyä loppuun, Lyly sanoo.
Lylyn mukaan tarvittaviin toimiin ryhdyttiin heti, kun Aleksovskia koskeviin tietoihin oli saatu täysi varmuus niiden tultua julkisuuteen syksyllä 2018.
– Kysymys on nyt kaupungin oman ohjeen tulkinnasta. Olemme toimineet kulloinkin käytettävissä olleiden tietojen perusteella ja pyytäneet lisäselvityksiä, Kummola sanoo.
Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan Kummolalta, Lylyltä ja Yli-Rajalalta on pyydetty lisäselvityksiä tapahtuneesta. Heidän antamansa yhteinen selvitys on saatu 16. elokuuta 2019.
Kaupunginhallitukselle esitetään kuitenkin vielä yksilöidympien selvitysten pyytämistä.
Myös poliisille tehtiin tutkintapyyntöjä Aleksovskin valinnasta Finnparkin hallitukseen. Poliisi on päättänyt jo aiemmin, että ei aloita asiassa esitutkintaa Tampereen kaupungin viranhaltijoiden toiminnasta.
Tieto rikosepäilystä pimitettiin konsernijaostolta
Huhtikuussa 2018 Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto esitti Aleksovskia kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Poliisi kuitenkin epäili Aleksovskia rikoksesta Kotilinnasäätiön Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden myyntiin liittyen. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.
Ennen konsernijaoston esitystä Aleksovski ilmoitti kaupungin konsernijohdolle, että ei ole esitutkinnan kohteena. Kuitenkin vielä ennen varsinaista hallitusnimitystä kaupungin ylin johto sai poliisilta tiedon Aleksovskiin kohdistuvasta epäilystä.
Tieto rikosepäilystä meni sekä Lylylle, Kummolalle että Yli-Rajalalle. Kukaan heistä ei kuitenkaan tuonut tietoa konsernijaoston tietoon ennen Aleksovskin nimittämistä.
Aleksovskille ehdollista vankeutta
Konsernijaosto käsitteli asiaa seuraavan kerran vasta yli puoli vuotta myöhemmin, kun Aleksovskia vastaan oli jo nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.
Myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Aleksovskin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.
Syytteen vuoksi Aleksovski siirtyi syrjään Finnparkin hallituksesta, Tampereen kaupunginhallituksesta ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan tehtävästä.
Maanantaina Tampereen kaupunginvaltuusto päätti, että Aleksovski voi jatkaa valtuustossa käynnissä olevasta oikeusprosessista huolimatta.
Lue lisää:
Olis aihetta… kun Tamereen yliopistostakin tulee hänen johdollaan roskapankkiyliopisto…
torstai, 24. elokuu 2017
Kansan_Ääni: Onko Tampereen Uudesta Yliopistosta tulossa roskapankkiyliopisto?
Edellisen hallituksen muutkin täysjärjettömyydet on kohta peruttu… Tampereellahan ei sinänsä ole nykyään suurta merkitystä mulle kuin seudun omille asukkaille…
On toki olemassa myös mahdollisuus koko roskan muuttamisesta virallisestikin ammattikorkeakouluksi,
Tampereen yliopiston henkilöstö haluaa päästä päättämään asioista – uudessa hallituksessa ei ole yhtään henkilöstön edustajaa
Aiemmin yliopiston henkilöstö oli hallituksessa enemmistönä. Nyt asioista päättävät sidosryhmien edustajat.
Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät vuoden alussa uudeksi Tampereen yliopistoksi. Sen johtamisesta väännettiin pitkään jo ennen fuusiota, ja keskustelu jatkuu.
Keskeinen asia on TTY:llä käytössä olleen säätiömallin tuominen uuteen yliopistoon. Sen seurauksena henkilöstöllä ei ole enää paikkaa yliopiston hallituksessa.
Henkilöstölle tehty kysely kertoo, että tämä hiertää edelleen.
– Siellä näkyy aika vahvasti se, että henkilöstö haluaisi enemmän vaikutusmahdollisuuksia ja vahvempaa edustusta yliopiston päättävissä elimissä, kertoo tutkimushankkeen johtaja Hanna Kuusela Tampereen yliopistosta.
Henkilöstön mielipiteitä johtamisesta kysyttiin viime keväänä Kohti parempaa yliopistomaailmaa -tutkimushankkeessa. Tutkimukseen vastasi 1 900 ihmistä eli noin puolet henkilöstöstä. Vastaajissa oli suunnilleen yhtä paljon vanhan yliopiston ja entisen TTY:n väkeä.
Lähes kahdeksan kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että yliopiston hallituksessa pitäisi olla yliopistoyhteisön edustus. Aiemmin yliopiston väki muodosti enemmistön hallituksessa.
Uuden yliopiston seitsemän hengen hallituksessa ei ole lainkaan henkilöstön edustajaa. Hallitus koostuu erilaisten sidosryhmien edustajista.
Tuskin se katuu.
Yliopistojen hallintoon ei voida valita yliopiston henkilökuntaa koska ”ovat esteellisiä”! Ulkopuolelta valitut ovat sitten varmaan ”objektiivisia”. Valta on kaapattu.
Ei tu mitään. Ei tuhkaa eikä pihkaa. Ei lasta eikä paskaa.