Suora lähetys tiistaina kello 7: Japanin keisari Naruhiton kruunajaiset – IS seuraa
Julkaistu: 21.10. 16:54
Kruunajaisseremonia alkaa keisarillisella palatsilla Tokiossa kello 13 paikallista aikaa eli kello 7 Suomen aikaa. Kysymyksessä on harvinainen tilaisuus, sillä vuosisatoihin ei ole ollut tilannetta, missä uusi keisari nousee valtaistuimelle vielä vanhan ollessa elossa.
85-vuotias keisari Akihito kuitenkin väistyi keisarin paikalta terveysongelmien vuoksi aiemmin tänä vuonna, ja hänen vanhin poikansa, 59-vuotias Naruhito täten peri keisarin paikan.
Taitava protesti – kenelle mieliksi…?
Ukrainan presidentti Volodydmyr Zelenskin edustava vaimo Jelena Zelenskaja lompsi seremonioiden läpi kiinnittämättä huomioita hienouksiin ja detaljeihin (jotka varsinaisesti ovat niikä ”kunnioituksen osoituksia”), mikä ei jäänyt yhdeltäkään ulkomaiselta meedialta, ei myöskään Venäjällä, joka on huonoissa väleissä ja rajariidoissa molempien maiden kanssa.
Жену Зеленского обвинили в неуважении к японскому императору из-за платья
Супруга украинского президента не учла некоторые нюансы протокола
сегодня в 11:09, просмотров: 14700
Елена Зеленская пришла на встречу в платье и перчатках лимонного цвета. Пользователи соцсетей справедливо заметили,что представители иностранных делегаций обычно не надевают вещи желтого цвета на официальные приемы в Японии, поскольку это могут расценить как неуважение к монарху.
Дело в том, что ещё в VIII веке в стране была выработана система запрещенных цветов, и желтый в своих нарядах традиционно могли ис-пользовать только члены императорской семьи. Эти ограничения действуют до сих пор, хотя больше и не имеют юридического статуса.
”Украине теперь от Японии ничего не светит”,– пишут комментаторы под снимком Зеленской. ”Дизайнер и стилист первой леди явно диверсант”, – пытаются отшутиться другие пользователи.
Руководитель группы экономики и политики Японии Института мирoвой эконо- мики и международных отношений РАН Виталий Швыдко в разговоре с РБК заявил, что иностранцам в Японии многое прощается, поскольку они не посвящены во все детали протокола. «Конечно, это вызывает определенные негативные чувства, но не является поводом для скандала или политических сложностей», — сказал он.
***
Japanilla oli ”paholaisen laboratorio”, joka teki karmeita ihmiskokeita – Yksikkö 731:n sotarikokset jäivät rankaisematta
Tiedettä pidetään monesti arvoneutraalina toimintana, jonka hedelmiä voidaan käyttää hyvään tai pahaan. Historiasta löytyy kuitenkin varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka tutkijat astuvat pimeälle polulle ja hylkäävät eettiset periaatteet.
Tunnetuin esimerkki oli natsi-Saksan keskitysleirilääkäri Josef Mengele, jonka van- geilla tehdyt tappavat ihmiskokeet jäivät vaille rangaistusta. Mengele kuoli Brasiliassa vuonna 1979.
Mengelen keskitysleirikokeilujen ohella toisessa maailmansodassa nähtiin hirvittä- viä ihmiskokeita myös maailman toisella laidalla keisarillisen Japanin miehittämässä Mantšuriassa Kiinassa.
Harbinin kaupungin lähellä toimi 1930- ja 1940-luvuilla Japanin armeijan Yksikkö 731, joka tutki muun muassa biologisia aseita ja ihmisen kestävyyden rajoja.
Armeijan henkilökunnan ohella laitoksessa työskenteli lääkäreitä ja tutkijoita Japanin yliopistoista ja lääketieteen korkeakouluista.
Yksikkö 731:n kauhuja dokumentoi muun muassa New York Times vuonna 1995 julkaistussa artikkelissa.
Lehden toimittaja oli päässyt haastattelemaan leirillä työskennellyttä lääkäriä, joka jutun tekemisen aikaan oli 72-vuotias maanviljelijä.
”Leikkasin hänet auki ja hän huusi kauheasti, ja hänen kasvonsa olivat tuskan vää-ristämät”, kuvailee nimettömäksi jättäytynyt haastateltava elävälle ihmiselle ilman puudutusta tehtyä leikkausta.
”Hän päästi tämän sanoinkuvaamattoman äänen, hän huusi niin hirveästi.”
