Velkavilja

Velkavilja pelasti suomalaiset 1919.
Moniko nykysuomalaien on maistanut pettuleipää?
Amerikka antoi mittavan lainan viljan ostoon.
Ruokapulasta kärsi erityisesti itä ja pohjoissuomi
sekä vankileirit.
Monet moittivat amerikkaa eivätkä taida tietää
heidän merkittävästä avusta josta on aikaa vain sata vuotta.
Aiheesta AL tänään.

6 vastausta artikkeliin “Velkavilja”

  1. ”Tai oikeastaan Mannerheim kykeni vähentämään nälkäkuolemia sillä hän onnistui näillä ulkomaanmatkoillaan (Ruotsi, Englanti, Ranska) hankkimaan Suomen itsenäisyydelle tunnustuksia, saarron purkamisen ja ihan konkreettisesti suuren määrän viljaa. Hän palasi maahan 22.12.1918 samana päivänä kun hänen hankkimansa vilja saapui laivalla maahan.”

    http://jput.fi/kapinallisten_kuolemista.htm

  2. Pelkästään mikään Mannerheim ei tätä viljalähetystä ja lainanottoa siihen hoitanut…vaan Herbert Hoover Yhdysvalloista piti Suomen hengissä.

    Myös Ruotsi ja Tanska saivat osansa avusta… Erikoista on ettei siellä ketään nostettu esille avun tuojana. Toisin oli Suomessa, täällä kerrottiin avun olevan pelkästään Mannerheimin ansioita, ei muuten pidä paikkaansa vaikka hyvä äijä olikin niin Hooveria oli kiittäminen.

    Suomi oli ainut valtio joka maksoi velkansa, silti Yhdysvallat varusti Jatkosodassa Neuvostoliiton sotimaan Suomea vastaan. En käsitä tätä yhtälöä vieläkään.. .

    ”Yhdysvallat valmisteli Eurooppaan suunnatun elintarvikeavun aloittamista saarron aikana. Toimintaa johtanut Herbert Hoover piti edulliseen lainoihin ja suoraan elintarvikeapuun perustunutta tukea välttämättömänä, jotta bolsevikkivallankumouksen leviäminen Venäjältä muihin maihin voidaan estää. Apua oli annettava siksi myös ensimmäisen maailmansodan vihollismaille. Suomella oli Hooverin ajatuksissa käyttöä myös mahdollisen Venäjälle suoritettavan hyökkäyksen tukialueena. Humanitääriset syyt kiirehtivät osaltaan avun aloittamista lukuisissa Euroopan maissa.

    ”Suurta osaa suomalaisista uhkaa nääntyminen nälkään”

    Herbert Hoover arvioi saavuttuaan Eurooppaan marraskuussa 1918, että Suomen elintarviketilanne oli yhtä hyvä kuin Skandinavian maiden. Maa tarvitsisi jonkin verran apua, mutta selviäisi pääosin omillaan. Suomen Lontoossa olleen asiainhoitajan Rudolf Holstin antamat tiedot muuttivat kuitenkin Hooverin ja hänen alaistensa käsitystä. Joulukuussa 1918 Suomen arvioitiin olevan nälän partaalla ja suurta osaa sen asukkaista uhkasi nääntyminen kevääseen mennessä.

    Hoover myönsi Ruotsille ja Tanskalle luvan joulukuussa 1918 toimittaa aluksi omista varastoistaan 11 000 tonnia viljaa, jonka Yhdysvallat lupasi maksaa myöhemmin. Myös Tanskan ja Ruotsin vientiä vapautettiin sota-ajan määräyksistä. Kun valtionhoitaja C. G. Mannerheimin palasi vuoden 1918 lopussa Lontooseen ja Pariisiin suuntautuneelta matkaltaan, niin Skandinaviasta lähteneet viljalaivat saapuivat Suomeen “Mannerheimin joululahjana”.

    ”Mannerhimin joululahja” ei olisi ollut mitään Hooveria…

    Lähde:

    http://itsenaisyys100.fi/suomi-pelastui-kevaalla-1919-nalanhadalta-ottamalla-syomavelkaa/

    1. Lisäys… ”Rudolf Holstin antamat tiedot muuttivat kuitenkin Hooverin ja hänen alaistensa käsitystä”

      Kiitoksen olisi pitänyt mennä myös Holstille, miksi tästä ei puhuta.

      Tämä on faktaa, ei fiktiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *