Edellinen hallitus vannoi yksityistämisen nimeen.
Nyt on pulassa Pihlajalinna-Esperi-Attendo?
Eikö hoidettavien tulva pidä pörssiyhtiöitä pystyssä?
– Eräs vanhus hyppäsi ikkunasta kuolemaan toinen löyty kotoaan ollen viikon kuolleena ja kolmas muistisairas harhaili etsien kotiaan – ystävällinen sivullinen henkilö onnistui selvittämään ja saattamaan hänet kotiinsa,
jossa oli täysi kaaos.
– Vanhukset haluavat asua kotonaan ja se on halvinta, mutta miksi heistä ei pidetä huolta edes siinä halvimmassa hoito/hoivaympäristössä?
– Hoitajamitoitus 0,7 ei ratkaise ei jos hoitajia ei palkata ja pörssiyritykset irtisanovat väkeään? Miten toteutuu o,7 kotihoidossa?
– Ilmastotalkoita kaivataan monella tasolla.
Moni vanhus kaatuu huonoon hoitoon tai siihen, että rahat eivät riitä hoitoon. Kerronpa tarinan,joka on tuore ja tositarina tämän päivän suomesta,
Mies, 91 vuotias meni erään yhdistyksen omistamaan palvelutaloon. Hän maksoi hoidon itse 1260 euroa/kk siihen asti, kun kaupunki, jossa mies asui myönsi hänelle palvelusetelin ”tehostettuun palveluasumiseen”. Mies oli äimän käkenä, kun ensimmäinen lasku, jossa palveluaseteli oli huomioitu oli ”talo” nostanut omaa osuuttaan eli miehen itse maksettavaa osuutta yli 400 eurolla/kk. lisää.
Moni ei tiedä, että kuntien palveluseteleillä, kun kyseessä on ”tehostettu palveluasuminen” on ihan oma hinnoitteluperiaate. Se lähtee siitä, että palveluntarjoaja märittelee kunnalle oman päivähintansa ja siitä palvelusetelin osuus vaihtelee, koska se tulosidonnainen. Tätä sitten palveluantarjoaja käyttää hyväkseen ja ottaa kaiken irti minkä saa. Siksi miehenkin hoitohinta nousi paljon ilman, että hoidossa olisi tapahtunut mitään muutosta.
Mainittakoon, että päivähinat vaihtelevat aika paljon 100 ja120 euron välillä. Jos hinta on esim 100 euroa/päivä on se kuukaudessa 3000 euroa, josta kunnan palvelusetelin osuus myös vaihtelee ja voi olla 60-90 euron välillä per päivä.
Esimerkkimiehemme tapauksessa talon päivähinta on 115 e/päivä. Se tekee 3450 e/kk. siitä palveluseteli kattaa 1800 e/kk eli miehelle jää jää maksettavaa 1650 e/kk. + ruoka ja vuokra 1000 e /kk. eli yhteensä 2650 e/kk.
Pitää olla hyvät eläketulot, että selviytyy. Kuinka niiden vanhusten käy, joilla on pieni eläke?
Kuntien virkamiehet eivät osaa työtään, jos noin käy.
Joku järki asiassa pitäisi olla, mutta ei näytä olevan.
Yksityistäminen ei toimi.
Meidän täytyy toimia toisin.
Kunta, eli julkinen sektori pitää tuottaa terveyspalvelut.
Ei koskaan kukaan voi tuottaa vastuullsia palveluja, jos sen pitää tuottaa voittoa.
Kunta/kaupunki julkisena tuottajana, siinä se.
Verot maksukyvyn mukaan. Mitä suuremmat tulot, sitä enemmän veroja yhteiseksi hyväksi.
Et sitten Huhtala ole kuullut, että Suomessa on progressiivinen verotus eli ”Mitä suuremmat tulot, sitä enemmän veroja yhteiseksi hyväksi.” ja se on ollut käytössä vuodesta 1920 alkaen.
Niin vanhukset eivät odota sillä heillä on elämä tänään ja huomisesta ei tiedä.