Kiinalaiselle vangille tehty leikkaus oli osa tutkimusta, jossa vankeihin tartutettiin tahallaan tauteja, joiden vaikutusta sisuskaluihin haluttiin seurata näiden ollessa vielä hengissä.
Nukutusainetta ei haluttu käyttää, koska sen pelättiin vaikuttavan tuloksiin. Päämääränä oli biologisten aseiden kehittäminen sotaa varten.
Yksikkö 731:n tehtävänä oli kehittää aseita muun muassa pernarutosta, kolerasta ja tusinasta muusta taudista.
Tarkoituksena oli kehittää tautipommeja.
Tautiaseet oli kielletty jo vuosikymmentä aikaisemmin vuoden 1925 Geneven proto- kollassa, mutta Japanissa tämä nähtiin pikemmin kannustimena biologisten aseiden kehittämiseen.
Uusia aseita testattiin myös kenttäkokeissa vangeilla.
Tautien lisäksi japanilaiset testasivat myös myrkkykaasuja. Arvioiden mukaan yksis- tään Yksikkö 731:n lääketieteellisinä koekaniineina käytettiin noin 3000 ihmistä.
Joidenkin arvioiden mukaan laajemmissa aseistettujen tautien kenttäkokeissa kuoli paljon suurempi määrä ihmisiä, mutta uhrimäärästä on monia tulkintoja.
Ihmiskokeita tehtiin pääasiassa kiinalaisille vangeille, mutta uhrien joukossa oli tiettävästi myös venäläisiä, mongolialaisia ja korealaisia.
Eräs nimettömäksi jättäytynyt leirillä ollut kertoi Timesille nähneensä paikan päällä valtaviin formaldehydillä täytettyihin purkkeihin säilöttyjä ruumiinosia ja kokonaisia ihmisiä.
Monien kokeiden tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja käytännön ongelmiin, joiden kanssa Japanin armeija paini. Vangeilla tehdyillä kokeilla tutkittiin muun muassa paleltumien hoitoa.
Yksikön pitämiä asiakirjoja myöhemmin tutkineiden mukaan koejärjestelyt olivat tieteellisen tarkasti suunniteltuja, vaikka tutkimusetiikka olikin lentänyt roskakoriin.
Kokeilut muun muassa todistivat, että tehokkain tapa hoitaa paleltunutta jäsentä on upottaa se ruumista lämpimämpään veteen, joka ei kuitenkaan ylitä 50 astetta.
Paleltumia testattiin kaatamalla vettä vankien päälle ulkona pakkasessa siihen asti, että näiden jäsenet jäätyivät.
Erään japanilaisupseerin mukaan tätä testattiin lyömällä jäsentä kepillä, kunnes ”siitä lähtevä ääni muistutti lyötävää lautaa”.
Koekaniineina käytettyjä vankeja verrattiin muutenkin puutavaraan.
Laitoksessa heistä käytettiin japaninkielistä tukkia tarkoittavaa sanaa maruta – eli sahaukseen kelpaavaa puun runkoa.
Jäädytyskokeita tehtiin ainakin yhdessä tapauksessa jopa sylivauvan ikäisellä lapsella, jonka lämpötilaa mitattiin sormen pitkittäissuunnassa lävistävällä neulalla.
Mielikuvitukselliset ihmiskokeet eivät jääneet tähän.
Laitoksen painekammiossa testattiin, kuinka paljon painetta ihmiskeho kestää ennen kuin silmämunat pulpahtavat ulos kallosta.
Lisäksi ihmisiä raiskattiin ja pakotettiin raskaaksi kokeita varten. Myös sukupuolitaudeilla tehtiin kokeiluja.
”Sukupuolitautien tartuttamisesta ruiskeella luovuttiin, ja tutkijat alkoivat pakottaa vankeja seksuaaliseen kanssakäymiseen toistensa kanssa”, todisti eräs leirin vartijoista.
”Mies ja nainen, joista toisella oli kuppa, tuotiin yhteen sellissä ja pakotettiin harrastamaan seksiä. Heille tehtiin selväksi, että vastarintaa tekevät ammuttaisiin.”
Todistajien mukaan tartunnan saaneet vangit leikattiin myöhemmin auki elävältä taudin eri vaiheissa.
Vartijat viittasivat kuppatartunnan saaneiden naisvankien sukupuolielimiin ”hillopullina”.
Yksikkö 731:n toiminnalla tiedetään olleen Japanin sodanjohdon korkeimpien taso- jen hyväksyntä. Vaikka keisari Hirohiton ei ole todistettu varmasti tietäneen yksikön tekemisistä, keisarin pikkuveli prinssi Mikasa vieraili alueella.
Sotarikosten laajuus alkoi selvitä vasta puoli vuosisataa myöhemmin, jolloin kävi myös ilmi, että vastuussa olevat tutkijat ja armeijan jäsenet jäivät rankaisematta.
Vaikka Japani lopulta hävisi sodan, hankkeeseen osallistuneet vastuuhenkilöt välttyivät syytteiltä luovuttamalla keräämänsä datan Yhdysvalloille.
Myöhempinä vuosina Yksikkö 731:n vanha tukikohta on kerryttänyt sellaisia lisänimiä kuin ”paholaisen laboratorio” ja ”idän Auschwitz”.
Toisin kuin Saksan keskitysleirien kohdalla, tiettävästi kukaan Yksikkö 731:n vangeista ei selvinnyt hengissä.
Japani tunnusti Yksikkö 731:n olemassaolon virallisesti vasta 90-luvun lopulla korkeimman oikeuden päätöksellä, kuusi vuosikymmentä tapahtuneen jälkeen.
Poliitikot eivät kuitenkaan ole kommentoineet yksikön tekoja tarkemmin, eikä Japanin valtio ole pyytänyt niitä erikseen anteeksi.
Yksikkö 731, Nanjingin verilöyly ja Japanin muut sotarikokset ovat yhä nykyäänkin kipupisteitä erityisesti Kiinan ja Japanin välisissä suhteissa. Japanin ei ole katsottu myöntäneen kaikkia sotarikoksiaan tyydyttävästi tai pyytäneen niitä anteeksi asianmukaisella tavalla.
Arvostelua herättää muun muassa Tokiossa sijaitseva Yasukuni-pyhäkkö, jossa uskonnollisilla menoilla osoitetaan kunniaa myös useiden sotarikoksista tuomittujen sieluille. Japanilaiset poliitikot vierailevat säännöllisesti pyhäköllä.
Yksikkö 731:n jäsenten nimet tulivat kokonaisuudessaan julkisuuteen vasta viime vuonna, kun Japanin kansallisarkisto luovutti nimet sisältäneet asiakirjat tutkijalle tietopyynnön jälkeen.
Aikalaistodistajien mukaan miehitetyssä Kiinassa harrastettiin laajalti ihmiskokeita myös Yksikkö 731:n laboratorioiden ulkopuolella niin kutsutuissa ”harjoitusleikkauksissa”.
Näissä lääkärit saivat harjoitella erilaisia leikkauksia elävillä vangeilla. Turhien harjoitusleikkausten ja amputaatioiden jälkeen vangit teloitettiin myrkkyruiskeella.
***
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/pohjois-korean-ja-japanin-valisessa-sodassa-etelakorealaiset-kannattaisivat-pohjois-koreaa/
Pohjois-Korean ja Japanin välisessä sodassa eteläkorealaiset kannattaisivat Pohjois-Koreaa
”Uusi tutkimus paljastaa, että jos Pohjois-Korean ja Japanin välille syt- tyisi sota, 45,5% eteläkorealaisista kannattaisi Pohjois-Koreaa ja vain 15,1% kannattaisi Japania. 39,4% vastaajista ei osaa tai ei halua sanoa kantaansa.Japani miehitti Koreaa vuosina 1910-1945 ja kohteli korea- laisia raa’asti siirtomaaisännän ottein. Toisen maailmansodan aikana Japani muun muassa alisti kymmeniä tai jopa satoja tuhansia korealaisia naisia japanilaissotilaiden seksiorjiksi.
Sodan päättymisestä lähtien USA on miehittänyt Korean eteläosaa ja vuonna 1948 maa jaettiin muodollisesti kahtia kun USA ei rauhansopi- muksen vastaisesti suostunut poistumaan miehittämältään alueelta. Näin Korea jakautui Pohjois-Koreaan ja Etelä-Koreaan. USA miehittää edelleen Etelä-Koreaa.
Vuosina 1950-53 käytiin USA:n masinoima Korean sota, jossa ei ole edelleenkään tehty rauhansopimusta, vaan pelkkä aseleposopimus.
Toisen maailmansodan loppuvaiheissa USA kiirehti miehittämään Korean eteläosaa saadakseen jalansijan Korean niemimaalla läheltä Neuvostoliittoa ja Kiinaa. Siksi USA on jäänyt olemaan sinne.
Donald Trump on ”erehtynyt” yrittämään liennytystä suhteessa Pohjois-Koreaan ja tätä ei USA:n sotahaukkatahot pysty sulattamaan. Tämä on yksi syy siihen, että Trumpia demonisoidaan USA:n valtamediassa.
If North Korea and Japan went to war, South Koreans would support Kim Jong-un, says new survey
7 Nov, 2019 12:24 / Updated 10 hours ago
Both Koreas were occupied by Japan for much of the first half of the 20th century. File photo: © REUTERS/Heo Ran
The survey, titled “The Situation in Northeast Asia and South Koreans’ Perception,” found that 45.5 percent of respondents would support North Korea, while just 15.1 percent would support Japan, while 39.4 were undecided.
The survey, which was carried out by a state-sponsored think tank led by research fellow Lee Sang Sin, involved 1,000 participants and was conducted between 2018 and October 2019.
The findings were presented on Wednesday at the Korea Institute for National Unification’s 11th annual Peace Forum.
Lee said the results were “not so surprising” to those who have followed regional geopolitics for any length of time, particularly the warming of relations between the two Koreas, adding that political affiliation did not appear to impact respondents’ answers.
Both Koreas were occupied by Japan for much of the first half of the 20th century. Only after the end of World War II and the beginning of the Cold War did the Korean Peninsula become divided.
The three-year Korean War has never officially ended. On Tuesday, however, 71 members of South Korea’s National Assembly put forward a resolution calling for an official end to hostilities between the North and South.
Supreme leader Kim Jong-un has attended three peace summits with South Korean President Moon Jae-in and has met with US President Donald Trump three times, including a historic meeting at the Korean border. Kim has also met with Chinese President Xi Jinping as well as Russian President Vladimir Putin to cap off a period of historic warming in relations for the notoriously hermetic nation.
“For South Koreans, North Korea is like a troublemaker in the family, a black sheep,” Lee told Newsweek.
“We hate and despise North Korea, but at the same time, we don’t want to see North Korea beaten down by other countries.”
“Similarly, whenever South Korea has a territorial dispute about Dokdo (what the Japanese call Takeshima) with Japan, North Korea has sided with South Korea,” he added.
The Koreas refer to the maritime region as the East Sea, while Japan claims it is the Sea of Japan. The feud over the disputed maritime zone escalated recently after a joint Russian-Chinese patrol was accused of crossing the boundary.
Tokyo and Seoul scrambled fighter jets in response and claimed exclusivity in handling the situation. The row eventually led to newly imposed trade sanctions on South Korea, which subsequently left an intelligence-sharing pact.
“This is one of the worst phases in the history of our relationship since the normalization of relations,” one Japanese Foreign Ministry official said.
Meanwhile, North Korea has continued to launch missile tests in a bid to restart peace negotiations with the South and the US, in a move which has been harshly condemned by Tokyo.
Regional tensions escalated further on Thursday as North Korea made several insulting remarks about Japanese Prime Minister Shinzo Abe over his recent remarks on Pyongyang’s weapons tests.
“Japanese Prime Minister Abe, who is now making such a fuss over our super-large multiple rocket launcher test-fire as if a nuclear warhead had fallen on Japanese soil, is a moron,” diplomat Song Il-Ho said, according to North Korea’s KCNA news agency.
“Abe, who has been making ill-advised remarks about our legitimate self-defense measures by recklessly wagging his tongue… should not even dream of crossing the Pyongyang threshold ever.”
Paljonko se siitä muuttuu…. milloinkas mm Venäjä julistaa virallisesti Stalinin uhrien lukumärään ja pyytää mm Suomelta anteeksi suomalaisten siviilien lahtaamisesta ennen sotia ja sotien aikaan sekä kaikki muut hirmuteot jotka sen diktaattorin aikaan tehtiin pitkin Eurooppaa!
Totuus on se että….”oli ja meni”… jatketaan. Hulluja on ollut joka maassa ja joka junaan….
Onhan se Venäjä ainakin niitä oikeuslaitoksen poliittisesti ja väärin tuomitsemia julkaissut kuten Memorialin listan. Tietysti oli muitakin ninkun partisaanien poliittia ja kostouhreja sodassa, mutta niitä on vaikea tutkia.
Kun ei Risto täyttäisi kokonaan kännykän ruutua huutamisellaan, on siitä puhetta ollut aiemminkin. Aihe sinänsä on ajankohtainen keisarin juhlan johdosta ja kunnioittaa sitä Niinistökin läsnäolollaan.
Keisariperhettä monet maatkin boikotoivat varsinkin juuri sieltäpäin, vaikka eivät Japanin hallitusta tai parlamenttia boikotoikaan.